Ett porträtt av patchouliolja: ursprung, användning + hemgjorda parfymer

0 26/01/2023 - Hemgjort, SKÖNHET

Följ med när vi lägger fokus på en av de mest använda ingredienserna i modern parfymtillverkning: patchouliolja. Läs om hur denna unika olja blev populär i hela världen, adopterades av olika kulturer genom tiderna och till slut blev en av parfymbranschens mest framstående dofter. Dessutom kan du ta reda på hur man kan använda eterisk patchouliolja för att göra egna, personliga parfymer som är helt unika. Men först behöver vi lite perspektiv på patchouli.

Bild på den eteriska oljan Patchouli.

Vad är patchouliolja?

Patchouli (Pogostemon cablin) är en flerårig buske som tillhör familjen plisterväxter (Lamiaceae) och är omtyckt tack vare dess intensiva doft och intressanta historia. Denna städsegröna ört kommer ursprungligen från Asien, däribland Indien, Malaysia och Indonesien, och trivs i tropiska klimat där den kan bli upp till en meter hög med blad som bär delikata blommor.

Patchouli odlas framför allt på grund av den eteriska oljan som extraheras genom ångdestillation. Processen är unik då bladen och stjälkarna först måste torka i skuggan innan de kan destilleras för att extrahera patchouliolja i sin allra renaste form.

Bild på en patchouliplanta som växer i naturen.

Patchoulis ursprung

Namnet patchouli kommer från de gamla orden patchai och ellai på tamil, som betyder ”grönt blad”. Det låter rätt simpelt, eller hur? Men historien bakom denna doftfyllda växt är allt annat än simpel.

Det sydindiska folket som gav patchouli dess namn utvecklade också några av de första användningsområdena vi känner till. De använde bladen i medicinskt syfte, som insektsmedel och även som ingrediens i örtte. Patchouli fördes sedan till Mellanöstern via sidenvägen eftersom handelsmännen täckte sina produkter med växtens blad som de trodde skulle skydda produkterna från mal.

Vi fortsätter till 1800-talet då franska kvinnor klädde sig i patchouli-doftande sjalar. Kejsarinnan Eugenie adopterade trenden och looken blev mycket eftertraktad i Europa och andra länder i västvärlden. Det ryktades att många kvinnor inte brydde sig om silkessjalarnas mönster eller design, utan hur starkt de doftade av patchouli. Huruvida det var sant eller ej vet vi inte, men doften av patchouli spreds snabbt bland överklassen.

I mitten på 1900-talet förändrades bilden av patchouli från lyxmode och rikedom till hippies då patchouli blev populärt i hippierörelsen på 1960- och 70-talen. Trots att hippierna använde patchouli av låg kvalitet så omfamnade de den fylliga doften som en symbol för frihet.

Efter en kort tids popularitet inom hippierörelsen fick patchouliolja en comeback som lyxparfym tidigt på 90-talet då parfymörer började använda den som huvudnot i parfymer för både män och kvinnor. Idag är det en av de mest använda ingredienserna i den moderna parfymbranschen!

Visste du det här?

  • Europeiska handelsmän bytte en gång ett halvt kilo guld mot ett halvt kilo patchouli.
  • Den egyptiska faraon Tutankhamun begravdes med 40 liter patchouliolja.
  • Popikonen Madonna använde patchoulidoftande skivfodral till albumet Like A Prayer.

Bild på en kvinna som sprejar på sig parfym.

Patchouli i parfymer

Patchouliolja har en distinkt doft som både är fyllig och träaktig med inslag av sötma. Vissa älskar doften för att den är djup och fyllig medan andra anser att den är myskdoftande. Det är just fylligheten som gör den till en doft som sitter länge, en kvalitet som uppskattas hos parfymingredienser.

Dessutom är patchouliolja otroligt mångsidig och passar bra ihop med andra oljor såsom sandelträ, vetiver och bergamott. Mångsidigheten gör att doften känns unisex och den är populär i parfymer för både kvinnor och män.

Bild på eteriska oljor som blandas för att göra en hemgjord parfym.

Gör en egen parfym med patchouli

I dagens samhälle där individualitet står i fokus är det viktigt för många att ha en unik doft, något man får genom att blanda olika dofter. Som tur var är det många dofter som passar till patchouli. Patchouli och vanilj skapar en berusande och söt doft medan patchouli blandat med jasmin ger en utsökt doft som både är elegant och romantisk. När patchouli blandas med andra skogsoljor såsom sandelträ och vetiver kompletterar patchouli de olika unika trädofterna. Blomsterdofter såsom lavendel och ylang ylang står i fin kontrast till patchoulis djärva doftprofil. Om du inte har testat att blanda dofter förut kan du prova en av dessa blandningar med patchouli för att hitta din nya, personliga doft.

Hemgjorda parfymblandningar

Välj en blandning nedan och blanda den eteriska oljan med en basolja i en tom roll-on-flaska för att skapa en personlig parfym!

Rosenträdgård

En frisk fläkt

Sommarfröjd

Sensuell citrus

Förälskelse

Promenad i naturen

Färdiggjorda blandningar

För att göra det ännu enklare har Young Living ett fantastiskt utbud av eteriska oljeblandningar som innehåller patchouli och är redo att användas.

  • Di-Gize®: Denna eteriska oljeblandning innehåller oljor av dragon, ingefära, pepparmynta, en, citrongräs, anis och patchouli och har en exotisk doft.
  • Peace & Calming®: Denna söta och friska blandning är utformad med ylang ylang, blå renfana, patchouli, apelsin och tangerin. Finns även som roll-on!
  • Abundance: Denna charmiga blandning av frankincense, kanel, apelsin, patchouli, kryddnejlika, ingefära, myrra och svartgran är både upplyftande och glädjande.
  • Magnify Your Purpose: Tänd passionen med denna söta och kryddiga blandning av salvia, muskot, kanel, sandelträ, patchouli, bergamott, ylang ylang och geranium.

Bild på de eteriska oljeblandningarna Di-Gize®, Peace & Calming®, Abundance och Magnify Your Purpose.

Gilla den här bloggen och berätta vilka eteriska oljor du tycker passar bäst ihop med patchouli i kommentarerna.

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.