Tutustu vetiveriaheinäöljyyn: alkuperä ja käyttötavat

0 25/05/2023 - ETEERISET ÖLJYT, Eteeristen öljyjen käyttö, Mindfulness

Eteerinen vetiveriaheinäöljy oli pitkään vähän tunnettu eteerinen öljy. Nyt eteerinen vetiveriaheinäöljy (vetiver) on suosittu öljy tärkeänä hajuvesien ja muiden tuoksuvien tuotteiden ainesosana. Lue tästä blogikirjoituksesta vetiveriaheinän historiasta ja tämän öljyn erilaisista käyttötarkoituksista. Annamme myös omatekoisia hemmottelureseptejä sekä ihania vetiveriaheinäöljyä sisältäviä öljysekoituksideoita.

Kuva eteerisestä Vetiver-öljystä.

Millainen öljy eteerinen vetiveriaheinäöljy on?

Eteeristä vetiveriaheinäöljyä saadaan trooppisesta Aasiasta kotoisin olevan tuoksuvan monivuotisen heinän (Chrysopogon zizanioides) juurista. Vetiveriaheinä voi kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi ja sen kukat ovat violetteja. Vetiveriaheinä on viidenneksi suurimman kasviperheen, Poaceaen, jäsen. Samaa kasviheimoa ovat muun muassa sitruunaheinä ja sitruuna.

Vetiveriaöljyn saamiseksi kasvin juuret kerätään 18–24 kuukauden ikäisinä, pestään, kuivataan auringossa, hienonnetaan, liotetaan ja höyrytislataan, jotta saataisiin mahdollisimman puhdasta öljyä.

Kuva höyrytislausprosessista.

Eteerisen vetiveriaheinän historia

Eteerisellä vetiveriaheinällä on värikäs historia. Sitä käytettiin esimerkiksi Ayurvedassa sekä henkisiin että parantaviin tarkoituksiin. Vetiveriaheinäöljy on myös ollut suosittu hajuvesien ainesosa 1100-luvulta lähtien. Sitä kutsuttiin “rauhallisuuden öljyksi” ja uskottiin, että eteerisen vetiveriaheinäöljyn tuoksu edistäisi seesteisyyttä ja tasapainoisuutta.

Vetiver on saanut nimensä tamilin sanasta, joka tarkoittaa “kaivettua juurta”.
​ Vaikka vetiveriaheinän etymologia ei ehkä vaikuta merkittävältä, kasvin juuristo on kaikkea muuta kuin tavallinen. Useimpien ruohojen ja heinien juuret leviävät vaakasuorassa, mutta vetiveriaheinän juuret tunkeutuvat pystysuoraan maaperään, ja jotkut juuret ulottuvat jopa 3,6 metriä maan alle.

Vetiveriaheinällä on ollut myös hyvin mielenkiintoinen käyttötapa: sitä käytettiin varhaisena ilmastoinnin muotona. Sen juuret liotettiin ja ripustettiin ovien yläpuolelle jäähdyttämään kuumaa virtaavaa ilmaa.
​ Vetiveriaheinällä on myös mielenkiintoinen rooli ympäristönsuojelussa. Vetiveriaheinän juuristo on niin vahva, että sitä istutetaan luonnolliseksi esteeksi tulva- ja maanvyörymäalttiille alueille. Heinä estää maaperän eroosiota vangitsemalla sedimentin ja hidastamalla veden virtausta. Kun seuraavan kerran käytät vetiveriaheinäöljyä, pysähdy miettimään tätä ihmeellistä kasvia, josta vetiveriaheinäöljy on peräisin.

Kuva vetiveriaheinästä kasvamassa luonnossa.

Miltä vetiveriaheinäöljy tuoksuu?

Rauhoittavasta ja maadoittavasta vaikutuksestaan ​tunnetulla vetiveriaheinäöljyllä on maanläheinen ja puumainen aromi. Historiallisesti vetiveriaheinän puumaista aromia pidettiin maskuliinisena tuoksuna, jotka käytettiin yleisesti miesten kölnivesissä. Nykyään sitä käytetään paljon myös naisten tuoksutuotteissa. Vetiveriaheinäöljyn monipuolisuus tarkoittaa myös sitä, että se sopii hyvin yhteen monien muiden eteeristen öljyjen kanssa. Näitä ovat muun muassa laventelin, bergamotin, jasmiinin, sitruunan, mustapippurin ja greipin eteeriset öljyt.

Vetiveriaheinäöljyn tuoksu tuo hieman mieleen santelipuun, Palo Santon ja patsulin eteeriset öljyt. Silti vetiveriaheinäöljyllä on täysin omanlainen tuoksunsa, eikä siitä edes ole olemassa synteettistä versiota sen monimutkaisen hajuprofiilin vuoksi – hajuprofiili koostuu yli 100 ainesosasta, jota on mahdoton jäljitellä. Eteerinen vetiveriaheinäöljy on todella uniikki öljy!

