Så använder man eteriska oljor

3 06/08/2022 - En introduktion till eteriska oljor, ETERISKA OLJOR, Hur man använder eteriska oljor

Packar du kanske upp ditt första Premium-startkit eller har fått några eteriska oljor i present och vet inte hur man använder dem? I så fall bör du läsa den här bloggen. Vi har alla varit nybörjare och undrat hur man använder eteriska oljor, frågat vänner om olika användningssätt och sökt på internet efter guider till hur man använder sina favoritdofter.

Vi på Young Living är säkra på att med lite övning och med hjälp av den här guiden kommer du snart att bli ett proffs. Här får du Young Livings guide till hur man använder eteriska oljor!

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är väldoftande, koncentrerade växtextrakt som varsamt tas fram genom ångdestillering, kallpressning eller från trädens kåda. Vi på Young Living erbjuder eteriska oljor, blandningar och oljeberikade produkter med den optimala mängden naturligt förekommande beståndsdelar från eterisk olja som gör produkterna så verksamma som möjligt.

Det härliga med eteriska oljor är att de alla är olika, men samtidigt blir det då svårt att tipsa om hur man använder och späder ut oljor, samt hur länge oljorna håller. Det finns upp till 80 droppar i en eterisk oljeflaska à 5 ml från Young Living, så de är lika hållbara som de är högkvalitativa. Generellt sett rekommenderar vi att man byter ut oljorna cirka var tredje år, men det är alltid bra att läsa på de olika produktetiketterna.

Destilleringsmaskin med Young Livings logotyp

 

Så använder man eteriska oljor

Det finns tre populära sätt att använda eteriska oljor och dra nytta av deras fördelar: som doft, utvärtes och invärtes. Man kan andas in de söta, kryddiga, skogsaktiga eller örtdoftande oljorna. Alternativt kan man använda dem utvärtes genom att späda ut dem med en basolja och använda i en avkopplande massage eller blanda olja med en kroppslotion för att riktigt vårda huden. Invärtes kan man använda oljorna i vårt Plussortiment. Dessa oljor kan tillsättas i mat och dryck och ger en smaksensation lika läcker som växten eller frukten oljan kommer från!

Om du undrar hur ofta man kan använda våra eteriska oljor så anser vi att de lätt kan bli en del av din dagliga rutin. Börja dagen med en droppe Lemon+ i ett glas vatten, ta några droppar Ylang Ylang på nacken som en exotisk parfym, omge dig med en doft som främjar fokus och motivation på jobbet med blandningen Brain Power och koppla av på kvällen med den rogivande doften av Tranquil Roll-On – det finns verkligen oändligt med möjligheter hos Young Living.

Hur man späder ut eteriska oljor

Vi på Young Living är stolta över hur rena våra eteriska oljor är. Oljornas verksamhet och höga kvalitet ger oss fantastiska produkter men kan ibland innebära att man måste späda ut oljorna för att minska risken för irritation när man använder dem på huden. För att späda ut eteriska oljor för utvärtes användning rekommenderar vi alltid en basolja som gör den eteriska oljan något mildare på huden. När man väljer en basolja rekommenderar vi Young Living V-6® Enhanced Vegetable Oil Complex, men andra vegetabiliska oljor som till exempel kokos- och avokadoolja går också bra.

Vi föreslår alltid att man läser etiketten på oljan man vill använda för att se hur man bör späda ut den. En del Young Living-oljor är färdigutspädda för utvärtes användning, såsom det populära KidScents®-sortimentet som har skapats för känslig hud, medan andra oljor är starkare och behövs spädas ut rikligt.

Hur man blandar eteriska oljor

När man börjar upptäcka eteriska oljor är ofta en av de första frågorna om det är möjligt att blanda olika eteriska oljor. Young Living erbjuder ett stort utbud av eteriska oljeblandningar med doftkombinationer som passar alla möjliga tillfällen, men det är även möjligt att blanda egna unika och personliga dofter.

Det finns några viktiga faktorer att ta med i beräkningen när man blandar oljor hemma. En är hur starka oljorna i din blandning är och huruvida de bör spädas ut såsom vi beskrev ovan. Nästa är vilken basolja man använder om oljorna bör spädas ut. När man skapar en blandning bör den till största del bestå av basolja med endast en liten del eterisk olja. Det är också viktigt att veta att vissa oljor, särskilt citrusoljor, kan göra huden tillfälligt känslig för solljus. Om man använder citrusoljor i en blandning bör man undvika solljus i 12 timmar för att vara på den säkra sidan.

Om du är osäker på hur din hud kommer att reagera på en blandning är det bra att testa den på ett litet område.

