A Vetiver-olaj titkai: Eredete és felhasználása

0 28/02/2023 - Az illóolajok használata, ILLÓOLAJOK, Mindfulness

A vetiver illóolaj sokáig kevésbé ismert volt. Mára a vetiver olaj népszerűbb, mint valaha, mivel a parfümök és más illatosított termékek nélkülözhetetlen összetevője. Most ennek a rejtélyes olajnak a történetébe és felhasználási módjaiba merülünk bele. Tarts velünk! Mutatunk házi készítésű recepteket is, az otthoni kényeztetéshez, valamint néhány kitűnő illóolaj-keveréket, amelyek a vetiver sokoldalúságát mutatják.

Vetiver illóolaj képe

Mi a vetiver olaj?

A Vetiver illóolaj egy trópusi, Ázsiában őshonos, illatos évelő fűféle (Chrysopogon zizanioides) gyökeréből származik. A vetiverfű akár 1,5 méter magasra is megnő, merev levelekkel és lila virágokkal. Az ötödik legnagyobb növénycsalád, a Poaceae tagja, amelyhez a citromfű és a citronella is tartozik.

A vetiverolaj kinyeréséhez a gyökereket 18-24 hónapos korukban szedik le, megmossák, napon szárítják, felaprítják, beáztatják és vízgőzzel desztillálják, hogy az olajat a legtisztább formában nyerjék ki.

Kép a gőzdesztillációs folyamatról.

A vetiver története

A Vetiver olajnak színes története van, különösen az Ájurvédában, ahol spirituális és gyógyászati célokra egyaránt használták. Az olaj a 12. század óta a parfümök szerves alkotóeleme. A “nyugalom olajának” is nevezték, mivel úgy vélték, hogy a vetiverolaj illata a stabilitás és a nyugalom érzését kelti.

A Vetiver nevét a tamil szóból kapta, melynek jelentése “kiásott gyökér”. Bár az etimológia nem tűnik figyelemre méltónak, a vetiver növény gyökérzete minden, csak nem hétköznapi.
Míg a legtöbb fűféle gyökerei vízszintesen terjednek, a vetiver gyökerei függőlegesen hatolnak a talajba, egyes gyökerek akár 12 láb mélyre is benyúlnak a föld alá.

Érdekes módon a vetiver növényt a légkondicionálás korai formájaként használták.
​ A gyökereket beáztatták és az ajtók fölé akasztották, hogy lehűtse a forró levegőt, ahogy áthalad rajta. A növénynek érdekes szerepe van a környezetvédelemben is. Gyökérzete olyan erős, hogy a vetiver füvet természetes gátként ültetik az árvíz- és földcsuszamlásveszélyes területeken.  A fű megakadályozza a talajeróziót azáltal, hogy csapdába ejti az üledéket és lelassítja a víz áramlását.  Legközelebb, amikor megszagolod a vetiverolajat, gondoljon arra a csodálatos növényre, amelyből ez az olaj származik.

Kép a természetben növő vetiver növényről.

Milyen illata van a vetiverolajnak?

A nyugtató, földelő hatásáról híres vetiverolajnak nagyon jellegzetes, erősen földes és fás illata van. Történelmileg a vetiver fás illatát férfias illatként tartották számon, amelyet leggyakrabban férfi kölnikben használtak, de egyre gyakrabban használják női illatszerekben is. Ráadásul a vetiver sokoldalúsága azt jelenti, hogy jól keveredik levendulával, bergamottal, citrommal, jázminnal, fekete borssal, grapefruittal…, a lista folytatható!

Az illata a szantálfára, a palo santóra és a pacsulira emlékeztet, de igazából nincs még egy olyan illat, mint a vetiverolajé.  Még szintetikus változata sem létezik, mivel a több mint 100 összetevőből álló összetett illatprofilját lehetetlen lemásolni. Ez valóban egyedülálló!

