Sve o vitaminu B: zašto je važan za zdravlje?

0 28/09/2022 - Prehrana, ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Iako je Young Living prepoznatljiv ponajprije po eteričnim uljima, u našoj ponudi naći ćete i niz korisnih dodataka prehrani jer osim zdravlju izvana, veliku važnost dajemo zdravlju iznutra. Zato ćemo u ovom tekstu doznati prednosti kompleksa vitamina B, zašto je važan za ljudsko zdravlje i kako postići preporučeni dnevni unos.

Što je vitamin B?

Kompleks vitamina B skup je osam vitamina B, važnih za zdravu funkciju organizma. To su:

Vitamin B1 (tiamin)

  • Tiamin je jedan od prvih otkrivenih vitamina skupine B, zbog čega mu je dodijeljen broj 1. Može se pronaći u hrani, dodacima prehrani i multivitaminima. Kao i drugi vitamini skupine B, tiamin je topiv u vodi i pomaže tijelu da pretvori hranu u energiju.

Vitamin B2 (riboflavin)

  • Riboflavin ili vitamin B2 prisutan je u mliječnim proizvodima, žumanjcima i crvenom mesu u potrebnoj količini za većinu ljudi. Pomaže u očuvanju zdravlja očiju, kože i živčanog sustava te omogućuje tijelu da oslobodi energiju iz hrane.

Vitamin B3 (niacin)

  • Niacin je važan nutrijent za zdravlje živčanog sustava, probavnog sustava i kože. Prirodno se nalazi u hrani, ali je dostupan i u dodacima prehrani, a pomaže tijelu da oslobodi energiju iz hrane.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina)

  • Pantotenska kiselina doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije i normalnim kognitivnim funkcijama, što je čini iznimno važnom hranjivom tvari. Lako ju je uvrstiti u prehranu jer se nalazi u mnogim namirnicama kao što su brokula, određene vrste kupusa, bijeli i slatki krumpir, pa čak i žitarice od cjelovitog zrna. Dnevne potrebe mogu se zadovoljiti i dodacima prehrani.

Žena u sportskoj odjeći trči preko mosta

Vitamin B6 (piridoksin)

  • Piridoksin, također poznat kao vitamin B6, blagotvorno djeluje na središnji živčani sustav i metabolizam. U hranu s visokim udjelom vitamina B6 ubrajaju se slanutak, pileća prsa i tofu.

Vitamin B7 (biotin)

  • Vitamini skupine B, osobito biotin, koji se još naziva vitamin B7, vitamin H ili koenzim R, važni su za očuvanje zdravlja kože, kose i živčanog sustava. Iako bi raznolika i uravnotežena prehrana trebala osigurati dovoljnu količinu biotina u tijelu, on se može nadoknaditi dodacima prehrani.

Vitamin B9 (folna kiselina)

  • Vitamin B9 ključni je nutrijent koji je uglavnom prisutan kao folat i folna kiselina. Obično se uzima u obliku dodataka prehrani i u nekim zemljama čak se obavezno dodaje pojedinoj obrađenoj hrani zbog dobrobiti za ljudsko zdravlje. Namirnice s visokim udjelom folata uključuju avokado i šparoge.

Vitamin B12 (kobalamin)

  • Vitamin B12 važan je vitamin skupine B jer podržava zdravlje živčanog tkiva, normalan metabolizam homocisteina i stvaranje crvenih krvnih stanica. Prirodno se pojavljuje u mnogim proizvodima životinjskog porijekla, kao što su janjetina i svinjetina, ali obično se ne pojavljuje u hrani biljnog porijekla, osim ako joj se naknadno ne doda.

Žena toči domaći smoothie

Zašto je važno uzimati dodatke prehrani s kompleksom vitamina B?

Vitamini skupine B imaju ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i tjelesnih funkcija. Često se nazivaju građevnim elementima zdravog tijela jer imaju izravan utjecaj na razinu energije, rad mozga i metabolizam stanica. Iako se vitamin B pojavljuje u mnogim skupinama hrane i preporučeni unos može se postići raznolikom i zdravom prehranom, uzimanje dodatka prehrani s vitaminom B izvrstan je način da zadovoljite svoje dnevne potrebe.

Koje proizvode s vitaminom B Young Living nudi?

Ako tražite dodatak prehrani koji sadrži svih osam vitamina skupine B u jednoj tableti, rješenje su Young Living Super B kapsule. Super B sveobuhvatan je vitaminski dodatak prehrani sa svih osam vitamina skupine B, bioraspoloživim mineralima i eteričnim uljem muškatnog oraščića (Nutmeg), pružajući praktičnu podršku cijelom vašem organizmu. Uzmite dvije kapule dnevno uz obrok.

Super B kapsule

Kako osiguravate dovoljan unos vitamina B? Ostavite komentar u nastavku ili nam se javite na mseublog@youngliving.com.

This post is also available in: Engleski Njemački Češki Nizozemski Finski Švedski Litvanski Rumunjski Ruski Španjolski Francuski Talijanski Poljski Portugalski Mađarski

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.