Applicera en liten mängd eterisk olja eller oljeblandning på insidan av underarmen. Vänta en eller två timmar för att se hur huden reagerar. Om ingen reaktion uppstår kan du använda den eteriska oljeblandningen hur du vill på huden. Om du undrar vilka oljor som passar bra ihop kan vi tipsa om vårt utbud med eteriska oljeblandningar för att lära dig mer!

Young Living Citrus Fresh ®, Valor ®, Young Living Stress Away® och Young Living V-6® Enhanced Vegetable Oil Complex med roll-on-kulor

 

Hur man använder eteriska oljor utvärtes

Ett av de bästa sätten att njuta av eteriska oljor är genom utvärtes användning. Oljor absorberas snabbt av huden så att du enkelt och snabbt kan njuta av deras fördelar. När man använder oljor utvärtes kan de främja hud som ser hälsosam ut. Blanda dem i dina favoritprodukter för att använda dem i din hudvårdsrutin eller blanda oljan med en basolja för att lyxa till en massage och göra den mycket mer avkopplande eller uppiggande, beroende på vilken olja du använder. Några droppar eterisk olja kan till och med förvandla ett bad eller en dusch till en spaliknande upplevelse!

Vi har några tips när det gäller att använda eteriska oljor utvärtes. Till exempel att använda oljor på ställen där man kan känna pulsen, alltså där blodet flödar nära hudens yta, såsom handlederna, nacken och fötterna. Roll-on-oljorna är också ett bra alternativ som gör det möjligt att använda oljan när som helst utan att kladda. Prova också att tillsätta oljor i egna hemgjorda produkter, som till exempel i exfolierande tvålar.

Hur man kan använda eteriska oljor på kroppen

Det finns många kroppsdelar som passar att använda eteriska oljor på. Man kan försiktigt gnugga in olja på till exempel nacken, pannan, tinningarna, handlederna, bröstet och magen. Andra kroppsdelar såsom armarna, benen och fotsulorna går också bra. Fotsulorna är faktiskt en av de säkraste kroppsdelarna att använda eteriska oljor på. Det finns också en del kroppsdelar man bör undvika. Undvik ögonen, öronen, näsan, slemhinnorna och huden runt omkring, samt andra ställen där huden är känslig.

Om du vill använda eteriska oljor på ansiktet men är orolig att huden blir irriterad kan du testa ett hemgjort ångbad för ansiktet.

Att använda eteriska oljor i badet

Ett fantastiskt och kladdfritt sätt att använda eteriska oljor är genom att blanda dem med badsalt för att förvandla badet till en magisk, spaliknande upplevelse. Om det inte räcker så kan du även tillsätta några droppar eterisk olja i ett schampo, balsam eller en kroppstvål för att känna dina favoritdofter och njuta av oljans vårdande egenskaper hela dagen lång. För att få veta hur många droppar olja man bör tillsätta rekommenderar vi att man läser produktetiketten. Pyssla och gör egna duschbomber!

Hur man använder eteriska oljor i håret

Vackra lockar är verkligen något som alltid ger en större självförtroende. Och med dina eteriska favoritoljor kan du se till att håret är underbart återfuktat och doftar otroligt gott varje dag. Om du är ute efter en produkt som du kan använda på en gång kanske du vill prova någon av våra oljeberikade produkter, såsom Lavender Mint Daily Shampoo och Conditioner?

Du kan också prova hemgjorda hårbehandlingar såsom sprej eller att skölja håret med äppelvinäger.

Att skapa en parfym av eteriska oljor

Ett användningssätt vi bara älskar är förstås att ha eteriska oljor som parfym och verkligen njuta av oljornas underbara dofter. När man skapar en eterisk oljeparfym är det viktigt att ha en basnot, en mellannot och en toppnot. Oftast känner man de flyktiga toppnoterna först, som följs av mellannoterna en stund senare som är parfymens hjärta. Till sist känner man basnoterna som kompletterar topp- och mellannoterna.

Att använda eteriska oljor i en massage

När eteriska oljor kommer på tal är en massage ofta det första man tänker på. Oavsett om det gäller en avkopplingsmassage eller en massage som lindrar vardagsstressen så blir den alltid ännu bättre med väldoftande eteriska oljor. Hitta en basolja som passar dig, läs rekommendationerna om utspädning på etiketten, och sätt igång med en välförtjänt, spaliknande massage. Om du inte vet hur du ska börja kan du läsa dessa tips om hur man gör en massagetvål!

En man som använder eteriska oljor på händerna

 

Hur man använder eteriska oljor invärtes

Att använda eteriska oljor invärtes kan låta lite oroväckande när man först hör talas om det. Om du undrar ifall det är säkert så är det korta svaret ja. Ja, vissa eteriska oljor kan tas invärtes – med försiktighet. Det är viktigt att hålla sig till eteriska oljor som har skapats för invärtes användning, såsom Young Livings Plusoljor, och följ alltid instruktionerna på etiketten när du börjar.

