Descoperă uleiul esențial Vetiver: Origini și utilizări

0 24/02/2023 - Conștientizare, Folosind uleiuri esențiale, ULEIURI ESENȚIALE

Pentru o lungă perioadă de timp, uleiul de vetiver a fost mai puțin cunoscut. Acum, uleiul esențial de vetiver este mai popular ca niciodată datorită faptului ca a devenit un ingredient indispensabil în industria parfumurilor și a altor produse aromatice. Citind acest articol vei afla mai multe despre istoria și utilizările acestui ulei enigmatic. De asemenea, vei găsi rețete pentru un răsfăț personalizat la tine acasă, precum și amestecuri de uleiuri esențiale pentru a te bucura de versatilitatea lui vetiver.

Imagine cu uleiul esențial Vetiver

Ce este uleiul esențial de vetiver?

Uleiul esențial de vetiver este derivat din rădăcinile unei ierbi perene parfumate (Chrysopogon zizanioides) originară din Asia tropicală. Iarba de vetiver crește până la o înălțime de 1,5 m. Când înflorește are frunze rigide și flori mov. Face parte din a cincea cea mai mare familie de plante, familia Poaceae, fiind înrudită cu Lemongrass și Citronella.

Pentru a extrage uleiul de vetiver, rădăcinile sunt recoltate când planta ajunge la 18-24 de luni, apoi sunt spălate, uscate la soare, tăiate, înmuiate în apă și distilate cu aburi pentru a produce cea mai pură formă de ulei.

Imagine cu procesului de distilare.

Istoria uleiului de vetiver

Uleiul de vetiver are o istorie bogată, în mod special, în Ayurveda unde a fost folosit atât în scopuri spirituale, cât și în scop curativ. Uleiul a fost, de asemenea, un ingredient integral în parfumuri încă din secolul al 12-lea. Cunoscut și ca „uleiul liniștii”, se credea că mirosul uleiului de vetiver în parfumuri încurajează sentimente de stabilitate și serenitate.

Vetiver își ia numele de la cuvântul în limba tamilă care înseamnă „rădăcină dezgropată”. Deși etimologia poate nu pare a fi una remarcabilă, sistemul rădăcinos al ierbii de vetiver nu este deloc unul obișnuit. În timp ce, rădăcinile majorității ierburilor se întind pe orizontal, rădăcinile ierbii vetiver penetrează solul pe vertical, unele rădăcini ajungând la o adâncime de 3,5 sub pământ.

Iarba de vetiver a fost folosită ca o formă timpurie de aer condiționat. Rădăcinile erau înmuiate în apă și atârnate deasupra ușilor pentru a răci aerul fierbinte. Aceasta are, de asemenea, un rol interesant în conservarea mediului. Rădăcinile sale sunt atât de puternice încât iarba vetiver este plantată ca o barieră naturală împotriva inundației în zonele predispuse la alunecări de teren. Iarba previne eroziunea solului prin captarea sedimentelor și încetinirea curgerii apei. Data viitoare când miroși uleiul de vetiver, oprește-te un minut din tot ce faci și gândește-te la planta miraculoasă din care provine acest ulei.

Imagine cu planta Vetiver în natură

Cum miroase uleiul de vetiver?

Renumit pentru efectul său calmant, de echilibru, uleiul de vetiver are o aromă distinctivă foarte lemnoasă și pământoasă. Din punct de vedere istoric, aroma lemnoasă a uleiului de vetiver a fost privită ca o aromă masculină, utilizată în parfumurile pentru bărbați, însă, în zilele noastre, uleiul a început să fie utilizat și ca o notă de bază în parfumurile feminine. În plus, versatilitatea uleiului de vetiver îl face ușor de amestecat  cu alte uleiuri, precum cel de lavandă, bergamotă, lămâi, iasomie, piper negru, grepfrut… și lista poate continua!

Mirosul său seamănă cu cel de lemn de santal, lemn sfânt și paciuli. Din cauza profilului său olfactiv complex, format din peste 100 de constituenți, nu există nicio versiune sintetică a acestui ulei. Este într-adevăr unic!

