Alles over Vetiver: oorsprong en gebruik

0 25/05/2023 - ETHERISCHE OLIËN, Het gebruik van etherische olie, Mindfulness

Vetiverolie was lange tijd een minder bekende etherische olie. Vetiverolie is nu populairder dan ooit tevoren vanwege zijn belangrijke rol als ingrediënt in parfums en andere geurige producten. Vandaag kijken we naar de geschiedenis en het gebruik van deze raadselachtige olie. Er zijn enkele doe-het-zelf recepten voor pure verwennerij en een aantal voortreffelijke etherische oliemelanges die de veelzijdigheid van vetiverolie goed tonen.

Afbeelding van etherische olie Vetiver.

Wat is vetiverolie?

Vetiverolie is te vinden in de wortels van een geurig meerjarig gras (Chrysopogon zizanioides) dat voorkomt in tropische delen van Azië. De plant kan tot anderhalve meter groot worden en heeft stijve bladeren en paarse bloemen. De plant maakt deel uit van de op vier na grootste plantenfamilie, Poaceae. Citroengras en citronella zijn ook lid van deze familie.

Om de meest zuivere vetiverolie te kunnen produceren, worden de wortels geoogst als ze 18 tot 24 maanden oud zijn. Ze worden vervolgens gewassen, in de zon gedroogd, gesneden, geweekt en met stoom gedistilleerd.

Afbeelding van het stoomdistillatieproces.

De geschiedenis van vetiverolie

Vetiverolie heeft een kleurrijke geschiedenis, met name in de ayurveda. De olie werd in deze traditionele geneeswijze gebruikt voor spirituele en genezende doeleinden. De olie is sinds de twaalfde eeuw ook een belangrijk ingrediënt in parfums. Vetiverolie wordt ook wel ‘de olie van de rust’ genoemd, omdat men gelooft dat de geur stabiliteit en sereniteit kan stimuleren.

Vetiver heeft zijn naam te danken aan een woord in Tamil dat ‘wortel die opgegraven is’ betekent. De etymologie lijkt misschien niet opmerkelijk, maar het wortelsysteem van de vetiver is allesbehalve gewoon. De meeste grassoorten hebben wortels die zich in een horizontaal patroon verspreiden. De wortels van de vetiver gaan verticaal de grond in en sommige wortels kunnen zich ruim drie meter onder de grond bevinden.

Interessant weetje: de vetiver werd gebruikt als een vroege vorm van airconditioning. De wortels werden geweekt en boven deuren gehangen om de warme lucht af te koelen bij het passeren. De plant speelt ook een interessante rol bij het behoud van het milieu. Het wortelsysteem is zo sterk dat het gras geplant wordt als natuurlijke barrière in gebieden waar risico is op overstromingen en aardverschuivingen. Het gras voorkomt bodemerosie door het sediment vast te houden en de waterstroom te vertragen. Dus als je de volgende keer vetiverolie ruikt, neem dan even de tijd om te denken aan de wonderlijke plant waar deze olie vandaan komt.

Afbeelding van de vetiver in de natuur.

Hoe ruikt vetiverolie?

Vetiverolie staat bekend om zijn kalmerende, aardende effect en zeer kenmerkende geur die zowel aards als houtachtig is. De houtachtige geur werd vroeger gezien als mannelijk en dus vooral gebruikt in eau de cologne voor mannen. Tegenwoordig wordt de geur steeds vaker gebruikt als belangrijke noot in vrouwengeuren. Vetiverolie past dankzij zijn veelzijdigheid goed bij lavendel, bergamot, citroen, jasmijn, zwarte peper, grapefruit… en ga zo maar door!

De geur doet denken aan sandelhout, heilig hout en patchoeli. Maar om heel eerlijk te zijn, is er geen geur zoals vetiver. Er is zelfs geen synthetische versie omdat het complexe olfactorische profiel dat uit meer dan honderd bestanddelen bestaat onmogelijk na te maken is. Het is werkelijk een unieke olie!

