Vidunderliga Vetiver: ursprung och användning

0 27/02/2023 - ETERISKA OLJOR, Hur man använder eteriska oljor, Mindfulness

Vetivergräs var länge en okänd eterisk olja. Nu är vetivergräsolja (Vetiver) mer populär än någonsin eftersom det är en ovärderlig ingrediens i parfymer och andra parfymerade produkter. Följ med när vi upptäcker denna gåtfulla oljas historia och användningsområden. Här hittar du också några hemgjorda recept på ompyssling plus några utsökta eteriska oljeblandningar som hyllar vetivergräsets mångsidighet.

Bild på den eteriska oljan Vetiver.

Vad är vetivergräsolja?

Vetivergräsolja kommer från rötterna från en väldoftande flerårig stråväxt (Chrysopogon zizanioides) som kommer från tropiska Asien. Vetivergräs blir upp till 1,5 meter högt, har styva blad och lila blommor. Grässorten tillhör den femte största växtfamiljen, Poaceae (gräs), som även citrongräs och citronella tillhör.

För att extrahera vetivergräsolja skördas rötterna när gräset är 18-24 månader. Sedan rengörs de, torkas i solen, skärs i bitar, blötläggs och ångdestilleras för att få fram olja i sin renaste form.

Bild på ångdestillation.

Vetivergräsets historia

Vetivergräsolja har en intressant historia, särskilt inom ayurveda där den användes i både andliga och läkande syften. Oljan har även varit en viktig ingrediens i parfymer sedan 1100-talet. Oljan fick smeknamnet ”stillhetens olja” och man trodde att doften av vetivergräsolja kunde förstärka känslor såsom stabilitet och frid.

Namnet vetivergräs kommer från ett ord på tamil som betyder ”rot som grävs upp”. Namnets ursprung verkar kanske uppenbart, men vetivergräsets rotsystem är allt annat än vanligt. De flesta gräsarterna har rötter som sprider ut sig horisontalt, men vetivergräsrötterna växer vertikalt nedåt i jorden och kan nå 3,5 meter ner i marken.

Intressant nog användes vetivergräs som en tidig version av luftkonditionering. Man blötlade rötterna och hängde dem i dörröppningarna för att göra den varma luften svalare. Gräset har också en spännande roll inom miljöskyddsarbete. Rotsystemet är så pass starkt att man planterar vetivergräs som ett naturligt skydd i områden med risk för översvämning och jordskred. Gräset förhindrar markerosion genom att låsa in sediment och göra vattenflödet långsammare. Nästa gång du känner doften av vetivergräsolja kan du ta en paus och reflektera över den otroliga växt som oljan kommer från.

Bild på vetivergräs som växer i naturen.

Hur doftar vetivergräsolja?

Oljan Vetiver är omtyckt för dess rogivande effekt och har en unik skogsdoft som är djupt avkopplande. Historiskt sett ansågs vetivers träaktiga doft vara en maskulin doft som ofta användes i herrparfymer, men den blir mer och mer populär i damparfymer nuförtiden. Dessutom är oljan riktigt användbar och kan blandas med lavendel, bergamott, citron, jasmin, svartpeppar, grapefrukt och många fler!

Doften påminner om sandelträ, palo santo och patchouli men helt ärligt så är doften av vetivergräsolja helt unik. Det finns inte ens någon syntetisk version av oljan på grund av dess komplexa doftprofil som består av mer än 100 beståndsdelar och som gör den omöjlig att kopiera. Den är helt unik!

5 sätt att använda oljan Vetiver

Förutom aromatisk användning så kan oljan Vetiver även användas utvärtes. Den anses vara en ren olja som är säker att användas på huden. Späd alltid ut oljan med en basolja genom att blanda 1-2 droppar Vetiver med 10 droppar basolja. Kom ihåg att man alltid kan testa oljan på ett litet område på huden först. Läs mer om några fantastiska sätt att använda oljan Vetiver på nedan:

1.      Manifestera dina önskningar

Att manifestera sina önskningar innebär att tänka på sina mål och tro och hoppas att de kommer slå in. Eteriska oljor passar bra när man gör manifestationsövningar eftersom dofter ofta kopplas till känslor och minnen och kan hjälpa dig att visualisera dina mål. Vetiver har en rogivande doft som förstärker manifestationsövningarna. Använd oljan på handlederna eller nacken och andas in den stabiliserande doften eller massera in oljan på fotsulorna för att känna dig mer centrerad.

2.      Badblandning

Blanda oljan Vetiver med badsalt efter en hektisk dag och ta ett riktigt avkopplande bad:

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Fyll badkaret med varmt vatten.
 2. Häll i alla ingredienser i badet och blanda tills allt är upplöst.
 3. Njut av badet och låt de eteriska oljorna absorberas av huden.

Bild på en kvinna som kopplar av i ett badkar.

3.      Varva ner på kvällen

Vetiver kan precis som lavendel främja en god natts sömn med dess avkopplande doft. Andas in doften när du varvar ner på kvällen och räkna får tills kroppen faller ner i djup sömn.

4.      Förbättra din hudvård

Oljan Vetiver har också hudvårdande egenskaper. Precis som gräsets rötter sparar vatten som ger jorden fukt så kan oljan återfukta huden. Tillsätt några droppar Vetiver i ett kroppssmör för att få silkeslen hud eller blanda den med en fuktkräm för att främja jämn hy.

5.      Skapa en personlig parfym

Vetiver är en populär basnot i parfymer som tillför elegans och djup. Den komplexa doften fungerar fint som parfym i sig men kan också blandas med andra dofter. Skapa en personlig blandning eller prova en av kombinationerna nedan:

Dröm sött

 • 3 droppar lavendel (Lavender)
 • 3 droppar cederträ (Cedarwood)
 • 2 droppar vetivergräs (Vetiver)

Midnattsregn

 • 3 droppar vetivergräs (Vetiver)
 • 2 droppar citron (Lemon)
 • 1 droppe lavendel (Lavender)

Spadag

 • 4 droppar bergamott (Bergamot)
 • 2 droppar vetivergräs (Vetiver)
 • 2 droppar pomerans (Neroli)

Var kan man köpa vetivergräsolja?

Young Living är stolta över våra oljor som är rena och håller hög kvalitet. Vårt kvalitetslöfte Seed to Seal® motiverar oss att skapa varje eterisk olja med dessa tre grundpelare i åtanke – inköp, vetenskap och kvalitet – så att du inte bara kan uppleva fördelarna med rena oljor, utan även dra nytta av fördelarna med våra globala resurser och vårt branschledarskap. Upptäck vår kollektion med eteriska oljor och blandningar för att hitta den perfekta oljan för just dig.

Bild på Young Livings Seed to Seal-stämpel.

Gilla den här bloggen och kommentera hur du brukar använda oljan Vetiver.

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.