Var kreativ och blanda eteriska oljor

0 08/09/2020 - En introduktion till eteriska oljor, ETERISKA OLJOR, Hur man använder eteriska oljor, VÄLBEFINNANDE

Många av oss började använda oljor på ett av två sätt: antingen med rena oljor såsom lavendel eller pepparmynta eller med en populär blandning såsom Young Living Stress Away®. Båda sätten passar perfekt när man precis har börjat för att få mer erfarenhet och börja uppskatta oljorna. Om du är lika nyfiken som vi är så kommer du nog snart att undra hur man blandar olika eteriska oljor. Troligtvis börjar du fundera på att skapa egna blandningar.

Bäst av allt är att det här är en riktig konstform och de som är riktigt kreativa kan hitta på helt unika och personliga doftblandningar.

Här kommer våra bästa tips om att skapa egna blandningar och en påminnelse om våra mest populära blandningar.

Hur börjar man skapa sina egna blandningar med eteriska oljor?

Vi får ofta frågan vilka eteriska oljor som passar bra ihop.

Börja med en olja vars doft du redan älskar. Har du alltid tyckt om den milda doften av eterisk lavendelolja (Lavender)? Börja då med den. Använd den som en grund när du provar nya kombinationer. Nu kan du börja para ihop den med en annan olja.

Du kan börja med populära kombinationer såsom dessa klassiker:

Och ett förslag från en Young Living-medlem: eterisk svartgransolja (Northern Lights Black Spruce) och bergamottolja (Bergamot).

1:a tipset: Blanda två oljor från en grupp du gillar: skogsaktiga dofter, citrusoljor eller blomsterdofter till exempel.

Hur många eteriska oljor kan man blanda?

Det viktigaste är att inte slösa olja på galna blandningar du inte kommer tycka om. Gör ett dofttest innan du blandar oljorna. Välj ut några oljor du tror skulle passa bra ihop, ta av locken, håll dem i en hand och för dem framför näsan för att få en känsla för hur de doftar ihop.

2:a tipset: För att hitta rätt balans kan du hålla en olja närmare näsan och de andra lite längre bort. Den du håller närmast näsan tar du sedan flest droppar av i doftspridaren. Oljorna du håller längre bort tar du färre droppar av i blandningen.

Om du gillar kombinationen är det bara att börja blanda i doftspridaren! Om det inte kändes helt rätt kan du byta ut några oljor tills du hittar den perfekta blandningen.

Vissa eteriska oljor har en starkare doft än andra: basilika (Basil), svartpeppar (Black Pepper), muskot (Nutmeg) och kanel (Cinnamon Bark) har starka dofter.

3:e tipset: Låt inte dessa oljor dominera blandningen utan ta bara en eller två droppar av dem.

Hur mycket olja man bör använda i en blandning

Försök att totalt sett använda 5–10 droppar i doftspridaren. Hur många droppar du använder beror på olika faktorer:

 • Använd färre droppar om du har barn eller husdjur i närheten
 • Använd färre droppar av starka eteriska oljor (t.ex. Patchouli, Vetiver och Ylang Ylang)
 • Använd fler droppar i ett stort rum
 • Använd fler droppar om du vill fylla rummet med en starkare doft
 • Använd färre droppar om du föredrar en mild doft

4:e tipset: Om du är trött och inte orkar experimentera är det bara att välja en av våra favoritblandningar som roll-on eller i doftspridaren och låta oss göra dagen lite lättare för dig. Varsågod!

 • Young Living Purification® – en underbar blandning som passar bra på huden. Den innehåller citronella, tea tree, citrongräs och andra eteriska oljor. Perfekt på sensommarkvällar.
 • Young Living R. C. –  en verkningsfull blandning av gran, cypress och tre sorters eukalyptus. Den har en energigivande doft som passar bra före ett träningspass.
 • Joy – en lyxigt exotisk blandning med en upplyftande doft. Den här passar utmärkt som parfym.
 • Valor – en helt unik blandning och en av Young Livings grundare D. Gary Youngs favoriter. Den har en skogsaktig och rogivande doft.
 • Young Living Stress Away® – underbar lime och vanilj passar fint på stressiga dagar. Oljan innehåller också lavendel.
 • Young Living Citrus Fresh® – en exklusiv och populär blandning som passar alla oavsett ålder. Den har en riktigt fräsch och unik doft. Känn en somrig doft hemma hela året om.

Vi vill gärna höra om dina favoritblandningar och när du använder dem.

Vill du lära dig hur man blandar eteriska oljor till egna parfymer? Läs då den här bloggen där vi berättar allt om hemgjorda parfymer.

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.