Patchouli: Origini, utilizări + rețete de parfumuri

0 26/01/2023 - Bricolaj, FRUMUSEȚE

Alătură-te nouă astăzi cât îi facem portretul unuia dintre cele mai utilizate ingrediente din parfumeria modernă: uleiul de paciuli (Patchouli). Află cum acest ulei exploziv și-a dobândit popularitatea în lume, fiind adoptat de diferite culturi de-a lungul istoriei înainte de-a ajunge una dintre cele mai proeminente note din industria actuală a parfumurilor. În plus, află cum poți utiliza uleiul esențial de paciuli (Patchouli) pentru a-ți crea propriile parfumuri personale, care te vor scoate în evidență. Însă mai întâi, hai să privim paciuli în perspectivă…

Imagine cu uleiul esențial Patchouli.

Ce este uleiul esențial de paciuli?

Apreciat pentru aroma intensă și pentru istoria sa bogată paciuli (Pogostemon cablin) este o plantă perenă, de tip arbust, din familia mentei (Lamiaceae). Originară din părțile Asiei, inclusiv India, Malaysia și Indonezia, această plantă veșnic verde prosperă în climate tropicale și poate ajunge până la o înălțime de 1,20 m, cu multe frunze și flori frumoase.

Paciuli este, în mod obișnuit, cultivat pentru uleiul său esențial, care este extras prin distilare cu aburi. Procesul este unic în sensul în care frunzele și tulpinile recoltate trebuie mai întâi să fie uscate la umbră, înainte de-a începe distilarea cu aburi, pentru a obține uleiul esențial de paciuli în cea mai pură formă a sa.

Imagine a plantei de paciuli în natură.

Origine

Numele Patchouli provine de la cuvintele din limba tamilă patchai și ellai care înseamnă “frunză verde”. Pare simplu, nu? Însă istoria acestei plante aromatice este orice în afară de simplă.

Oamenii din India de Sud care au născocit numele de paciuli au dezvoltat, de asemenea, unele dintre primele sale utilizări. Aceștia utilizau frunzele pentru proprietățile lor medicinale, ca insecticid și uneori drept ingredient în ceaiurile de plante. Ulterior paciuli a ajuns în Orientul Mijlociu pe drumurile comerciale ale mătăsii, întrucât comercianții își acopereau produsele cu această plantă, crezând că va proteja mătasea pentru luni întregi.

Pe repede înainte, în secolul al 19-lea, franțuzoaicele purtau șaluri cu miros de paciuli. Această tendință a fost adoptată inclusiv de împărăteasa Eugenie, făcându-l un produs dorit de toată lumea. Se zvonea că multe femei își alegeau șalurile nu după model, ci după intensitatea mirosului de paciuli. Fie zvon sau nu, mirosul de paciuli a pătruns în înalta societate.

Pe la jumătatea secolului al 20-lea  asocierea lui paciuli s-a schimbat și a ajuns în prăvăliile hipioților. Odată cu mișcarea contraculturii din anii 1960 și 70, popularitatea uleiul esențial de paciuli a crescut. Deși `copiii florilor` au utilizat o versiune de o calitate slabă, asta nu i-a împiedicat să adopte mirosul bogat, moscat și să-l transforme într-un simbol al libertății.

După această etapă scurtă ca emblemă a hipioților, uleiul de paciuli a revenit în anii 90 ca o un miros de lux, când parfumeriile au început să-l utilizeze drept notă de mijloc în parfumuri atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Acesta este acum recunoscut drept unul dintre cele mai frecvent utilizate ingrediente în industria modernă a parfumurilor!

Știai că?

  • Comercianții europeni ofereau jumătate de kg de aur pentru jumătate de kg de paciuli.
  • Faraonul egiptean, Tutankhamon a fost îngropat cu 40 de litri de ulei de paciuli.
  • “Regina muzicii Pop” Madonna a avut o carcasă cu miros de paciuli pentru albumul ei Like A Prayer, din 1989..

