Patsulista: Alkuperä, käyttötavat ja omatekoiset hajuvesireseptit

0 26/01/2023 - KAUNEUS, Tee-se-itse

Tänään esittelemme yhden modernien hajuvesien laajimmin käytetyistä ainesosista: eteerisen patsuliöljyn (Patchouli). Lue, kuinka tämä upea öljy saavutti suosion kaikkialla maailmassa, ja miten sitä on käytetty historiallisesti eri kulttuureissa ennen kuin siitä tuli yksi hajuvesiteollisuuden merkittävimmistä tuoksunuoteista. Kerromme myös, miten voit käyttää eteeristä patsuliöljyä tehdäksesi oman yksilöllisen hajuvetesi. Ensiksi kuitenkin hieman taustatietoa patsulista…

Kuva eteerisestä patsuliöljystä

Mikä eteerinen patsuliöljy on?

Intensiivisen aromin ja mielenkiintoisen historian omaava patsuli (Pogostemon cablin) on minttujen kasviheimoon (Lamiaceae) kuuluva monivuotinen pensaskasvi. Tämä Aasian alueelta, mukaan lukien Intia, Malesia ja Indonesia, kotoisin oleva ikivihreä yrtti viihtyy trooppisessa ilmastossa ja voi kasvaa jopa 60 cm korkeaksi. Kasvin lehdissä on kauniisti kukkivia kukkia.

Patsulia viljellään yleisimmin siitä höyrytislauksella uutetun eteerisen öljyn vuoksi. Prosessi on ainutlaatuinen siinä mielessä, että kasvista korjatut lehdet ja varret on ennen höyrytislausta kuivattava varjossa, jotta saataisiin mahdollisimman puhdasta eteeristä patsuliöljyä.

Kuva luonnossa kasvavasta patsulikasvista.

Patsulin alkuperä

Nimi patsuli tulee vanhoista tamilin sanoista patchai ja ellai, jotka voidaan kääntää tarkoittamaan “vihreitä lehtiä”. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö niin? Patsulin historia on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Etelä-Intiassa asuvat ihmiset, jotka keksivät patsuliin nimen, kehittivät myös joitakin sen ensimmäisistä tunnetuista käyttötavoista. He käyttivät kasvin lehtiä lääkinnällisiin tarkoituksiin, hyönteiskarkotteena ja joskus yrttiteen ainesosana. Patsuli kulkeutui Lähi-itään silkkikauppareittejä pitkin, kun kauppiaat peittivät tuotteensa patsulilla uskoen sen suojaavan silkkiä koiperhosilta.

1800-luvulla ranskattaret ihastuivat patsulilta tuoksuviin hartiahuiveihin.  Jopa keisarinna Eugenie omaksui tämän muoti-ilmiön, mikä teki patsulista halutun hyödykkeen Euroopassa ja muissa länsimaisissa. Huhuttiin, että monet naiset valitsivat silkkihuivinsa patsulin voimakkaan tuoksun eikä esteettisten seikkojen perusteella. Olipa kyseessä pelkkä huhu tai ei, patsulin tuoksu tavoitti pian ylemmän yhteiskuntaluokan.

1900-luvun puolivälissä patsuli menetti suosiotaan huippumuodin ja rikkaiden parissa, kun siitä 1960- ja 70-luvulla tuli olennainen osa hippien vastakulttuuriliikettä.  Vaikka kukkaislapset tapasivat käyttää huonompilaatuista patsuliöljyä, he silti rakastivat patsulin myskistä tuoksua ja pitivät sitä vapauden symbolina.

Hippikulttuurin jälkeen patsuliöljy teki 90-luvun alussa paluun ylellisenä tuoksuna, kun hajustevalmistajat alkoivat käyttää sitä keskinuottina sekä miesten että naisten hajusteissa.
​ Patsuliöljy tunnetaan nyt yhtenä modernin hajuvesiteollisuuden tärkeimmistä ainesosista.

Tiesitkö?

  • Eurooppalaiset kauppiaat tapasivat vaihtaa kilon kultaa kiloksi patsulia.
  • Egyptin faarao Tutankhamon haudattiin 40 litraan patsuliöljyä.
  • Popin kuningattaren Madonnan vuoden 1989 levy Like A Prayer tuli patsulilta tuoksuvassa pakkauksessa.

