Kako živjeti zelenije i ekološki osvještenije

0 19/01/2023 - DOM

Ako vam se svidio naš prošli tekst o eko-Božiću i ekološkim ukrasima s manje otpada, tada će vas ovaj potaknuti da nastavite donositi informirane odluke u svakodnevnom životu i nakon zimskih blagdana. Neka 2023. bude godina u kojoj ste usvojili važne ekološke navike i odlučili živjeti zelenije i održivije. No odakle početi? Od sljedećih savjeta koji se tiču ekoloških navika za smanjenje plastičnog otpada i dugoročno bolji odnos prema našem planetu.

Žena drži biljku u rukama

Kako izgleda ekološki osviješten život?

Živjeti ekološki osviješten život znači postati svjesniji utjecaja koje naše svakodnevne odluke imaju na svijet u kojem živimo. Dobro razmislimo, razmotrimo posljedice svojih postupaka i budimo svjesniji izbora koje svakodnevno donosimo. Ekološki odgovorniji život nije nešto što se može postići preko noći, već postupan proces unošenja jedne po jedne promjene, bez obzira na to koliko velika ili mala ona bila.

Kako živjeti ekološki osvještenije?

Smanjite upotrebu jednokratne plastike

Jeste li znali da svake godine više od osam milijuna tona plastike zagađuje oceane? I ne samo to, plastika šteti divljim životinjama jer se mogu zapetljati u plastične predmete i ozlijediti ili ih mogu zamijeniti s hranom. Kada ih konzumiraju, kemikalije iz plastike mogu proći kroz hranidbeni lanac i kontaminirati hranu koju ​jedemo.

Ne može se poreći da je onečišćenje plastikom jedan od najvećih globalnih problema, a jednokratna plastika za to je najveći krivac. Ne može se reciklirati, a za razgradnju su potrebne stotine godine. Pridružite se borbi protiv onečišćenja plastikom izbjegavanjem jednokratne plastike i odabirom proizvoda za višekratnu upotrebu od razgradivog ili reciklabilnog materijala. Evo i primjera:

Voštani papir

Za razliku od uobičajene jednokratne prozirne folije koja se teško reciklira i obično završi na odlagalištu, voštani papir može se višekratno koristiti i do godinu dana. Voštani papir, napravljen od pamuka i obložen pčelinjim voskom, funkcionira jednako kao prozirna folija jer se može omotati oko tanjura ili posuda kako bi se zadržala svježina hrane. Osim toga, potpuno je biorazgradiv. Dakle, može se kompostirati kada s vremenom prestane prianjati.

Voštani papir prekriva posudu sa salatom

Višekratne vrećice za zamrzavanje i čuvanje hrane

Da biste doprinijeli održivijem načinu života i zaštiti okoliša, iz upotrebe izbacite jednokratne plastične vrećice za skladištenje hrane. U trgovinama možete pronaći osviještene alternative, kao što su višekratne perive vrećice sa zatvaračem koje se mogu iznova zatvarati i upotrebljavati te u konačnici reciklirati. Štoviše, one su i ekonomičnije rješenje jer osim što ćete stvarati manje plastičnog otpada, štedjet ćete novac.

Višekratna vrećica za hranu u upotrebi u trgovini s voćem

Bambus

Nevjerojatno je koliko alternativa od bambusa danas postoji, uključujući štapiće s vatom, četkice za zube, šalice za kavu, jastučiće za skidanje šminke. Popisu nema kraja! Bambus se smatra ekološki prihvatljivim materijalom jer stabla bambusa brzo rastu i regeneriraju se nakon sječe. Štoviše, potpuno je razgradiv. Stoga se isplati napraviti korak u dobrom smjeru i plastične proizvode zamijeniti onima od bambusa.

Proizvodi od bambusa (pribor za jelo, šalice, štapići s vatom, četke za ribanje i drugo)

Birajte ekološki osviještene brendove

Prema planetu možete biti dobri i kupovanjem od renomiranih tvrtki koje daju važnost brizi za svijet u kojem živimo. Ponosimo se što smo jedan od predvodnika na tom području jer naši standardi daleko premašuju prosjek i svakim su danom sve viši. Young Livingov globalni program usklađenosti ima kao cilj to da naši proizvodi i aktivnosti doprinose boljitku čitavog planeta, pa tako, primjerice, vodimo projekt pošumljavanja i program recikliranja. Osim toga, nudimo širok asortiman proizvoda prirodnog porijekla i prilagođenih veganima – od eteričnih ulja i mješavina do čitavog niza sredstava za čišćenje.

Thieves proizvodi u košari

Prihvatite nesavršenost

Za prelazak na ekološki osvješteniji način života potrebno je vrijeme i strpljenje. Nemojte se kriviti ako je savršen način života izvan ruke. Prihvatimo i nesavršenost i pogreške – ipak smo samo ljudi. Ono što je bitno jest da težimo boljemu, krećemo se prema ekološki osviještenom životu, nastojeći u tome potaknuti i druge.

Koje bismo još ekološke navike svi trebali usvojiti?

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.