Vijf manieren om Vetiver te gebruiken

Vetiver kan niet alleen aromatisch gebruikt worden, maar ook op de huid aangebracht worden. De olie wordt beschouwd als zuiver, wat betekent dat de olie veilig is voor gebruik op de huid. Verdun altijd met een basisolie; één of twee druppels Vetiver en tien druppels basisolie. En vergeet niet om de olie eerst op een stukje huid te testen op gevoeligheid. Hier zijn enkele fijne manieren om Vetiver te gebruiken:

1.      Manifestatie

Manifestatie is het stellen van intenties voor iets in de overtuiging en hoop dat het zal gebeuren. Etherische oliën passen goed bij manifestatie omdat geuren gelinkt zijn aan emoties en herinneringen en je kunnen helpen met het visualiseren van je doelen. Vetiver heeft een aardende geur, wat dit een krachtige combinatie voor manifestatie maakt. Breng de olie aan op de polspunten en adem de aardende, stabiliserende geur in of breng aan op de onderkant van de voeten en masseer deze om meer te aarden.

2.      Verwennerij in bad

Na een bijzonder drukke dag kun je Vetiver combineren met Epsomzout voor een zeer kalmerend bad.

Ingrediënten:

 • 1 druppel Vetiver
 • 150 g Epsomzout

Instructies:

 1. Vul het bad met warm water.
 1. Voeg alle ingrediënten toe aan het water en meng om ze op te lossen.
 1. Ga in bad en geef de etherische oliën de kans om volledig opgenomen te worden door de huid.

Afbeelding van een vrouw die geniet van een ontspannend bad.

3.      Ontspanning in de avond

Vetiver heeft een ontspannende geur en kan net als Lavender een goede nachtrust ondersteunen. Adem de kalmerende geur zachtjes in terwijl je ontspant voor het slapengaan en tel schaapjes totdat je in een diepe slaap valt.

4.      Geef je huidverzorging een boost

Vetiver biedt ook voordelen voor de huid. De wortels van de plant houden water vast om de grond eromheen te hydrateren. Vetiverolie kan op een zelfde manier de huid hydrateren. Verdun enkele druppels Vetiver met een bodybutter om de huid zijdezacht te maken of voeg toe aan gezichtscrème om de uitstraling van een oneven teint te verbeteren.

5.      Stel een persoonlijk luchtje samen

Vetiverolie is een populaire basisnoot in parfums die elegantie en diepte toevoegt. De olie kan dankzij de olfactorische complexiteit niet alleen op zichzelf gebruikt worden als parfum, maar ook mooi gecombineerd worden met andere geuren. Creëer jouw eigen persoonlijke combinatie of probeer een betrouwbaar recept uit onderstaande lijst.

Sweet Dreams

 • 3 drops Lavender (lavendel)
 • 3 druppels Cedarwood (cederhout)
 • 2 druppels Vetiver

Midnight Rain

 • 3 druppels Vetiver
 • 2 druppels Lemon (citroen)
 • 1 druppel Lavender (lavendel)

Spa Day

 • 4 druppels Bergamot
 • 2 druppels Vetiver
 • 2 druppels Neroli

Waar kan ik Vetiver kopen?

Young Living is trots op zijn zuivere, hoogwaardige oliën. Onze Seed to Seal®-belofte motiveert ons om elke etherische olie te produceren volgens de drie pilaren van deze belofte: inkoop, wetenschap en standaard. Dit betekent niet alleen dat je kunt profiteren van de voordelen van zuiverheid, maar ook van wereldwijde bronnen en leiderschap in de branche. Ontdek onze volledige collectie etherische oliën en melanges en vind jouw perfecte olie.

Afbeelding van het Seed to Seal-logo van Young Living.

Vind deze blog leuk en laat ons in een reactie weten hoe jij Vetiver graag gebruikt.

Deel

Geen berichten

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

* Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.