A vetiver olaj 5 felhasználási módja

A vetiverolaj aromatikusan, valamint külsőleg is élvezhető, mivel tiszta olajnak számít, ami azt jelenti, hogy biztonságosan alkalmazható a bőrre.  Mindig hígítsuk hordozóolajjal, keverjünk 1-2 csepp vetivert 10 csepp hordozóolajhoz. És ne felejtsd, hogy érzékenység esetén mindig végezhetsz egy tapaszpróbát. Nézd meg a vetiverolaj csodálatos felhasználási módjait, amelyek közül az alábbiakban felsorolunk néhányat:

1. Manifesztációs gyakorlat

A manifesztáció az a cselekedet, amikor valamilyen szándékot fogalmazunk meg, abban a hitben és reményben, hogy az meg fog történni. Az illóolajok gyönyörűen párosíthatóak a manifesztációval, mivel az illatok érzelmekhez és emlékekhez kapcsolódnak, és segíthetnek elképzelni a céljainkat. A Vetiver földelő illatú, így erőteljes párosítás a manifesztációs gyakorlatokhoz. Kend a pulzuspontjaidra, és lélegezd be a földes, stabilizáló illatot, vagy masszírozd a talpadba, hogy jobban érezd a saját  középpontodat.

2. Boldogság fürdőzés idején

Egy különösen fárasztó nap után kombináld a vetiver olajat az Epsom-sóval, hogy alaposan nyugtató fürdőkeveréket kapj:

Hozzávalók:

Elkészítés:

 1. Készíts egy forró fürdőt.
 2. Tedd az összetevőket a kádba, és keverd össze, hogy feloldódjon.
 3. Áztasd magad a kádban, hagyd, hogy az illóolajok teljesen beszívódjanak a bőrödbe.

Kép: nő élvezi a pihentető fürdőt.

3. Esti lazítás

A levendulához hasonlóan a vetiverolaj is elősegítheti a nyugodt alvást, nyugtató illatának köszönhetően. Lágyan lélegezd be ezt a nyugtató illatot, miközben lefekvéshez készülődsz, és számold a bárányokat, amíg tested mély álomba nem merül.

4. Bőrápolási előnyei

A Vetiver-olaj bőrápoló hatásokkal is büszkélkedhet. Ahogyan a növény gyökerei megtartják a vizet, hogy hidratálják a környező talajt, a vetiverolaj is segíthet a bőröd hidratálásában. Kombinálj néhány csepp vetiverolajat a testvajjal, hogy a bőröd bársonyosan sima legyen, vagy add az arcápolóhoz, hogy segítse az egyenletes bőrtónus megjelenését.

5. Személyes illat létrehozása

A Vetiver-olaj a parfümök népszerű alapjegye, amely az illatszereknek eleganciát és mélységet kölcsönöz. Illatának komplexitása azt jelenti, hogy önálló parfümként is megállja a helyét, de más illatokkal is gyönyörűen keveredik. Készítsd el a saját személyes kombinációdat, vagy próbálj ki egy megbízható receptet az alábbiak közül:

Édes álmok

 • 3 csepp Lavender (levendula)
 • 3 csepp Cedarwood (cédrus)
 • 2 csepp Vetiver

Éjféli eső

 • 3 csepp Vetiver
 • 2 csepp Lemon (citrom)
 • 1 csepp Lavender (levendula)

Gőzfürdő

 • 4 csepp Bergamot
 • 2 csepp Vetiver
 • 2 csepp Neroli

Hol vásárolhatok vetiver olajat?

A Young Livingnél büszkék vagyunk arra, hogy olajaink tiszták és kiváló minőségűek. A Seed to Seal® elkötelezettségünk arra ösztönöz minket, hogy minden egyes illóolajat három pillér – a beszerzés, a tudomány és a szabványok – szem előtt tartásával hozzunk létre, ami azt jelenti, hogy nemcsak a tisztaság előnyeit, hanem a globális erőforrásokat és az iparág vezető szerepét is élvezheti. Ismerd meg az illóolajok és keverékek teljes kollekcióját, és találd meg a számodra megfelelőt.

A Young Living Seed to Seal bélyegző képe.

Lájkold ezt a blogbejegyzést, és írd meg nekünk kommentben, hogy Te hogyan használod a vetivert.

Share

No comments

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.