Pravilna pohrana i čuvanje eteričnih ulja

0 11/10/2022 - ETERIČNA ULJA, Uvod u eterična ulja

Eterična ulja odlično su ulaganje u duhovno blagostanje i režim ljepote. Da biste zaštitili to ulaganje u kvalitetniji način života i izvukli maksimum iz eteričnih ulja, važno je znati kako i gdje čuvati bočice žive esencije prirode. U nastavku ćete naučiti kako pravilno pohraniti eterična ulja i čuti odgovore na najčešća pitanja.

Eterična ulja tamjana, naranče, limuna, muškatne kadulje te mješavine ulja Clarity i Dream Catcher

Kako pravilno čuvati eterična ulja?

Čvrsto zavrnite čepove bočica ulja

Kada učimo kako upotrebljavati eterična ulja i sigurno ih čuvati kod kuće, prvi je korak čvrsto zavrnuti čep bočice da ne bi došlo do oksidacije, izlijevanja ili prodora vode u bočicu.

  • Što je ulje manje izloženo zraku, to će dulje zadržati svoja svojstva. Učestala i dulja izloženost kisiku može promijeniti konzistenciju, miris i svojstva ulja.
  • Eventualno isparavanje ulja spriječite čvrstim zatvaranjem bočica.

Ugrađeni plastični nastavak za kapanje također pomaže spriječiti prodor zraka i vode. Uklonite ga jedino ako umjesto njega postavljate nastavak s roll-on kuglicom.

Ne izlažite bočice ulja prekomjernoj toplini ili suncu

Previše topline ili sunčeve svjetlosti može utjecati na kvalitetu ulja.

  • I toplina i sunce mogu promijeniti kemijski sastav ulja.
  • Previše topline može ubrzati isparavanje ulja i tako umanjiti njihovo djelovanje.
  • Previše sunca može oštetiti ulje.

Bočice ulja stoga je dobro držati u ormaru ili ladici i nemojte ih dugo ostavljati u zagrijanom automobilu. Preporučuje se ulja čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Zaštitite eterična ulja kada ste u pokretu

Ako volite eterična ulja poput nas, možda ih uvijek držite pri ruci – u automobilu, torbici, torbi za teretanu ili na radnom stolu. Svaki trenutak dobar je za malo mirisnog poticaja. Dobra je stvar i ta što kada putujete, eterična ulja možete lako zaštititi u torbici za ulja. Uživajte u eteričnim uljima na svakom koraku!

Pohvalite se kućnom kolekcijom eteričnih ulja

Ako volite ulja, izložite ih s ponosom! Poslažite ih na elegantnu policu uz sobnu biljku ili ukras. Vodite pritom računa da bi to trebalo biti podalje od izravnog sunca.

Slika prikazuje eterično ulje paprene metvice na suncu za simbolom X za nepravilnu upotrebu i u torbici za ulja s kvačicom za pravilnu upotrebu

Doznajte odgovore na važna pitanja

Jeste li se pitali kako pravilno pohraniti eterična ulja, imaju li ograničen ili neograničen rok trajanja, kako zajamčiti kvalitetu eteričnih ulja i kako izvući maksimum iz svake bočice? Želite li doznati savjete za sigurnu upotrebu eteričnih ulja? Evo nekoliko najčešćih pitanja i odgovora:

1. Smiju li se eterična ulja držati u hladnjaku?

Puno ljubitelja eteričnih ulja drže svoje omiljene bočice u hladnjaku. Razlog nije u tolikoj mjeri niska koliko ujednačena temperatura. Jednaka temperatura u hladnjaku i danju i noću pomaže što dulje očuvati eterična ulja. Ipak, preporučujemo da eterično ulje izvadite iz hladnjaka otprilike 12 sati prije upotrebe kako bi se vratilo na sobnu temperaturu.

2.  Smiju li se eterična ulja čuvati u plastičnim bočicama?

Eterična ulja moćni su darovi prirode, što znači da su neka dovoljno snažna da s vremenom čak razgrade plastiku. Zato ulja nudimo u staklenim bočicama. Vodite računa o tome kada eksperimentirate s vlastitim uljnim parfemima ili mješavinama.

3. Moraju li se eterična ulja čuvati u tamnim bočicama?

Možda ste primijetili da eterična ulja iz Young Livinga dolaze u zatamnjenim bočicama. Tako ih štitimo od svjetla koje može narušiti njihov osjetljiv sastav. Ako pripremate svoje uljne mješavine ili parfeme, preporučujemo da ih držite u tamnim bočicama radi što duljeg očuvanja kvalitete.

4. Smiju li se eterična ulja držati u zamrzivaču?

Eterična ulja bit će posve sigurna u zamrzivaču. Ulja će se dobro očuvati na ujednačenoj temperaturi i u tamnom prostoru. Međutim, postoje ulja, poput eteričnog ulja ruže i timijana, koja sadrže prirodne spojeve koji se u zamrzivaču skrućuju ili kristaliziraju.

5. Može li eteričnim uljima isteći rok trajanja? Koliko rok trajanja iznosi?

Pitate se koliko dugo eterična ulja traju nakon otvaranja? Većina eteričnih ulja ima ograničen rok trajanja koji ovisi o vrsti ulja i sastavu. Općenito savjetujemo da eterična ulja zamijenite svake tri godine da biste izbjegli eventualnu nadraženost kože u slučaju kontakta s uljem kojem je istekao rok.

6. Kako odložiti eterična ulja s isteklim rokom trajanja?

Stara ulja kojima je rok istekao nemojte izlijevati u odvod jer bi ga mogla zaštopati i uzrokovati ekološku štetu. Preporučujemo da kod pružatelja komunalnih usluga provjerite kako može zbrinuti otpadna eterična ulja. Kada zbrinete eterično ulje na ekološki način, praznu bočicu ulja reciklirajte ili upotrijebite za pripremu vlastitih mješavina ili parfema.

Žena čita etiketu s bočice eteričnog ulja

Imate li još savjeta za sigurnu upotrebu i pohranu eteričnih ulja? Ostavite komentar u nastavku ili nam se javite na mseublog@youngliving.com.

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.