5 eteerisen vetiveriaheinäöljyn käyttötapaa

Eteerinen vetiveriaheinäöljy on hieno öljy aromaattisen käyttöön, ja sitä on myös turvallista levittää iholle. Muista kuitenkin laimentaa se perusöljyllä: laita 1-2 öljytippaa 10 tippaan perusöljyä. Ja muista aina tehdä ihotesti ennen kuin levität öljyä iholle. Alle olemme listanneet upeita tapoja, joilla tätä öljyä voidaan käyttää:

1.      Positiiviset voimalauseet

Positiiviset voimalauseet Yksinkertaisesti sanottuna positiivisia voimalauseita sanomalla asetetaan tavoitteita siinä uskossa ja toivossa, että asiat tapahtuvat.  Eteeriset öljyt toimivat hienosti positiivisten voimalauseiden yhteydessä, koska tuoksut usein liittyvät vahvoihin tunteisiin, muistoihin ja kokemuksiin. Vetiveriaheinäöljyn maadoittava ja puinen aromi tukee hienosti positiivisia voimalauseharjoituksia. Taputtele öljyä pulssipisteille, levitä sitä jalkapohjiin tai ota se mukaan hierontaan.

2.      Ihanaa kylpemistä

Superkiireisinä päivinä kokeile hengittää kylvyssä eteerisen vetiveriaheinäöljyn tuoksua saadaksesi rauhaa päivääsi.

Ainesosat:

Ohjeet:

 1. Täytä kylpyamme lämpimällä vedellä.
 2. Lisää kaikki ainekset kylpyammeeseen.
 3. Asetu kylpyammeeseen ja nauti!

Kuva naisesta nauttimassa kylvystä.

3.      Iltarentoutumista

Aivan kuten laventeli, myös vetiveriaheinäöljy voi auttaa edistämään rauhallista unta. Hengitä tätä rauhoittavaa tuoksua, kun käyt nukkumaan ja laske lampaita, kunnes kehosi vaipuu syvään uneen.

4.      Tehokasta ihonhoitoa

Eteerisellä vetiveriaheinäöljyllä on myös ihoja hoitavia ominaisuuksia. Vetiveriaheinäöljyä voidaan käyttää esimerkiksi ihoa kosteuttamaan. Yhdistä muutama tippa vetiveriaheinäöljyä vartalovoiteeseesi jättämään ihon samettisen sileäksi tai lisää sitä kosteusvoiteeseen tekemään kasvojesi ihosta tasaisemman näköisen.

5.      Luo oma henkilökohtainen tuoksusi

Eleganttina ja syvyyttä antavana tuoksuna vetiveriaheinäöljy on suosittu hajuveden pohjatuoksu. Vetiveriaheinäöljyn monimuotoisuus tarkoittaa, että sitä voidaan sellaisenaan käyttää hajuvetenä, mutta se sekoittuu yhtä hyvin myös muiden tuoksujen kanssa. Luo oma henkilökohtainen yhdistelmäsi tai kokeile alapuolella olevia tuoksureseptejä:

Makoisia unia

 • 3 tippaa laventeliöljyä (Lavender)
 • 3 tippaa seetripuuöljyä (Cedarwood)
 • 2 tippaa vetiveriaheinäöljyä (Vetiver)

Keskiyön sade

 • 3 tippaa vetiveriaheinäöljyä (Vetiver)
 • 2 tippaa sitruunaöljyä (Lemon)
 • 1 tippa laventeliöljyä (Lavender)

Kylpyläpäivä

 • 4 tippaa bergamottiöljyä (Bergamot)
 • 2 tippaa vetiveriaheinäöljyä (Vetiver)
 • 2 tippaa pomeranssinkukkaöljya (Neroli)

Missä vetiveriaheinäöljyä myydään?

Me Young Livingillä olemme ylpeitä eteeristen öljyjemme puhtaudesta ja laadusta. Seed to Seal® -sitoumus motivoi meitä keskittymään eteeristen öljyjen valmistamiseen kolmen peruspilarin mukaisesti. Näitä ovat hankinta, tiede ja laatustandardit, ja siksi pääset nauttimaan sekä öljyjen puhtaudesta, mutta myös globaaleista resursseista ja alan johtajuudesta. Tutustu kattavaan öljykokoelmaamme  ja löydä omat suosikkisi.

Kuva Young Livingin Seed to Seal -leimasta.

Tykkää tästä blogikirjoituksesta ja kerro kommenttikentässä, miten sinä käytät eteeristä vetiveriaheinäöljyä.

Jaa

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

* Huomaa, että kaikki kommentit tarkistetaan, eikä niitä julkaista välittömästi. Lisäksi jotkin viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata hieman Young Livingin käytäntöjen ja menettelytapojen sekä Yhdysvaltain liittovaltion määräysten noudattamiseksi.