Do’s en don’ts voor het opbergen van etherische oliën

1 21/07/2019 - ETHERISCHE OLIËN, Het gebruik van etherische olie, Net bekend met etherische oliën

Etherische oliën zijn een investering in spiritueel welzijn en schoonheidsroutines. Het is belangrijk om te weten hoe je ze het beste bewaart en opbergt, zodat je hun krachtige voordelen optimaal kunt benutten. We leren je in deze blog hoe je etherische oliën op de juiste manier bewaart. Ook beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Wierookolie, sinaasappelolie, citroenolie, Clarity, Dream Catcher en Clary Sage

Do’s en don’ts: hoe bewaar je etherische olie?

DO – Draai de dop stevig aan

Als je thuis leert hoe je etherische oliën gebruikt en bewaart, moet je altijd ervoor zorgen dat je de dop stevig aandraait. Zo voorkom je oxidatie en komt er geen lucht of water in het flesje.

 • Etherische olie behoudt zijn eigenschappen als er zo min mogelijk lucht bijkomt. De samenstelling, geur en eigenschappen kunnen veranderen als de olie regelmatig en langdurig blootgesteld wordt aan lucht.
 • Een goed gesloten dop zorgt ervoor dat de olie niet verdampt.

YL-tip: de plastic afsluiter houdt water en lucht uit het flesje. Deze afsluiter zorgt ervoor dat de olie in druppels wordt gedoseerd. Laat deze afsluiter op het flesje zitten, tenzij je een roller gebruikt.

DON’T – Stel oliën niet bloot aan te veel warmte of zonlicht

Te veel warmte of zonlicht kan de kwaliteit van de olie aantasten.

 • Zowel warmte als zonlicht kan de chemische samenstelling van de olie veranderen.
 • Olie verdampt sneller als het te warm is, waardoor de effectiviteit verloren gaat.
 • Te veel zonlicht zorgt ervoor dat de kwaliteit achteruitgaat.

YL-tip: bewaar etherische oliën in een kast of la. Laat ze niet achter in de auto. Etherische olie kun je het beste bewaren op een donkere, koele plek.

DO – Zorg onderweg goed voor je oliën

Veel mensen hebben altijd etherische olie bij zich. Bijvoorbeeld in de auto, de sportschool, op kantoor en in de handtas. Je favoriete etherische olie kan op ieder moment gebruikt worden. Gelukkig is er een manier om je oliën veilig mee te nemen, namelijk in een draagtas speciaal ontworpen voor flesjes etherische olie. Je kunt je favoriete olie dus overal mee naartoe nemen!

DON’T – Wees niet bang om je liefde voor etherische olie te tonen

Je mag met recht trots zijn op je oliën. Zet ze thuis neer op een plank of in een boekenkast, naast een mooie plant of ander decoratiemateriaal. Zorg ervoor dat de plank of boekenkast niet in direct zonlicht hangt of staat en zet de etherische oliën goed zichtbaar neer.

Pepermuntolie in de zon met een x en een olie met een vinkje

DO – Krijg antwoord op je vragen

Heb je vragen over het correct bewaren van oliën en de houdbaarheid van je favoriete Young Living-producten? Of wil je weten hoe je kwaliteit waarborgt en het maximale uit elk flesje haalt? Of misschien wil je meer leren over het veilig gebruik van etherische olie? Neem dan de veelgestelde vragen door:

1.       Kan ik etherische olie in de koelkast bewaren?

Sommige liefhebbers van etherische olie bewaren hun oliën in de koelkast. Het is niet de lagere temperatuur die goed is voor de olie, maar het klimaat in de koelkast. Olie hoeft namelijk niet zo koud bewaard te worden. Een koelkast heeft dag en nacht dezelfde temperatuur en dat is goed voor de olie. We raden echter aan om de olie ongeveer twaalf uur voor gebruik uit de koelkast te halen zodat deze kamertemperatuur kan bereiken.