5 moduri de a utiliza uleiul de vetiver

Pe lângă proprietățile aromatice, uleiul de vetiver poate fi utilizat și local. Versatilitatea sa îl face sigur pentru aplicarea locală. Diluează întotdeauna cu un ulei de bază, amestecă 1-2 picături de vetiver în 10 picături de ulei de bază. Și ține minte, în caz de sensibilitate, poți oricând efectua un test pe o zonă mică. Iată cele mai bune modalități în care poți utiliza uleiul esențial de vetiver:

1.      Manifestare

Manifestarea este un act de a stabili intenții în legătură cu ceva sperând că se va întâmpla. Uleiurile esențiale funcționează de minune atunci când sunt asociate cu practica de manifestare, deoarece mirosurile sunt în strânsă legătură cu emoțiile și amintirile și ajută la vizualizarea obiectivelor. Vetiver are o aromă echilibrantă, ceea ce-l face perfect pentru practicile de manifestare. Aplică-l pe punctele tale de puls pentru a inspira mirosul pământos sau masează-l pe tălpi pentru a te ajuta să te simți mai echilibrat(ă).

2.      În timpul băii

După o zi grea, combină uleiul esențial de vetiver cu sărurile Epsom pentru o baie cu adevărat relaxantă:

Ingrediente:

Instrucțiuni:

 1. Umple cada cu apă caldă.
 2. Adaugă toate ingredientele în cadă și amestecă pentru a se dizolva.
 3. Intră în cadă și lasă uleiurile esențiale să-ți intre în piele.

Femeie bucurându-se de o baie relaxantă

3.      Relaxare de seară

La fel ca uleiul esențial de lavandă, cel de vetiver promovează un somn liniștit, datorită aromei sale relaxante. Inspiră ușor acest parfum calmant, în timp ce te relaxezi, înainte de culcare.

4.      Îmbunătățește-ți îngrijirea personală

Uleiul vetiver se mândrește cu beneficii de îngrijirea pielii. Așa cum rădăcinile plantei rețin apa pentru a hidrata solul din jurul lor, uleiul de vetiver poate oferi un impuls de hidratare pielii tale. Combină câteva picături de ulei de vetiver cu untul tău de corp, pentru o piele catifelată sau adaugă-l în crema ta hidratantă de față, pentru a promova un ten cu aspect uniform.

5.      Fă-ți propriul parfum

Uleiul de vetiver este o notă de bază populară în parfumurile elegante și intense. Datorită complexității sale olfactive poate funcționa ca parfum de sine stătător sau poate fi, la fel de bine, amestecat cu alte arome. Creează-ți propria combinație sau încearcă o rețetă de mai jos:

Vise plăcute

 • 3 picătură de ulei esențial de lavandă (Lavender)
 • 3 picături de ulei esențial de lemn de cedru (Cedarwood)
 • 2 picătură de Vetiver

Ploaie de seară

 • 3 picături de Vetiver
 • 2 picături de ulei esențial de lămâi (Lemon)
 • 1 picătură de ulei esențial de lavandă (Lavender)

Zi de spa

 • 4 picături de ulei bergamotă (Bergamote)
 • 2 picătură de Vetiver
 • 2 picătură de Neroli

De unde să cumperi uleiul vetiver?

La Young Living, ne mândrim cu uleiuri esențiale pure și de calitate superioară. Angajamentul nostru Seed to Seal® ne motivează pentru a crea fiecare ulei esențial cu gândul la cei trei piloni ai noștri – Aprovizionare, Știință și Standarde- ceea ce înseamnă că tu experimentezi beneficiile uleiurilor esențiale pure, în timp ce te bucuri de resursele globale ale liderului în industrie. Descoperă întreaga colecție de uleiuri și amestecuri de uleiuri esențiale și găsește-l pe cel care ți se potrivește.

Imagine cu sigla Seed to Seal.

Dă like la acest articol și spune-ne în comentarii cum îți place să folosești uleiul esențial de vetiver?

Distribuire

Niciun comentariu

Scrie un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Reține că toate comentariile sunt moderate și nu vor fi publicate imediat. De asemenea, unele postări pot fi modificate puțin sau pot fi șterse pentru a asigura conformitatea cu Politicile și procedurile Young Living și cu legislația în vigoare.