Vodič kroz mirise: osnove miješanja eteričnih ulja

0 05/06/2023 - Otkrijte eterična ulja, YL proizvodi

Jeste li kad čuli za kotač mirisa? Ako ste se pitali kako stvoriti čarobne kombinacije eteričnih ulja, ovo pomagalo upravo je ono što trebate. Kotač mirisa razvili su proizvođači parfema kako bi lakše klasificirali mirise, kupcima bolje preporučili različite kombinacije i pojasnili međudjelovanje mirisa. S vremenom su ih usvojili i proizvođači svijeća, aromaterapeuti, ljubitelji mirisa, a sada to možete i vi! U ovom ćemo članku pobliže upoznati kotač mirisa, razne mirisne obitelji i metode za sastavljanje skladnih kombinacija eteričnih ulja.

Što je kotač mirisa?

Kotač mirisa kružni je dijagram koji prikazuje obitelji i podobitelji mirisa te nam pomaže da shvatimo kako različiti mirisi međusobno djeluju i nadopunjuju se. Pomoću kotača mirisa možete utvrditi mirise koji se dobro slažu i izbjeći kombinacije koje nisu dobri prijatelji.

Grafički prikaz kotača mirisa.

Što su obitelji mirisa?

Mirisi se na kotaču mirisa dijele na četiri glavne mirisne obitelji na temelju sličnosti i komplementarnih razlika. Postoje četiri mirisne kategorije: cvjetni mirisi, orijentalni, drvenasti i svježi. Istražimo svaku mirisnu obitelj zasebno.

1. Obitelj cvjetnih mirisa

Cvjetne mirise karakteriziraju delikatne i ženstvene note. Ova mirisna obitelj sadrži više podobitelji cvjetnih i voćnih mirisa, kao što su miris eteričnog ulja lavande (Lavender), geranija (Geranium) i ylang-ylanga (Ylang Ylang). Ova ulja donose osjećaj smirenosti, gracioznosti i romantike, što ih čini savršenim izborom za opuštanje i stvaranje umirujućeg ugođaja.

Cvjetna eterična ulja (lavande, geranija, ylang-ylanga, ruže i palmarose) okružena laticama i srcima.

2. Obitelj orijentalnih mirisa

Orijentalni mirisi osebujni su i egzotični, a pobuđuju osjećaj tajanstvenosti i privlačnosti. U ovoj obitelji nalaze se podobitelji mekih orijentalnih i drvenastih orijentalnih mirisa. Ovoj kategoriji pripadaju mirisi eteričnog ulja tamjana (Frankincense), smirne (Myrrh) i pačulija (Patchouli), koja udišu osjećaj duhovnosti i prizemljenosti.

Orijentalna eterična ulja (tamjana, smirne, pačulija) okružena biljkama.

3. Obitelj drvenastih mirisa

Drvenasti mirisi daju osjećaj topline i snage. Ova kategorija obuhvaća podobitelji različitih drvenastih i zadimljeno-mošusnih aroma, uključujući miris eteričnog ulja cedrovine (Cedarwood), bijele sandalovine (Sacred Sandalwood) i vetivera (Vetiver). Ova su ulja poznata po zemljanim i uzemljujućim svojstvima, što ih čini idealnim za meditaciju ili stvaranje ugodnog ambijenta.

Drvenasta eterična ulja (cedrovine, bijele sandalovine, vetivera, bora i gorostasne jele iz Idaha) okružena biljkama.

4. Obitelj svježih mirisa

Obitelj svježih mirisa oživjet će vaša osjetila i unijeti osvježenje u vaš svakodnevni život. U njih se ubrajaju podobitelji aromatičnih, citrusnih, vodenastih, zelenih i voćnih mirisa. Na primjer, to su mirisi eteričnog ulja paprene metvice (Peppermint)limuna (Lemon)eukaliptusa globulusa (Eucalyptus Globulus) i grejpa (Grapefruit).

Svježa eterična ulja (grejpa, eukaliptusa globulusa, limuna i paprene metvice) okružena lišćem.

Kako upariti mirise

Proučimo sada metode za stvaranje skladnih aroma pomoću kotača mirisa.

1. Metoda susjednih mirisa

Ova se metoda temelji na uparivanju podobitelji mirisa koje se na kotaču mirisa nalaze jedna do druge. Na primjer, spajanjem cvjetnih i voćnih nota, kakvima odišu eterično ulje ruže (Rose) i bergamota (Bergamot), možete dobiti prekrasan i uravnotežen mirisni spoj koji odiše slatkoćom i svježinom.

2. Metoda suprotnih mirisa

Metoda suprotnih mirisa temelji se na uparivanju podobitelji mirisa koje se na kotaču mirisa nalaze jedna nasuprot drugoj. Time se dobiva kontrastan, no komplementaran splet mirisa. Na primjer, uparivanjem toplih drvenastih nota, kakve ima eterično ulje bora (Pine), i svježih citrusnih nota, kakvima odiše eterično ulje limete (Lime), možete stvoriti miris koji plijeni svačiju pažnju.

3. Metoda mirisnog trokuta

Ovom tehnikom možete spojiti mirise u tri podobitelji mirisa koje na kotaču mirisa čine trokut.Na primjer, pomiješajte cvjetno eterično ulje palmarose (Palmarosa), drvenasto eterično ulje gorostasne jele iz Idaha (Idaho Grand Fir) i vedro eterično ulje naranče (Orange). Rezultat će biti posve zaokružen i skladan miris.

Žena kombinira eterična ulja.

Uz pomoć mirisnih kotača možete se upustiti u aromatičnu avanturu i istražiti umjetnost kombiniranja eteričnih ulja. Ako razumijete obitelji mirisa i poslužite se navedenim metodama uparivanja, bez sumnje ćete stvoriti primamljive i jedinstvene mirisne kombinacije. Zgrabite svoja omiljena Young Living eterična ulja, pustite mašti na volju i uronite u svijet mirisa. Uživajte u mirisnoj čaroliji!

Koje su vam omiljene mirisne kombinacije?

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.