Hur kan man använda eteriska oljor i dryck och matlagning?

Young Living erbjuder ett flertal söta och örtiga Plusoljor som kan användas för att fixa till läckra hemgjorda rätter och utsökta drycker. Om du vill piffa till ett glas vatten eller en smoothie på morgonen rekommenderar vi en citrusolja såsom Orange+, som smakar lika fräsch och syrlig som själva frukten. Och om favoritmiddagen saknar färska örter kan du tillsätta en droppe Basil+ som ger en härlig örtsmak som hela familjen kommer att älska.

Det är viktigt att komma ihåg att Young Livings Plusoljor är otroligt koncentrerade och bör användas med måtta för att inte förstöra rätten. För att använda exakt rätt mängd rekommenderar vi tandpetstricket, eftersom ”less is more” när det gäller dessa läckra oljor!

De eteriska oljorna Lemon+ och Cinnamon Bark+ och skålar med flingor och frukt

Vilka eteriska oljor passar bäst för nybörjare?

När man börjar använda oljor kan det vara bra att veta vilka som är populärast. Vi på Young Living rekommenderar dessa 10 oljor för nybörjare:

Att välja eteriska oljor

Eteriska oljor är verksamma gåvor från naturen som kan vara starkare än man tror. Därför är det så viktigt att köpa oljor från välansedda företag och att alltid ha koll på hur de framställs.

Young Living är stolta över vårt stora utbud av rena och högkvalitativa eteriska oljor och oljeberikade, växtbaserade produkter som representerar det bästa naturen har att erbjuda genom programmet Seed to Seal®. Seed to Seal® ger oss felfria produkter som har skapats med våra tre grundpelare – inköp, forskning och kvalitet – i åtanke, för att säkerställa att varje eterisk olja och Young Living-produkt som din familj använder ger dig fördelarna med våra globala resurser och vårt branschledarskap.

Våra eteriska oljor på topp 10 som beskrivs ovan – Lavender, Lemon, Tea Tree, Frankincense, Peppermint, Cedarwood, Copaiba, Orange, Grapefruit & Cypress

 

Använd eteriska oljor på ett säkert sätt

När man lär sig hur man använder eteriska oljor på ett säkert sätt är det viktigt att komma ihåg hur extremt verksamma dessa oljor är och att man alltid ska vara försiktig. Här kan du läsa grunderna om hur man använder eteriska oljor med försiktighet.

  • Läs alltid anvisningarna och varningarna på etiketten.
  • Kom ihåg att det räcker med en liten mängd olja när det gäller dessa koncentrerade oljor.
  • Håll uppsikt efter eventuella hudreaktioner. Alla reagerar olika så börja med lite olja för att se om huden reagerar på den. Om huden blir irriterad kan du applicera en basolja på området för att späda ut den eteriska oljan.
  • Använd bara en ny olja i taget på huden för att se hur kroppen reagerar. När du har använt en ny olja bör du vänta minst 30 minuter innan du testar en annan ny olja.
  • Använd inte eteriska oljor på ögonen, öronen, näsan eller andra känsliga områden.
  • Rådgör med läkare före användning om du är gravid, ammar, tar någon medicin eller har någon sjukdom.
  • Var uppmärksam på vilka oljor som är känsliga för ljus. Detta gäller vissa oljor, särskilt dem inom citrusfamiljen, som kan orsaka ljuskänslighet vid direkt solljus inom 12 timmar efter användning. Håll dig undan solljus efter att ha använt dessa oljor outspädda på huden.

Frågor om eteriska oljor och säkerheten

 

F: Kan gravida kvinnor använda eteriska oljor?

S: Vi råder alla gravida kvinnor att rådgöra med läkare innan de använder eteriska oljor. Med det sagt så finns det många oljor som kan användas när man är gravid!

 

F: Kan man använda eteriska oljor på katter och hundar?

S: Young Livings eteriska oljor är utformade för utvärtes användning på människor och vi avråder från att använda dem på något slags djur. I stället har vi ett sortiment med Animal Scents®-produkter med eteriska oljor för husdjur som med trygghet kan användas på och runt ens pälsbeklädda vänner.

 

F: Kan jag använda eteriska oljor på och i närheten av mitt spädbarn?

S: Vi förstår att när man älskar eteriska oljor vill man att hela familjen ska använda dem, även de yngsta familjemedlemmarna. Eftersom spädbarn och barn är så känsliga rekommenderar vi att enbart använda sortimenten Seedlings® och KidScents® när man använder eteriska oljor för spädbarn. Vi rekommenderar också att rådgöra med en läkare innan man introducerar ens barn till nya produkter.

Ett urval produkter från Young Livings kollektion Seedlings®

 

Hjälpte den här bloggen dig att få mer kunskap om hur man använder Young Livings eteriska oljor? Kommentera nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.