Vodič kroz jogu za početnike

0 09/11/2021 - Tjelesna forma, ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Joga je jednostavna disciplina za početnike svih uzrasta i oblika tijela koja nudi beskrajne prednosti, među kojima su bolje držanje tijela, mentalni fokus, tjelesna snaga, ravnoteža i fleksibilnost. Ljudi se bave jogom od pamtivijeka, ali to ne znači da morate učiti komplicirane položaje ili njihove drevne sanskrtske nazive da biste se dobro osjećali. Joga je stoga izrazito pristupačna aktivnost koja je još bolja uz Young Living eterična ulja.

Praktikant joge uz prozore i biljke

Kako početi s jogom?

Dobra je ideja za početak isprobati različite tečajeve – neki su dinamični i usredotočeni na sagorijevanje kalorija, a drugi na što dulje održavanje položaja radi snažnijeg utjecaja na mišiće i vezivno tkivo. Što god odabrali, najbolje je početi s jednostavnim položajima koji su temelj naprednije joge. Možda i znate neke od njih, kao što su „daska” i „most”, s obzirom na to da se drugi oblici fitnessa često oslanjaju na jogu kao osnovu za vježbe. Položaji joge često imaju opisna imena, poput „pas koji gleda dolje”, „trokut” ili „drvo”, što pomaže da bolje predočite pozu koju želite postići.

Zašto je joga korisna?

Jedna je od najboljih stvari to što joga djeluje na cijelo tijelo, jača, učvršćuje i rasteže duboke mišiće i one kojima se rijetko koristimo. Bavite li se drugim sportovima, joga se može pozitivno odraziti i na vaše rezultate u njima – primjerice, može povećati fleksibilnost tijela za bicikliste i trkače, kao i pomoći u održavanju ravnoteže i sigurnoj promjeni smjera kretanja u tenisu, košarci i skijanju.

Praktikantica joge na kraju mola s pogledom na vodu

Kako joga utječe na um?

Ako imate problema s koncentracijom, spavanjem ili buđenjem, joga je odlično rješenje. Uključuje tehnike disanja i meditacije koje doprinose skladu tijela i uma. Međutim, ne morate biti naročito duhovna osoba da ostvarite korist od fokusiranja potrebnog za zauzimanje nekog položaja ili od trenutaka odmora koji su dio svake sesije. Dokazano je da joga poboljšava opuštanje i ublažava napetost, a pritom pozitivno djeluje na osjećaj dobrobiti.

Koje su prednosti satova joge s instruktorom?

Instruktor će vas podučiti različitim položajima i dati vrijedne savjete. Sesije joge obično traju sat vremena, uključuju nekoliko nizova položaja i opuštanje na kraju. Dodatni je bonus to što velik broj studija za jogu ima profesionalne prostirke i instruktor će pokazati pravilne tehnike. Prirodno je osjećati se samosvjesnim kad prvi put prakticirate jogu s drugima, no imajte na umu da je i najiskusniji majstor joge jednom bio početnik. Pažljivo promatrajte instruktora, pogotovo ako niste sigurni kako izvesti neki položaj.

Instruktor joge pomaže praktikantu da se smjesti u pozu tijekom sata joge

Koje su prednosti prakticiranja joge kod kuće?

Kod kuće jogu možete prilagoditi svojem rasporedu i željenom tempu. Ondje se možete smjestiti u svoj mirni kutak, namjestiti jastuke po želji radi veće udobnosti i uživati u mirisu opuštajućih eteričnih ulja. Isprobajte jednostavne sekvence u trajanju do 20 minuta, primjerice ujutro da se ispunite pozitivnom energijom ili navečer da lakše zaspite. Prije nego što počnete, informirajte se o određenoj rutini da znate što očekivati i što vam sve treba.

Ne zaboravite da svatko ima svoj pristup

Neki se od nas u određenim položajima služimo rekvizitima poput blokova, podupirača i remenja, dok nekima ne trebaju. Neki od nas bez pol muke možemo dotaknuti nožne prste, neki ne. Isto vrijedi za različite položaje joge. Sve je to dio joge i ono što je čini uzbudljivom. Upalit će svima – iako se razlikujemo, toliko je svakojakih vježbi da svaki trud može uroditi plodom.

Žena prakticira jogu i meditaciju u dvorištu

Dugo se bavite jogom? Ili razmišljate kako započeti? Ostavite komentar u nastavku ili nam se javite na mseublog@youngliving.com.

Cat WeakleyCat Weakley spisateljica je i urednica s dugogodišnjim iskustvom pisanja o skijaškim putovanjima, hrani i zdravlju, zamjenica je voditelja skijaškog sadržaja u uglednom britanskom listu The Telegraph te je strastvena biciklistkinja i skijašica koja se bavi jogom već 20 godina. „U jogi sam se najprije okušala kako bih istegnula mišiće napete od godina vožnje biciklom. Brzo sam postala ovisna o ovoj praksi koja ujedinjuje brigu o mentalnom zdravlju i fizičke izazove.”

 

 

 

 

 

 

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.