Sve prednosti jednozrne pšenice

0 27/04/2021 - Prehrana, YL proizvodi, YOUNG LIVING, ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Od osnivanja Young Livinga 1994. godine stvaramo najkvalitetnija eterična ulja i proizvode s dodatkom eteričnih ulja kao jedan od svjetskih predvodnika u rješenjima za zdrav način života. Rastom tvrtke proširivao se i raspon ponude, u kojoj se nalaze i proizvodi s jednozrnom pšenicom, poznatom i pod nazivom einkorn. Premda je brašno od jednozrne pšenice teško pronaći na policama supermarketa, povijesno gledano, jednozrna pšenica najstarija je pšenična sorta s nizom prednosti koje su zabilježene tijekom tisuća godina. U ovom ćemo članku odgovoriti na neka od najčešćih pitanja o jednozrnoj pšenici i predstaviti vam proizvode koji je sadrže kako biste se pobliže upoznali s ovom žitaricom suptilne slatkoće i visoke hranjive vrijednosti.

 

Što je jednozrna pšenica, odnosno einkorn?

Jednozrna pšenica često se smatra izvornim „kruhom našim svagdašnjim” jer je postojala još u biblijskim vremenima prije više tisuća godina. Jedan je od naših današnjih ciljeva vratiti moćnu jednozrnu pšenicu na zasluženi tron u prehrani ponudom svestranog brašna i proizvoda od ove vrste pšenice. Riječ je nehibridnoj sorti koju odlikuje izvrstan okus i nutritivna kvaliteta.

Zrna jednozrne pšenice u ruci

 

Koje su prednosti jednozrne pšenice?

Zahvaljujući prirodnom genetičkom kodu i niskoj količini glutena, jednozrna pšenica ima veću kompatibilnost s ljudskim tijelom nego moderni pšenični hibridi koji su danas najzastupljeniji. Hibrid pšenice nastaje križanjem dviju sorti kako bi se povećali prinosi i otpornost sjemena. Jednozrna pšenica jedina je posve nehibridna sorta, što njezino zrno čini jednim od najprirodnijih proizvoda i odličnom alternativom modernim proizvodima od pšenice.

Napominjemo, međutim, da se njezina konzumacija ne preporučuje onima koji imaju celijakiju ili intoleranciju na gluten.

 

Gdje Young Living uzgaja jednozrnu pšenicu?

Srećom, jednozrna pšenica jednostavno se održava, ne zahtijeva dodatak gnojiva ili navodnjavanje. Sve što joj je potrebno jest sunce, kiša i doza ljubavi! Jednozrnu pšenicu dugi niz godina uzgajamo na farmi lavande u gradiću Simiane-la-Rotondeu u francuskoj Provansi iz važnog razloga: odlična je biljka za plodored usjeva lavande. Lavanda na istom mjestu ostaje deset godina, nakon čega je uklanjamo i na njezino mjesto sadimo jednozrnu pšenicu. Time ne samo da se nadoknađuju hranjivi sastojci u tlu, već se i remeti ciklus razmnožavanja štetnih insekata.

Polja lavande i jednozrne pšenice na farmi lavande Young Livinga Simiane-la-Rotonde u francuskoj Provansi

 

Koji naši proizvodi sadrže jednozrnu pšenicu?

Osim što proizvodimo brašno od jednozrne pšenice koje je velike hranjive vrijednosti, nudimo i niz ukusnih prehrambenih proizvoda koji su bogati vlaknima i odlična su zamjena modernim hibridnim sortama pšenice. U njih se ubrajaju:

  • Gary’s True Grit Einkorn Flakes Cereal: ove hranjive pšenične pahuljice izvrstan su doručak za cijelu obitelj. Sastoje se od drevne sorte jednozrne pšenice i zobenih mekinja. Ove ukusne hrskave pahuljice blago su zaslađene kokosovim šećerom i odlične su s mlijekom. To ih čini savršenim jutarnjim izvorom energije (ili kasnonoćnim međuobrokom).
  • Gary’s True Grit Einkorn Granola: bilo da granolu više volite s toplim ili hladnim mlijekom, oduševit ćete se ukusnom kombinacijom pečenih zobenih pahuljica, žitarica cjelovitog zrna, orašastih plodova, bobica i sjemenki. Od slatke brusnice i kokosovog šećera do zdravih sjemenki suncokreta i badema, ovi hrskavi zalogaji pršte okusom i hranjivim tvarima idealnim za početak dana!
  • Chocolate Coated Wolfberry Crisp Bars: ove pločice od žitarica obložene čokoladom hranjiv su i praktičan zalogaj kada ste u pokretu. Sastoje se od žitarica cjelovitog zrna, voća i orašastih plodova umočenih u raskošnu tamnu čokoladu. Nema boljeg kada želite prigristi nešto slatko i ujedno obnoviti energiju.

Pahuljice Gary's True Grit Einkorn Flakes Cereal, Gary's True Grit Einkorn Granola i pločice od žitarica Chocolate Coated Wolfberry Crisp Bars

 

Koje proizvode od jednozrne pšenice najviše želite isprobati? Ostavite komentar u nastavku ili nam se javite na mseublog@youngliving.com.

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.