2.       Kan ik etherische olie in plastic flessen bewaren?

Etherische olie is ontzettend krachtig en veel oliën lossen plastic op. Daarom leveren wij onze oliën in glazen flesje. Houd dit in gedachten als je zelf parfums of melanges samenstelt!

3.       Moeten etherische oliën in donkere flesjes bewaard worden?

De meeste oliën van Young Living worden geleverd in donkere flesjes. De donkere kleur beschermt de olie tegen licht dat de delicate samenstelling aan kan passen. We raden aan om etherische olie in donkere flesjes te bewaren om de kwaliteit te behouden.

4.       Kan ik etherische olie invriezen?

Etherische olie kan in de diepvries bewaard worden. De constante temperatuur en het gebrek aan licht helpen de kwaliteit van de etherische olie te behouden. Sommige oliën, zoals Rose en Thyme, bevatten natuurlijke bestanddelen die in de diepvries stollen of kristalliseren.

5.       Kan de houdbaarheid van etherische oliën verlopen? Zo ja, wat is de gemiddelde houdbaarheid van een etherische olie?

Benieuwd hoe lang een etherische olie goed is als het flesje geopend is? De meeste etherische oliën hebben wel degelijk een houdbaarheidsdatum, al is dit afhankelijk van de soort olie en de bestanddelen. Over het algemeen raden we aan om etherische oliën elke drie jaar te vervangen om irritatie na gebruik van een verlopen olie op de huid te voorkomen.

6.       Hoe moeten verlopen etherische oliën weggegooid worden?

Als je denkt dat je verlopen oliën in je collectie hebt, ben je misschien geneigd om de olie in de gootsteen te gieten. We raden dit echter ten zeerste af omdat olie verstopping en milieuschade kan veroorzaken. We raden in plaats daarvan aan om contact op te nemen met de gemeente en te vragen wat de regels zijn in jouw gemeente. Zodra je de etherische olie veilig weggedaan hebt, kun je de flesjes recyclen en gebruiken voor zelfgemaakte melanges.

Vrouw leest etiket van een etherische olie

Wat zijn jouw do’s en don’t voor het gebruik van etherische oliën? Laat het ons weten in een reactie of neem contact op via mseublog@youngliving.com

Deel

7 Berichten

 • Ellen van Woudenberg 31/07/2019 - 11:35 AM Reageer

  Staat een fout in de tekst. Nl: zorg ervoor dat de kast of boekenplank IN HET DIRECTE ZONLICHT HANGT OF STAAT.

  Denk niet dat dit de bedoeling is.

  Mvg Ellen

  • Admin 07/04/2020 - 9:49 AM Reageer

   Hallo Ellen,

   Bedankt voor het melden van de fout. Deze fout is inmiddels hersteld. Fijne dag verder!

 • Ilonka 20/12/2019 - 2:11 PM Reageer

  Deze informatie is gewoon niet juist. Citrusolien zijn absoluut niet langer houdbaar voor lichamelijk gebruik, dan 1 jaar, daarna kunnen ze nog wel in de diffuser worden gebruikt.
  Olie met meer sesquiterpenen zijn juist heel lang houdbaar, ze worden zelfs beter, naarmate ze ouder worden. Ik heb het dan over bijvoorbeeld, roos, vetiver, patchouli en sandelhout.

  Helaas is veel van jullie informatie niet juist en zelfs gevaarlijk….en daarom gebruik ik geen Young Living meer en raad het anderen ook af…..

  • Admin 07/04/2020 - 9:37 AM Reageer

   Het spijt ons om dat te horen. Als u wilt, kunt u ons een privé-bericht sturen met meer informatie zodat wij er naar kunnen kijken.

  • Admin 07/04/2020 - 10:26 AM Reageer

   Dat klinkt geweldig!

 • Cindy 12/03/2020 - 6:43 PM Reageer

  Slordig dat de door Ellen genoemde fout na 7,5 maand nog steeds niet is aangepast…

  • Admin 07/04/2020 - 9:36 AM Reageer

   Het spijt ons om dat te horen. Als u wilt, kunt u ons een bericht sturen met meer informatie zodat wij er naar kunnen kijken.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  * Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.