De geurencirkel: de kunst van het combineren van etherische oliën

0 05/06/2023 - Ontdek etherische oliën, YL-producten

Welkom in de aromatische wereld van de geurencirkel! Als je je ooit al eens afgevraagd hebt hoe je heerlijke melanges van etherische oliën maakt, moet je beginnen met het bestuderen van een geurencirkel. Geurencirkels werden oorspronkelijk ontwikkeld door parfumeurs om perfecte geurmelanges aan te bevelen. Sindsdien worden ze gebruikt door kaarsenmakers, aromaliefhebbers en nu ook door jou! We verdiepen ons in deze blogpost in geurencirkels, verschillende geurfamilies en technieken voor het samenstellen van harmonieuze etherische oliemelanges. Laten we beginnen!

Wat is een geurencirkel?

De geurencirkel is een cirkelvormig diagram met geurfamilies en subfamilies, wat ons een idee geeft hoe verschillende geuren op elkaar inwerken en elkaar aanvullen. Dit concept werd oorspronkelijk alleen gebruikt door parfumeurs, maar tegenwoordig maken ook kaarsenmakers, liefhebbers van etherische olie en andere ambachtslieden er gebruik van. De geurencirkel is een gids die je helpt om geuren te identificeren die goed bij elkaar passen en botsingen in je aromatische creaties te voorkomen.

Afbeelding van een geurencirkel.

Wat zijn geurfamilies?

Geuren worden in de geurencirckel gegroepeerd op basis van hun overeenkomsten en complementaire verschillen. Er zijn vier belangrijke geurfamilies: bloemachtig, oosters, houtachtig en fris. Laten we naar elke familie kijken.

1. Bloemachtige familie

De bloemachtige familie wordt gekenmerkt door delicate en vrouwelijke noten. Deze familie omvat fruitige en bloemachtige subfamilies zoals Lavender (lavendel), Geranium en Ylang Ylang (ylang-ylang). Deze oliën stimuleren rust, gratie en romantiek, wat ze perfect maakt voor momenten van ontspanning en het creëren van een rustgevende omgeving.

Afbeelding van bloemachtige etherische oliën (lavendel, geranium, ylang-ylang, roos en palmarosa) omringd door bloemblaadjes en harten.

2. Oosterse familie

De oosterse familie is rijk, exotisch en roept mysterie en allure op. Binnen deze familie vindt men zacht oosterse en houtachtig oosterse subfamilies. Etherische oliën zoals Frankincense (wierook), Myrrh (mirre) en Patchouli (patchoeli) behoren tot deze familie. Zij voegen een vleugje spiritualiteit en aarding toe aan melanges.

Afbeelding van oosterse etherische oliën (wierook, mirre en patchoeli) omgeven door planten.

3. Houtachtige familie

De houtachtige familie zorgt voor warmte en kracht. Deze familie heeft een houtachtige en mosachtige subfamilie bestaande uit Cedarwood (cederhout), Sacred Sandalwood (heilig sandelhout) en Vetiver. Deze oliën staan bekend om hun aardende kwaliteiten, waardoor ze ideaal zijn voor tijdens het mediteren of het creëren van een gezellige sfeer.

Afbeelding van houtachtige etherische oliën (cederhout, heilig sandelhout, vetiver, den en reuzenzilverspar uit Idaho) omringd door planten.

4. Frisse familie

De frisse familie biedt een levendige en verkwikkende ervaring. Deze familie heeft aromatische, citrusachtige, aquatische, groene en fruitige subfamilies. Etherische oliën zoals Peppermint (pepermunt), Lemon (citroen), Eucalyptus Globulus (blauwe gom) en Grapefruit behoren tot deze familie. Zij voegen een verfrissende noot toe aan melanges.

Afbeelding van frisse etherische oliën (grapefruit, blauwe gom, citroen en pepermunt) omringd door bladeren.

Het koppelen van geuren

Nu we weten welke geurfamilies er zijn, is het tijd om te kijken naar enkele technieken voor het creëren van harmonieuze melanges. We gebruik hierbij de geurencirkel als gids.

1. Geuren die naast elkaar staan

Deze techniek bestaat uit het koppelen van subfamilies die naast elkaar in de geurencirkel staan. Bloemachtige en fruitachtige geuren zoals Rose (roos) en Bergamot creëren bijvoorbeeld een prachtig uitgebalanceerde melange die een vleugje zoetheid en frisheid bevat.

2. Tegenpolen

Deze techniek bestaat uit het koppelen van subfamilies die directe tegenpolen zijn in de geurencirkel. Dit creëert een contrasterende, maar complementaire melange. Als je bijvoorbeeld de warmte en houtachtige geur van Pine (den) combineert met het frisse aroma van Lime (limoen) krijg je een betoverende geur.

3. Driehoek

Bij deze techniek worden drie subfamilies gecombineerd die in de geurencirkel een driehoek vormen. De bloemachtige geur van Palmarosa, het houtachtig aroma van Idaho Grand Fir (reuzenzilverspar) en de frisse noot van Orange (sinaasappel) creëren samen een goed afgeronde en harmonieuze melange.

Afbeelding van een vrouw die etherische oliën combineert.

Met behulp van geurencirkels kun je op een aromatisch avontuur gaan en de kunst van het combineren van etherische oliën ontdekken. Als je weet hoe geurfamilies in elkaar zitten en op de hoogte bent van bovengenoemde technieken kun je boeiende en unieke melanges samenstellen. Pak dus je favoriete etherische oliën van Young Living erbij, laat je van je creatieve kant zien en dompel jezelf onder in een aromatische wereld. Veel plezier!

Vind deze blogpost leuk en laat ons weten welke etherische oliën jij graag combineert.

Deel

Geen berichten

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

* Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.