6 enkla stretchövningar vid skrivbordet

0 06/02/2023 - Alla inlägg, Livsstil, Träning, VÄLBEFINNANDE

Det kan vara jobbigt för kroppen att sitta vid ett skrivbord i långa perioder. Särskilt nu när många jobbar hemifrån har man kanske inte alltid det mest ergonomiska skrivbordet, även om hemmajobb förstås hjälper för att få ihop livspusslet. Prova dessa enkla stretchövningar i din morgonrutin för att motverka allt stillasittande och lätta på spänningarna, särskilt om du ofta får ont i musklerna eller dålig hållning av att sitta vid skrivbordet hela dagarna.

1. Stretcha armarna

Lyft upp en arm rakt upp och böj den för att försöka nudda skulderbladen. Tryck försiktigt armbågen mot huvudet med den andra armen. Håll kvar i 15-30 sekunder och upprepa sedan övningen med den andra armen.

Håll sedan en arm framför kroppen. Tryck armbågen mot bröstet med den andra armen tills du känner hur det stretchar. Håll kvar i 15-30 sekunder och upprepa sedan övningen med den andra armen.

Bild på en kvinna som stretchar armarna.

2. Stretcha axlarna och bröstet

Fläta samman händerna bakom ryggen för att öppna upp bröstet och axlarna. Lyft armarna långsamt tills du känner stretchen. Håll kvar i 15-30 sekunder och släpp sedan. Du kan göra den här övningen sittandes eller ståendes med benen brett isär för att få en djupare stretch.

Bild på en kvinna som visar hur man stretchar axlarna och bröstet.

3. Stretcha nacken

Om du ofta lutar dig framåt mot datorn eller kanske tittar upp på en andra skärm kan du släppa på spänningen i nacken genom att försiktigt luta huvudet mot axeln och hjälpa till med handen. Håll kvar i 15-30 sekunder och upprepa på andra sidan. Tryck inte ner huvudet för mycket för att inte överanstränga muskeln.

Bild på en kvinna som stretchar nacken.

4. Stretcha överkroppen

Minska spänningen i hela överkroppen med den här vridövningen. Sitt ner på en stol med fötterna på golvet och blicken framåt. Vrid överkroppen åt höger och lägg vänster hand på utsidan av höger lår. Om du redan känner att det stretchar håller du kvar i 15-30 sekunder. Lägg höger hand på stolens baksida för att få en djupare stretch. Vrid tillbaka och gör samma sak på vänster sida.

Bild på en kvinna som stretchar överkroppen.

5. Stretcha höfterna och sätesmusklerna

Minska spänningen i benen. Sitt rakt upp med en rak linje från ryggraden till huvudet. Lägg höger ben på vänster knä och luta dig framåt. Håll kvar stretchen i 15-30 sekunder. Gör samma sak på andra sidan.

Bild på en kvinna som stretchar höfterna och sätesmusklerna.

6. Stretcha baksida lår

Även om man sitter ner hela dagen så måste man ändå sträcka på benen och särskilt stretcha baksida lår där man lätt blir stel. Sitt ner, sträck ut ett ben och böj dig fram för att försöka nå tårna. Håll kvar i 15-30 sekunder och upprepa på andra sidan.

Bild på en kvinna som stretchar baksida lår.

Använd eteriska oljor för att förbättra stretchövningarna

Dessa dagliga stretchövningar minskar inte bara spänningarna från att sitta stilla hela dagarna, utan fungerar även som en mindfulness-övning som ger dig en paus från jobbstressen. Kombinera övningarna med den verksamma doften av eteriska oljor för att förhöja upplevelsen och känna mer klarhet och ro.

Young Living har utformat flera eteriska oljeblandningar just för att pigga upp kropp och sinne när man behöver mer energi på jobbet. Andas in den eteriska oljeblandningen Grounding på hektiska dagar för att känna en stunds lugn och ro. Ta några droppar av den eteriska oljeblandningen Brain Power på nacken och handlederna för att skapa en fokuserad miljö och komma på bättre humör.

Bild på en kvinna som håller en flaska eterisk olja och andas in doften.

YL-tips: Rådgör först med läkare innan du gör dessa övningar om du har någon skada eller sjukdom.

Andra sätt att ta en paus

  • Res dig upp var 30:e minut och gå runt i 20-30 sekunder.
  • Stå upp när du pratar i telefon för att få bättre hållning och röra kroppen lite.
  • Om du har tid kan du försöka hinna med ett yogapass som är bra för både kropp och själ.

Gilla den här bloggen och berätta hur du brukar hålla igång kroppen på jobbet i kommentarerna.

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.