Frankincense – passar inte bara på julen

0 14/09/2020 - ETERISKA OLJOR, Upptäck eteriska oljor

De tre gåvorna som gavs till Jesusbarnet för mer än 2000 år sedan var guld, rökelse och myrra. Självklart ansågs alla tre gåvor vara otroligt värdefulla och speciella. Visste du att rökelse var mer värdefullt än guld i forntida kulturer?

Vår grundare Gary älskade den eteriska oljan Frankincense

I en film från april 2013 tar vår grundare D. Gary Young med sig några Young Living-medlemmar för att se ett Boswellia-träd i Oman, trädet som Frankincense kommer från.

I filmen berättar Gary hur många gånger han har besökt trädet genom åren och hur gammalt det är – cirka 850 år har det stått där. Medan han pratar skär han bort lite bark och nästan på en gång börjar hartset sippra ut. Så börjar processen med att framställa den eteriska oljan Frankincense.

Hur doftar Frankincense?

Du vet kanske redan att Frankincense har en väldigt speciell doft: balsamisk, söt, honungsliknande och träaktig. Den balsamiska doften kommer från den naturliga beståndsdelen alfapinen. Det är verkligen en doft man förälskar sig i på en gång när den fyller rummet eller används som parfym och den varar i flera timmar. Man känner sig helt ompysslad av den varma och behagliga doften.

Vad är Frankincense?

Young Livings eteriska olja Sacred Frankincense kommer från Boswellia Sacra-harts i Oman och Young Livings olja Frankincense kommer från Boswellia Carterii i Somalia. Båda träden är långsmala, himmelska och ser vildvuxna ut.

Frankincense lockade äventyrare långväga ifrån som sökte efter det oemotståndliga hartset. Man tror att Frankincenseleden i Dhofar-regionen i Oman besöktes av de kända upptäcktsresande männen Marco Polo och Lawrence av Arabien.

I boken Frankincense: Oman’s Gift to the World jämför Juliet Highet Frankincense-träd från olika regioner och kommer fram till att ”inga andra träd har samma rena och härliga doft” som träden i Dhofar.

Boswellia sacra är mycket välkänd och är en riktigt värdefull gåva. Young Living är också stolta över den exklusiva möjlighet vi har som den första Frankincense-destillatören i Oman på hundratals år.

Från rötter till rikedom

Boswellia-trädet kan växa i lite eller ingen jord alls, det har vita eller ljusrosa blommor och har en bark som känns precis som en boksida. Dessa träd har vant sig vid att växa på branta kullar och raviner där de producerar tillräckligt mycket harts inför skörden.

Som med alla goda ting tar det lång tid att producera harts. När man har skurit i barken och låtit kådan sippra ut och stelna (en process som tar två till tre månader) skördas hartset och kan ångdestilleras.

Bra att veta

Idag uppskattar vi den eteriska oljan från hartset men förr i tiden gav man själva hartset som gåva som sedan brändes för att fylla luften med doften av ”franc encens” som betyder högkvalitativ rökelse.

I Mellanöstern anses den fortfarande vara en helig olja och har använts i religiösa ceremonier i tusentals år. Frankincense nämns till och med i Ebers Papyrus, ett egyptiskt dokument från cirka 1500 f.Kr.

Vilka eteriska oljor passar bra med den eteriska oljan Frankincense?

Blanda den med Bergamot och Ylang Ylang för att få en unik, söt och rogivande doft.

Om du inte vill ha den riktigt lika söt så kan du byta ut Frankincense mot Sacred Frankincense.

Tre bra blandningar är Frankincense tillsammans med Cedarwood, Lavender eller Sacred Sandalwood.

En gåva till vem som helst

Denna olja vårdar huden, är rogivande och uppmuntrar till meditation och är något alla kan ha glädje av.

Hur används oljan Frankincense?

Lite Frankincense räcker långt.

Här kommer våra bästa användningstips:

  • Använd oljan i vår Dewdrop Diffuser för att sprida doften i rummet
  • Använd Frankincense på ansiktet så här: blanda oljan med Young Livings hudvårdssortiment ART® för att riktigt skämma bort dig själv. Använd en eller två droppar i en liten mängd ART® Light Moisturiser.
  • Tillsätt den i Young Living V-6® Enhanced Vegetable Oil Complex och ge dig själv en avkopplande massage.
  • Sprid oljan när du yogar för att få ut så mycket som möjligt av stunden.

Den passar bra ihop med följande blandningar: Acceptance, 3 Wise Men, The Gift.

Visste du också att alla dessa Young Living-produkter innehåller Frankincense?


Oavsett hur många dagar det är kvar tills jul så är det alltid dags att unna sig lite Frankincense.

 

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.