Allt om doftcirkeln: konsten att blanda eteriska oljor

0 05/06/2023 - Upptäck eteriska oljor, YL-produkter

Välkommen till doftcirkelns aromatiska värld! Att förstå hur doftcirkeln fungerar är grunden till att skapa underbara blandningar med eteriska oljor. Doftcirkeln, eller dofthjulet som det också kallas, skapades ursprungligen av parfymörer för att kunna rekommendera de mest perfekta doftblandningarna. Sedan dess har den också adopterats av människor som stöper ljus, de som älskar dofter och nu även dig! I den här bloggen kommer vi att ta en närmare titt på doftcirkeln, olika doftfamiljer och tekniker man kan använda för att skapa harmoniska blandningar av eteriska oljor. Nu börjar vi!

Vad är doftcirkeln?

Doftcirkeln är ett cirkeldiagram med olika doftfamiljer och undergrupper som hjälper oss att förstå hur olika dofter fungerar och kompletterar varandra. Det användes ursprungligen av parfymörer men konceptet används nu även när man stöper ljus, arbetar med eteriska oljor och i andra konstformer. Med doftcirkeln som hjälp kan man identifiera dofter som fungerar bra ihop och undvika misstag i sina väldoftande skapelser.

Bild på doftcirkeln.

Vad är doftfamiljer för något?

I doftcirkeln grupperas olika dofter ihop om de liknar varandra eller har kompletterande olikheter. Det finns fyra huvudgrupper: blomsterdofter, orientaliska dofter, trädofter och friska dofter. Vi tar och går igenom varje familj.

1. Blomsterdofter

Blomsterfamiljen kännetecknas av utsökta och feminina dofter. Den innehåller fruktiga och blommiga undergrupper såsom lavendel (Lavender), geranium och ylang ylang. Dessa oljor förstärker en känsla av frid, elegans och romantik och passar perfekt för att skapa en rogivande stämning när man vill koppla av.

Bild på eteriska blomsteroljor (lavendel (Lavender), geranium, ylang ylang, ros (Rose) & palmarosa) som omges av blomblad och hjärtan.

2. Orientaliska dofter

Den orientaliska familjen är fyllig och exotisk och väcker en känsla av mystik och förförelse. I den här familjen hittar man orientaliska och träaktiga undergrupper. Eteriska oljor såsom frankincense, myrra (Myrrh) och patchouli tillhör den här familjen och de tillför en känsla av andlighet och ro till dina blandningar.

Bild på orientaliska eteriska oljor (frankincense, myrra (Myrrh) & patchouli) som omges av växter.

3. Skogs- och trädofter

Trädofterna skapar en känsla av värme och styrka. I den här familjen ingår olika skogs- och mossgrupper såsom cederträ (Cedarwood), äkta sandelträ (Sacred Sandalwood) och vetiver. Dessa oljor är omtyckta tack vare deras rogivande egenskaper som gör att de passar utmärkt till meditation eller för att skapa en mysig stämning.

Bild på eteriska träoljor (cederträ (Cedarwood), äkta sandelträ (Sacred Sandalwood), vetiver, tall (Pine) & kustgran (Idaho Grand Fir)) som omges av växter.

4. Friska dofter

Dofterna i den här familjen erbjuder en livlig och uppiggande upplevelse. I den här familjen ingår aromatiska, gröna, fruktiga, citrusliknande och vattenbaserade undergrupper. Eteriska oljor såsom pepparmynta (Peppermint), citron (Lemon), eukalyptus (Eucalyptus Globulus) och grapefrukt (Grapefruit) ingår som kan tillföra en fräsch känsla till dina blandningar.

Bild på friska eteriska oljor (grapefrukt (Grapefruit), eukalyptus (Eucalyptus globulus), citron (Lemon) & pepparmynta (Peppermint)) som omges av blad.

Hur man parar ihop olika dofter

Nu när vi har upptäckt doftfamiljerna ska vi tipsa om några tekniker man kan använda för att skapa harmoniska blandningar med hjälp av doftcirkeln.

1. Tekniken granndofter

Den här tekniken går ut på att para ihop undergrupper som är bredvid varandra i doftcirkeln. Man kan till exempel para ihop fruktiga och blommiga dofter såsom ros (Rose) och bergamott (Bergamot) för att få en underbart balanserad blandning med inslag av sötma och fräschhet.

2. Tekniken om motsatta dofter

Den här tekniken går ut på att para ihop dofter som är mittemot varandra i doftcirkeln. Man skapar då en blandning vars kontraster kompletterar varandra. Om man till exempel parar ihop de varma skogsdofterna från tall (Pine) med en frisk citrusdoft såsom lime kan man få en riktigt fångande doftblandning.

3. Triangeltekniken

I den här tekniken kombinerar man tre undergrupper som bildar en triangel i doftcirkeln. Blanda till exempel blomsterdoften palmarosa, skogsdoften från kustgran (Idaho Grand Fir) och den fräscha doften från apelsin (Orange) för att skapa en riktigt harmonisk doft.

Bild på en kvinna som blandar eteriska oljor.

Med hjälp av doftcirkeln kan man upptäcka ett doftfyllt äventyr och utforska konsten att blanda eteriska oljor. När man har kunskap om doftfamiljerna och olika tekniker såsom granntekniken och metoderna med motsatta dofter eller trianglar kan man skapa unika och förtrollande blandningar. Så ta fram dina favoritoljor från Young Living, känn kreativiteten flöda och upptäck dofternas värld. Ha det så roligt när du blandar oljor!

Gilla den här bloggen och berätta vilka oljekombinationer som är dina favoriter!

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.