5 tips om att skölja frukt och grönt

0 11/08/2022 - I HEMMET, Matlagning

Troligtvis känner du precis som vi på Young Living att det är härligt med en balanserad kost med mycket frukt och grönt. Oavsett om man äter frukt och grönt i en söt frukostsmoothie, mättande lunchsallader eller lätta och fräscha middagar är det första steget alltid att skölja ingredienserna innan man börjar laga sina läckra måltider. I den här bloggen kommer vi att berätta om våra 5 främsta tips om hur man bäst sköljer frukt och grönt, för att se till att ens favoritingredienser är lika rena som de är goda!

Varför bör man skölja frukt och grönt?

Innan vi går in på våra tips är det viktigt att förklara varför det är så viktigt att skölja frukter och grönsaker. Det finns många olika anledningar, såsom att minska risken att man får i sig smuts, grus, insekter och skräp. När man sköljer ingredienserna tvättar man också bort bakterier som kan ha fastnat under processen från skörd till transport till affären. Hur gör man då för att skölja frukter och grönsaker?

Frukt och sallad på en köksbänk med en diskho i bakgrunden

1. Gnugga under kallt vatten

Om du vill hugga in på en färsk frukt eller grönsak som kan vara lite smutsig är det enklaste sättet att hålla den under rinnande kallt vatten i 20 sekunder och skrubba försiktigt med en mjuk borste. Torka sedan frukten eller grönsaken försiktigt med en handduk innan du äter den eller använder den som ingrediens i en maträtt.

2. Blötlägg i saltvatten

Ett av de bästa sätten att skölja frukt och grönt och få bort insekter och bekämpningsmedel är att skölja dem i saltvatten. Vi rekommenderar att blötlägga ingredienserna i himalayasalt eller havssalt i minst 20 minuter för att sedan skölja av med vatten. Då är de rena och redo att ätas!

3. Prova bikarbonat

Bikarbonat är ett utmärkt sätt att rengöra frukt och grönt. Blanda 1 tsk bikarbonat med 5 dl vatten och blötlägg i 15 minuter. Skölj sedan av.

Röda paprikor som sköljs under rinnande vatten i en diskho

4.       Skölj med vitvinsvinäger

För att skölja med vitvinsvinäger behöver man 1 del vinäger till 4 delar vatten. Lägg sedan i frukter eller grönsaker och blötlägg i 15-20 minuter för att sedan skölja av och torka med en ren handduk. Observera att porös frukt såsom mjuka bär kan bli geggig om den blötläggs för länge.

5.       Använd Young Livings Thieves® Fruit & Veggie Soak

Med denna nya produkt från Young Living kan du njuta av frukt och grönt så som naturen avsåg. Vår unika  Thieves® Fruit & Veggie Soak innehåller tre exklusiva eteriska Young Living-oljeblandningar och andra naturligt härledda ingredienser som effektivt rengör dina frukter och grönsaker. Den är otroligt koncentrerad och räcker länge, samt passar både till enstaka matlagningar som när man lagar stora mängder mat. Tillsätt lite Thieves Fruit & Veggie Soak i diskhon fylld med vatten, blötlägg och skölj sedan för att avnjuta din frukt eller dina grönsaker!

Olika frukter och grönsaker med Thieves® Fruit & Veggie Soak

Vad bör man INTE använda när man sköljer frukt och grönt?

Det allra viktigaste när man förbereder frukt och grönt är säkerheten. Det är därför viktigt att undvika tvål, rengöringsmedel och blekningsmedel när man rengör färsk frukt och grönsaker. Maten behöver inte desinfekteras, bara rengöras för att avlägsna smuts som kan finnas på ytan. För att frukten och grönsakerna ska hålla sig rena i kylen rekommenderar vi att de separeras från råa animaliska produkter såsom rött kött, kyckling och fisk.

Äpple som sköljs med tvål och som är överkryssat för att visa att det inte rekommenderas

Har du provat Young Livings Thieves® Fruit & Veggie Soak ännu? Kommentera nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.