Kaikki tuoksuympyrästä: Eteeristen öljyjen sekoittelemisen taito

0 06/06/2023 - Tutustu eteerisiin öljyihin, YL-tuotteet

Tervetuloa tutustumaan aromaattiseen tuoksuympyrään! Oletko koskaan pohtinut, miten eteerisiä öljysekoituksia luodaan? Tässä puuhassa auttaa tuoksuympyrän tunteminen. Tuoksuympyrän ovat alun perin kehittäneet hajuvesien valmistajat. Sen jälkeen myös kynttilänvalmistajat, eteeristen öljyjen harrastajat ja muut käsityöläiset alkoivat käyttää sitä. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tuoksuympyrää, sen lukuisia tuoksuperheitä ja menetelmiä, joilla luodaan harmonisia eteeristen öljyjen sekoituksia. Aloitetaan!

Mikä on tuoksuympyrä?

Tuoksupyörä on pyöreä kaavio, joka kuvaa tuoksuperheitä ja -alaperheitä. Nämä auttavat meitä ymmärtämään, miten eri tuoksut toimivat vuorovaikutuksessa toisiinsa ja miten ne täydentävät toisiaan. Tuoksupyörää käyttivät alun perin hajuvesien valmistajat, mutta myöhemmin myös kynttilänvalmistajat, eteeristen öljyjen harrastajat ja muut käsityöläiset turvautuivat siihen. Tuoksupyörän avulla voit tunnistaa hyvin ja huonosti yhteensopivat tuoksut.

Tuoksuympyrän kuva

Mitä tuoksuperheet ovat

Tuoksupyörässä tuoksut ryhmitellään yhteen niiden samankaltaisuuksien ja toisiaan täydentävien erojen perusteella. Tuoksuperheitä on neljä: kukkainen (floral), itämainen (oriental), puinen (woody) ja raikas (fresh). Käydäänpä läpi jokaista perhettä.

1. Kukkainen perhe (Floral)

Kukkaperheelle on ominaista sen herkät ja naiselliset nuotit.​ Hedelmäiset ja kukkaiset alaperheet, kuten Lavender (laventeliöljy), Geranium (palsamipelargoni)  ja Ylang Ylang (tuoksuilangia) ovat osa kukkaperhettä. Nämä öljyt tukevat rauhaa, armollisuutta ja romantiikkaa, joten ne sopivat täydellisesti rentoutumiseen ja rauhoittavan ilmapiirin luomiseen.

Kuva kukkaisista eteerisistä öljyistä (Lavender, Geranium, Ylang Ylang, Rose & Palmarosa) terälehtien ja sydämien ympäröiminä.

2. Itämainen perhe (Oriental)

Itämaiseen perheeseen kuuluvat eksoottiset, kiehtovat ja mysteeriset tuoksut. Itämisen perheen alaperheitä ovat pehmeän itämaiset ja puisen itämaiset alaperheet. Eteeriset öljyt kuten Frankincense (olibaanihartsi), Myrrh (mirhaöljy) ja Patchouli (patsuliöljy) kuuluvat tähän perheeseen. Ne tuovat sielukkuutta ja maadoittumista öljysekoituksiin.

Kuva itämaisista eteerisistä öljyistä (Frankincense, Myrrh & Patchouli) kasvien ympäröimänä.

3. Puinen perhe

Puinen perhe tuo tuoksuihin lämpöä ja voimaa. Tällaisia öljyjä ovat Cedarwood (seetripuuöljy), Sacred Sandalwood (pyhä santelipuuöljy) ja Vetiver (vetiveriaöljy). Nämä öljyt tunnetaan maadoittavista ja maanläheisistä ominaisuuksistaan, ja siksi ne sopivat hienosti meditoimiseen ja kodikkaan ilmapiirin luomiseen.

Kuva puuöljyistä (Cedarwood, Sacred Sandalwood, Vetiver, Pine & Idaho Grand Fir)

4. Raikas perhe

Raikkaan perheen tuoksut tarjoavat eloisan ja piristävän kokemuksen. Tämän perheen alaperheitä ovat muun muassa sitruksiset, vihreät, hedelmäiset ja aromaattiset perheet. Öljyt kuten Peppermint (piparminttuöljy), Lemon (sitruunaöljy), Eucalyptus Globulus ja Grapefruit (greippiöljy) kuuluvat raikkaaseen perheeseen ja ne kaikki raikastavat öljysekoituksia.

Kuva raikkaista eteerisistä öljyistä (Grapefruit, Eucalyptus Globulus, Lemon & Peppermint) lehtien ympäröimänä

Miten tuoksuja yhdistellään

Nyt siirrymme kertomaan menetelmistä, joiden avulla luodaan harmonisia öljysekoituksia tuoksuympyrää käyttäen.

1. Naapurituoksumenetelmä

Tässä menetelmässä yhdistetään tuoksuympyrässä vierekkäin sijaitsevat alaperheet. Esimerkiksi, kun yhdistetään Rosen (ruusuöljy) ja Bergamotin (bergamottiöljy) kaltaiset kukkaiset ja hedelmäiset tuoksunuotit, lopputulos on kauniin tasapainoinen öljysekoitus, jossa on aavistus makeutta ja raikkautta.

2. Vastakkaistuoksumenetelmä

Tässä menetelmässä taas yhdistetään tuoksuympyrässä toisiaan vastapäätä olevat alaperheet. Näin saadaan aikaan erilaisia, mutta silti toisiaan täydentäviä sekoituksia. Esimerkiksi, kun lämpimän puumainen Pine (mäntyöljy) yhdistetään Limen (limettiöljy) raikkaisiin sitrusnuotteihin, lopputuloksena on lumoava tuoksu.

3. Triangelituoksumenetelmä

Tässä menetelmässä yhdistetään kolme triangelin muodostamaa tuoksuperhettä. Esimerkiksi, kun kukkainen Palmarosa, puinen Idaho Grand Fir (idahon jättipihtaöljy) ja raikas Orange (appelsiiniöljy) yhdistetään, saadaan aikaan tasapainoinen ja monipuolinen tuoksu.

Kuva naisesta sekoittamassa eteerisiä öljyjä.

Tuoksuympyrä johdattaa sinut aromaattiselle matkalle, jossa pääset tutustumaan eteeristen öljyjen sekoittelun taiteeseen. Kun tiedät erilaiset tuoksuperheet ja osaat käyttää naapuri-, vastakohta- ja kolmiomenetelmiä, voit luoda kiehtovia ja ainutlaatuisia sekoituksia. Ota esiin Young Living -suosikkiöljysi, päästä luovuutesi valloilleen ja astu tuoksujen ihmeelliseen maailmaan. Hauskoja sekoitteluhetkiä!

Tykkää tästä blogikirjoituksesta ja kerro, mistä öljy-yhdistelmistä sinä pidät eniten!

Jaa

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

* Huomaa, että kaikki kommentit tarkistetaan, eikä niitä julkaista välittömästi. Lisäksi jotkin viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata hieman Young Livingin käytäntöjen ja menettelytapojen sekä Yhdysvaltain liittovaltion määräysten noudattamiseksi.