Imagine cu o femei care se dă cu parfum.

Paciuli în parfumuri

Paciuli are o aromă îndrăzneață, distinctivă care este intensă, pământoasă și lemnoasă dar cu o dulceață subtilă. Acest miros poate fi polarizant, cu unii apreciindu-l pentru intensitatea și profunzimea sa, în timp ce altora li se pare intimidant și moscat. Însă exact acea intensitate îi dă mirosul persistent, o calitate care îl face un ingredient popular în parfumuri.

Pe lângă mirosul persistent, uleiul de paciuli este incredibil de versatil și se amestecă bine cu multe alte uleiuri, inclusiv lemn de santal, vetiver și bergamot. Această versatilitate eliberează aroma de eventualele stereotipuri legate de gen și este motivul datorită căruia este o notă de bază comună atât în parfumurile masculine, cât și în cele feminine.

Imagine cu uleiuri esențiale fiind amestecate pentru a crea un parfum personalizat.

Creează-ți propriul parfum cu Patchouli

În societatea industrializată din zilele noastre, este important ca oamenii să aibă un miros unic, iar asta poate fi realizat pin stratificarea mirosurilor. Din fericire, multe mirosuri formează o echipă bună cu paciuli. În timp ce paciuli și vanilia creează o aromă intens pământoasă, dar dulce și lemnoasă în același timp, iasomia și paciuli sunt o combinație divină de eleganță și romantism. Atunci când este stratificat cu alte mirosuri lemnoase precum lemnul de santal și vetiver, paciuli completează nuanțele fiecărui miros lemnos. Totodată și mirosurile florale, precum cele de lavandă și ylang ylang funcționează bine pentru a balansa intensitatea caracterului lui paciuli. Dacă lumea parfumurilor este o noutate pentru tine, încearcă unul dintre aceste amestecuri infuzate cu paciuli pentru a-ți găsi parfumul care ți se potrivește.

Amestecuri de parfumuri personalizate

După ce îți alegi rețeta de mai jos, combină picăturile de ulei esențial cu ulei de bază într-o sticlă tip roll-on pentru a-ți crea parfumul personal!

Grădină de trandafiri

Briză de prospețime

Încântare estivală

Senzualitate citrică

Lovit de dragoste

Plimbare în natură

Amestecuri disponibile

Pentru a-ți ușura treaba, Young Living se mândrește cu o gamă minunată de amestecuri de uleiuri esențiale infuzate cu paciuli de care să te bucuri imediat.

  • Di-Gize®: Combină uleiurile de tarhon, ghimbir, mentă de grădină, ienupăr, lămâiță, anason și paciuli pentru un amestec aromatic exotic.
  • Peace & Calming®: Inspirat de natură, acest amestec dulce și captivant este conceput în mod expert din uleiuri de ylang ylang, mușețel albastru marocan, paciuli, portocale și tangerine. De asemenea disponibil și ca Roll-On !
  • Abundance: Acest amestec captivant de tămâie, scorțișoară, paciuli, cuișoare, ghimbir, smirnă și molid negru este un miros cald perfect de care să te bucuri.
  • Magnify Your Purpose: Stârnește-ți pasiunea cu un amestec dulce și condimentat de salvie, nucșoară, scorțișoară, lemn de santal, paciuli, bergamot, ylang ylang și mușcate.

Imagine cu amestecurile de uleiuri esențiale Di-Gize®, Peace & Calming®, Abundance și Magnify Your Purpose.

Dă like la acest blog și spune-ne în comentarii care uleiuri esențiale se potrivesc mai bine cu paciuli.

Distribuire

Niciun comentariu

Scrie un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Reține că toate comentariile sunt moderate și nu vor fi publicate imediat. De asemenea, unele postări pot fi modificate puțin sau pot fi șterse pentru a asigura conformitatea cu Politicile și procedurile Young Living și cu legislația în vigoare.