6 egyszerű nyújtás az íróasztalnál

0 06/02/2023 - Életstílus, Fitness, Uncategorized @hu, WELLNESS

A hosszú ideig tartó íróasztalnál ülés nagyon megviselheti a testedet. Manapság sokan dolgoznak rugalmas beosztásban. Ezért egyrészt hálásak lehetünk, mert jobban megtaláljuk a munka és a magánélet egyensúlyát, ugyanakkor nem biztos, hogy mindig a legjobb az íróasztalunk beállítása. Ha izompanaszoktól és rossz testtartástól szenvedsz, amit az órákon át tartó íróasztalnál ülés okoz, akkor építsd be ezeket az egyszerű nyújtógyakorlatokat az egészséges reggeli rutinodba, hogy ellensúlyozd a sok ülés okozta kellemetlenségeket.

1. Karnyújtó gyakorlatok

Emeld fel a karodat, és hajlítsd be úgy, hogy a kezed a lapockád közelébe érjen. A másik kezeddel óvatosan húzd a könyököd a fejed felé. Tartsd ki 15-30 másodpercig, majd ismételd meg a másik karral.

Ezután tartsd az egyik karodat keresztbe a tested előtt. A másik karoddal húzd a könyököd a mellkasod felé, hogy érezd a gyengéd nyújtást. Tartsd 15-30 másodpercig, majd ismételd meg a másik karral.

Illusztráció egy nőről, aki karnyújtást végez.

2. A vállak és a mellkas nyújtása

A mellkas és a vállak lazítása érdekében fonjuk össze az ujjainkat magunk mögött. Fokozatosan emeljük fel a karunkat, amíg érezzük a nyújtást. Tartsuk 15-30 másodpercig, majd engedjük el. Ezt végezhetjük ülve, de az alaposabb nyújtás érdekében fel is állhatunk, és átbillenthetjük a karjainkat.

Illusztráció egy nőről, aki a váll és a mellkas nyújtást végez.

3. A nyak nyújtása

Ha azon kapod magad, hogy a számítógép képernyője felé görnyedsz, vagy esetleg egy második képernyőt is nézel, oldhatod a nyakadban lévő feszültséget azzal, hogy a fejedet finoman a vállad felé billented, a kezeddel irányítva. Tartsd ki ezt a nyújtást 15-30 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon. Vigyázz, hogy ne húzd túl erősen a fejed, nehogy megerőltesd az izmaidat.

Illusztráció nyaknyújtást végző nőről.

4. A törzs nyújtása

Oldjuk a feszültséget az egész törzsben ezzel a gerincet átmozgató nyújtással. Üljünk egy székre, helyezzük a lábunkat szilárdan a földre, és nézzünk előre. Fordítsuk a felsőtestünket jobbra, és tegyük a bal kezünket a jobb térd külső oldalára. Ha már érezzük a nyújtást, tartsuk ki a pózt 15-30 másodpercig. A nyújtás elmélyítéséhez helyezzük a jobb kezünket a szék háttámlájára. Engedjük el és ismételjük meg a bal oldalon.

Illusztráció egy nőről, aki a törzs nyújtását végzi.

5. A csípő és a farizom nyújtása

Enyhítí az esetleges lábpanaszokat. Győződjünk meg róla, hogy egyenesen ülünk, és a fejünk egy vonalban van a gerincünkkel. Keresztezzük a jobb lábunkat a bal térd fölött, és lassan hajlítsuk előre. Tartsuk ezt a nyújtást 15-30 másodpercig. Engedjük el és ismételjük meg a másik oldalon.

Illusztráció egy nőről, aki a csípő és a farizom nyújtását mutatja be.

6. A combizmok nyújtása

Ha egész nap egy széken ültél, akkor ki kell nyújtanod a lábaidat, különösen a combizmaidat, amelyekről köztudott, hogy könnyen megfeszülnek. Ülve maradva nyújtsuk ki az egyik lábunkat kifelé, és nyúljunk a lábujjaink felé. Tartsd ezt a nyújtást 15-30 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon.

Illusztráció egy nőről, amint a combnyújtást végez.

Hogyan használd az illóolajokat a nyújtási rutinod támogatására?

Ezek a napi nyújtások nem csak az egész napos íróasztalnál ülés okozta feszültséget enyhítik, hanem egyben mindfulness tevékenységek is , amely elterelik a figyelmet a munkahelyi stresszről. Az illóolajok erőteljes aromáinak kombinálása nyújtásokkal segít az élmény elmélyítésében, kitisztítja a tudatot, és elősegíti a béke és nyugalom érzését.

A Young Living büszkén kínál egy sor olyan illóolaj-keveréket, amelyeket kifejezetten arra terveztünk, hogy felélénkítsék a testet és az elmét, amikor munka közben szükségünk van egy kis lendületre. Lélegezd be a Grounding illóolaj-keverékünket a stresszes napokon, és éld át a nyugalom pillanatát. A koncentrált környezet megteremtéséhez cseppents néhányat a pulzuspontjaidra a Brain Power illóolajkeverékünkből, az összpontosítás és a flow tudatállapot támogatására.

Illusztráció egy nőről, aki illóolajat tart a kezében, finoman belélegezve.

YL tipp:  Ha bármilyen meglévő sérülésed vagy egészségügyi problémád van, mindenképpen konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt kipróbálod ezeket a gyakorlatokat.

A lazítás egyéb lehetőségei

  • Minden 30 perc munka után álljunk fel a helyünkről, és sétáljunk 20-30 másodpercig.
  • Álljunk fel, ha telefonon beszélünk, hogy újrakalibráljuk a testtartásunkat és megmozgassuk a testünket.
  • Ha van egy kis plusz időd, iktass be egy kis jógázást, hogy a tested és az elméd is jól érezze magát.

Lájkold ezt a cikket, és írd meg kommentben, Te hogyan szoktad átmozgatni a tested, ha egész nap az íróasztalnál ülsz.

Share

No comments

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.