Kuva naisesta suihkuttamassa itseensä hajuvettä.

Patsuli hajuvesissä

Eteerisellä patsuliöljllä on voimakas ja helposti erottuva aromi, josta voidaan erottaa sekä tummia maanläheisiä ja puumaisia sekä hieman makeita tuoksuja. Patsulin tuoksu on polarisoiva, ja jotkut ylistävät sen syvyyttä ja rikkautta, kun taas toiset pitävät sitä pelottavana ja liian myskisenä. Juuri patsulin syvyys jättää jälkeensä pitkäkestoisen tuoksun, joka taas tekee siitä suositun ainesosan hajuvesissä.

Patsuliöljy on myös monipuolinen ja hyvin muihin öljyihin, kuten esimerkiksi santelipuuhun, vetiveriaan ja bergamottiin, sekoittuva öljy. Monipuolisuutensa ansiosta patsulin aromi ei mahdu sukupuolistereotypioihin ja siksi sitä löytyy sekä maskuliinisista että feminiinisistä tuoksuista.

Kuva eteerisistä öljyistä, joita sekoitetaan omatekoiseen hajusteeseen.

Tee eteerisestä patsuliöljystä oma hajuvesi

Nykypäivän individualistisessa yhteiskunnassa on tärkeää, että ihmisillä on oma ainutlaatuinen tuoksunsa, ja tämä voidaan saavuttaa tuoksuja kerrostamalla. Patsulin seuraksi sopii moni tuoksu. Patsuli ja vanilja luovat huumaavan maanläheisen, mutta myös makean ja lämpimän aromin, kun taas jasmiini ja patsuli tuovat tuoksuillaan mieleen romantiikan ja eleganssin. Kun patsuli yhdistetään muiden puutuoksujen, kuten santelipuun ja vetiverian kanssa, se täydentää näiden puutuoksujen ainutlaatuisia vivahteita. Myös kukkaiset tuoksut, kuten esimerkiksi laventeli ja tuoksuilangia, tasapainottavat patsulin rohkeutta. Jos tuoksukerrostaminen ei ole sinulle tuttua, kokeile jotakin näistä patsulia sisältävistä sekoituksista löytääksesi itsellesi uuden omaleimaisen tuoksun.

Omatekoiset hajuvesisekoitukset

Valitse joku alla olevista resepteistä ja yhdistä eteeriset öljyt perusöljyyn tyhjässä roll-on -pullossa saadaksesi yksilöllisen hajuveden.

Ruusutarha

Viileä tuulahdus

Ihana kesä

Sensuelli sitrus

Rakkauden salama

Luontopolku

Valmiit öljysekoitukset

Young Livingillä on myös valmiita patsulia sisältäviä öljysekoituksia, jotka ovat heti valmiina käytettäviksi.

  • Di-Gize®: DiGize sisältää rakuunan, inkiväärin, piparmintun, katajan, sitruunaheinän, aniksen ja patsulin öljyjä.
  • Peace & Calming®: Peace & Calming on tuoksuilangiasta, sinisestä pietaryrtistä, patsulista, appelsiinista ja tangeriinista valmistettu rauhoittava öljysekoitus. Tämä öljysekoitus on tarjolla myös roll-onina!
  • Abundance: Abundancessa yhdistyvät appelsiinin ja inkiväärin kaltaiset öljyt, joita käytettiin aromaattisesti jo muinaisina aikoina hyvinvoinnin, ilon ja rauhan tunteita edistämään.
  • Magnify Your Purpose: Sytytä intohimosi tällä makealla ja mausteisella salviaa, muskottipähkinää, kanelia, santelipuuta, patsulia, bergamottia, tuoksuilangiaa ja palsamipelargonia sisältävällä sekoituksella.

Kuva Di-Gize®-, Peace & Calming® -, Abundance-, ja Magnify Your Purpose -öljysekoituksista.

Tykkää tästä blogikirjoituksesta ja kerro meille kommenttikentässä, mihin itse yhdistäisit eteerisen patsuliöljyn.

Jaa

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

* Huomaa, että kaikki kommentit tarkistetaan, eikä niitä julkaista välittömästi. Lisäksi jotkin viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata hieman Young Livingin käytäntöjen ja menettelytapojen sekä Yhdysvaltain liittovaltion määräysten noudattamiseksi.