Een portret van patchoeli: herkomst, gebruik en zelfgemaakt parfum

0 26/01/2023 - Doe-het-zelf, SCHOONHEID

Vandaag richten we de aandacht op een van de meest gebruikte ingrediënten in de moderne parfumwereld: patchoeli. Ontdek hoe deze opvallende olie over de hele wereld populair is geworden, door verschillende culturen door de jaren heen gebruikt is en tegenwoordig een belangrijk ingrediënt is in de parfumwereld. Daarnaast kun je erachter komen hoe je patchoeli-olie kunt gebruiken om zelfgemaakte parfums samen te stellen die opvallen in de menigte. Maar laten we eerst eens goed naar patchoeli kijken…

Afbeelding van patchoeli-olie.

Wat is patchoeli-olie?

Patchoeli (Pogostemon cablin) wordt geprezen om zijn intense geur en rijke geschiedenis. Het is een struikachtige, vaste plant die deel uitmaakt van de muntfamilie Lamiaceae. Dit groenblijvende kruid komt oorspronkelijk uit Azië en dan met name uit India, Maleisië en Indonesië. De plant gedijt goed in tropische klimaten en kan ongeveer een meter groot worden. De bladeren zijn voorzien van delicate bloemen.

Patchoeli wordt voornamelijk gebruikt voor zijn etherische olie. Deze olie wordt gewonnen door middel van stoomdistillatie. Het proces is uniek omdat de bladeren en stengels van de plant in de schaduw gelegd worden om te drogen, waarna ze met stoom gedistilleerd worden om zuivere patchoeli-olie te extraheren.

Afbeelding van een patchoeliplant in de natuur.

De oorsprong van patchoeli

De naam patchoeli is afgeleid van de woorden patchai en ellai in oud Tamil. Deze woorden kunnen samen vertaald worden als ‘groen blad’. Klinkt eenvoudig, toch? Nou, de geschiedenis van deze aromatische plant is alles behalve eenvoudig.

De Zuid-Indiase mensen die deze naam bedachten, ontwikkelden ook enkele van de eerst bekende toepassingen. Ze gebruikten de bladeren vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen, als insectenwerend middel en als ingrediënt in kruidenthee. Patchoeli werd vervolgens via de Zijderoute naar het Midden-Oosten gebracht. Kooplieden bedekten hun producten met de plant, ze waren er namelijk van overtuigd dat de plant de zijde tegen motten zou beschermen.

In de negentiende eeuw droegen Franse vrouwen sjaals die naar patchoeli roken. Dit werd ook gedaan door keizerin Eugenie, waardoor het een gewild accessoire werd in Europa en andere westerse beschavingen. Er gingen geruchten rond dat veel mensen voor zijden sjaals kozen vanwege de krachtige geur van patchoeli en niet vanwege het patroon of ontwerp. Geruchten of niet, de geur van patchoeli drong al snel door in de hogere klasse.

Halverwege de twintigste eeuw werd patchoeli niet langer geassocieerd met high fashion en rijkdom, maar met headshops en hippies. De populariteit van patchoeli-olie nam dankzij de tegencultuurbeweging van de jaren ’60 en ’70 toe. En hoewel bloemenkinderen een minder hoogwaardige versie gebruikten, lieten ze de muskusachtige olie niet links liggen en werd het een symbool van vrijheid.

Patchoeli-olie keerde na een korte periode als embleem van de hippiecultuur begin jaren ’90 terug als luxe parfum. Parfumeurs begonnen de olie te gebruiken als basisnoot in parfums voor mannen en vrouwen. Patchoeli wordt tegenwoordig als een van de meest gebruikte ingrediënten in de parfumwereld beschouwd!

Wist je dat…

  • Europese handelaren ooit een pond goud inwisselden voor een pond patchoeli?
  • De Egyptische farao Toetanchamon begraven werd met 40 liter patchoeli-olie?
  • Like A Prayer, een album uit 1989 van Madonna, de Queen of Pop, verpakt was in een verpakking die naar patchoeli rook?

Afbeelding van een vrouw die parfum op zichzelf spuit.

Patchoeli in parfums

Patchoeli heeft een gedurfde, kenmerkende geur die diep, aards en houtachtig is maar ook een vleugje zoetheid bevat. Over de geur zijn de meningen verdeeld. Sommigen waarderen de rijkdom en diepte, terwijl anderen de geur intimiderend en muskusachtig vinden. Maar het is juist die diepte die ervoor zorgt dat de geur lang blijft hangen en waardoor patchoeli een populair ingrediënt is in parfums.

Patchoeli-olie heeft niet alleen een blijvende geur maar is ook ontzettend veelzijdig en past goed bij veel andere oliën, waaronder sandelhout, vetiver en bergamot. Deze veelzijdigheid bevrijdt de geur van alle genderstereotypen en is de reden waarom deze olie veel gebruikt wordt als basisnoot in zowel mannelijke als vrouwelijke parfums.

Afbeelding van etherische oliën die gecombineerd worden om een zelfgemaakte geur te maken.

Maak jouw eigen parfum met Patchouli

Het is in de huidige individualistische samenleving belangrijk dat mensen een unieke geur hebben. Dit kun je bereiken door geuren in lagen aan te brengen. Er zijn gelukkig veel geuren die goed bij patchoeli passen. Patchoeli en vanille creëren samen een bedwelmend, maar zoet en warm aroma terwijl jasmijn en patchoeli een goddelijke melange van elegantie en romantiek vormen. Als patchoeli in lagen aangebracht wordt met andere houtachtige oliën zoals sandelhout en vetiver complimenteert patchoeli de nuances van de unieke houtachtige geuren. Bloemachtige oliën zoals lavendel en ylang-ylang brengen het gedurfde karakter van patchoeli in balans. Als je pas begint te experimenteren met het aanbrengen van etherische oliën in lagen kun je een van deze melanges met patchoeli proberen. Wie weet ontdek je een nieuwe favoriete geur!

Zelfgemaakte parfums

Kies een van onderstaande recepten en combineer de druppels olie met een basisolie in een lege roll-on om je eigen parfum te creëren.

Rose Garden

Cool Breeze

Summer Delight

Sensual Citrus

  • 3 druppels Orange (sinaasappel)
  • 3 druppels Melissa (melisse)
  • 2 druppels Patchouli (patchoeli)

Love Struck

Nature Walk

Kant-en-klare melanges

Young Living heeft een aantal kant-en-klare etherische oliemelanges, zodat het allemaal nog makkelijker is.

  • Di-Gize®: Deze exotische melange bevat dragon, gember, pepermunt, jeneverbes, citroengras, anijs en patchoeli.
  • Peace & Calming®: De inspiratie voor deze zorgvuldig samengestelde melange met zoete, pittige geur komt uit de natuur. Bevat ylang-ylang, Marokkaans wormkruid, patchoeli, sinaasappel en tangerine. Ook verkrijgbaar als roll-on!
  • Abundance: Deze betoverende melange van wierook, kaneel, sinaasappel, patchoeli, kruidnagel, gember, mirre en zwarte spar heeft een verwarmende geur om van te genieten.
  • Magnify Your Purpose: Wakker jouw passie aan met deze zoete en kruidige melange van salie, nootmuskaat, kaneel, sandelhout, patchoeli, bergamot, ylang-ylang en geranium.

Afbeelding van Di-Gize®, Peace & Calming®, Abundance en Magnify Your Purpose.

Vind deze blog leuk en laat ons in een reactie weten welke etherische olie volgens jou het beste bij Patchouli past.

Deel

Geen berichten

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

* Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.