Allt om B-vitamin – vad är det bra för?

0 27/09/2022 - Alla inlägg, Näring, VÄLBEFINNANDE

Young Living är mest känt för våra eteriska oljor av hög kvalitet, men vi har också flera kosttillskott eftersom vi bryr oss lika mycket om insidan som utsidan. I den här bloggen kommer vi att prata om B-vitamin och alla dess positiva fördelar för att hjälpa dig att se till att du får i dig tillräckligt mycket B-vitamin och förstå hur det kan hjälpa dig i livet.

Vad är B-vitamin?

Det finns åtta olika B-vitaminer som alla bidrar till kroppens funktioner. Här går vi igenom de olika B-vitaminerna:

B1 (tiamin)

  • Tiamin var ett av de första B-vitaminerna som upptäcktes och kallas därför B1. Vitaminet finns i mat, kosttillskott och multivitaminer. Som med alla B-vitaminer är tiamin vattenlösligt och hjälper kroppen att omvandla mat till energi.

B2 (riboflavin)

  • Riboflavin, vitamin B2, finns i tillräckliga mängder i de flesta mjölkprodukterna och finns även i äggulor och rött kött. Vitaminet håller ögonen, huden och nervsystemet friskt och hjälper kroppen att använda energin från mat.

B3 (niacin)

  • Niacin är nödvändigt för att kroppen ska fungera som den ska. Det finns i olika livsmedel men även i kosttillskott och omvandlar mat till energi.

B5 (pantotensyra)

  • Pantotensyra bidrar till en normal energiomsättning och normala psykiska funktioner och är därför otroligt viktig för kroppen. Det är lätt att få i sig pantotensyra eftersom den finns i många livsmedel såsom broccoli, kål, sötpotatis och potatis och även fullkornsflingor. Den finns också i olika kosttillskott.

Kvinna i träningskläder springer på en bro

B6 (pyridoxin)

  • Pyridoxin, eller vitamin B6, främjar nervernas funktion samt ämnesomsättningen. Livsmedel som innehåller höga halter av vitamin B6 är bland annat kikärtor, kycklingbröst och tofu.

B7 (biotin)

  • B-vitamin, och särskilt biotin, är bra för huden, håret och nerverna. En hälsosam och balanserad kost bör ge tillräckligt mycket biotin, men man kan även hitta vitaminet i olika kosttillskott.

B9 (folsyra)

  • Vitamin B9 är ett viktigt vitamin som finns i formerna folat och folsyra. Det är vanligt att ta tillskott för att få i sig vitaminet och i vissa länder har man till och med tillsatt det i olika livsmedel. Livsmedel med högt innehåll är bland annat avokado och sparris.

B12 (kobalamin)

  • Vitamin B12 är ett viktigt B-vitamin eftersom det främjar nervsystemet, homocysteinomsättningen och hjälper kroppen att bilda röda blodkroppar. Det finns i många animaliska livsmedel såsom lamm och fläskkött, men finns vanligtvis inte i växtbaserade livsmedel om det inte har tillsatts.

Kvinna som häller upp en hemgjord smoothie

Varför bör man ta kosttillskott med B-vitamin?

B-vitamin är nödvändigt för allmänhälsan och välbefinnandet. B-vitaminerna kallas ofta för kroppens byggstenar och påverkar energinivåerna, hjärnans funktion och cellernas ämnesomsättning. B-vitamin finns i många livsmedel och man får ofta i sig det med en hälsosam och varierad kost, men med ett kosttillskott får man en extra boost och ser till att man får i sig tillräckligt mycket varje dag.

Vilka produkter med B-vitamin erbjuder Young Living?

Om du letar efter ett kosttillskott som innehåller alla åtta B-vitaminer i en behändig tablett så bör du prova Young Livings Super B. Super B är ett heltäckande kosttillskott som ger dig alla åtta B-vitaminer, samt biotillgängliga mineraler och eterisk muskotolja (Nutmeg) för att ge dig det stöd du behöver. Det är bara att ta 2 tabletter per dag i samband med en måltid!

Super B

Hur ser du till att få i dig tillräckligt med B-vitamin i vardagen? Kommentera nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.