Hur man förvarar eteriska oljor

0 21/07/2019 - En introduktion till eteriska oljor, ETERISKA OLJOR

Eteriska oljor är en investering i ditt andliga välbefinnande och din skönhetsrutin. Att lära sig hur oljorna bör förvaras är ett viktigt sätt att skydda sin investering i välbefinnande och få ut så mycket som möjligt av oljornas fördelar. I den här bloggen lär vi dig hur du förvarar eteriska oljor på rätt sätt och svarar på några av dina vanligaste frågor.

De eteriska oljorna: Frankincense, Orange, Lemon, Clarity, Dream Catcher och Clary Sage.

Hur ska man förvara eteriska oljor?

Sätt på flaskans lock ordentligt

När du lär dig att använda eteriska oljor och förvara dem hemma, ska du se till att skruva åt locket ordentligt för att förhindra oxidation och luft eller vatten från att komma in i flaskan.

  • Ju mindre kontakt med luft oljan har desto bättre håller den sig. Regelbunden och långvarig kontakt med luft kan ändra oljans konsistens, doft och egenskaper.
  • Att skruva åt locket ordentligt förhindrar även att oljan avdunstar.

YL-tips: Den lilla plastbiten på flaskan som gör att man får ut en droppe i taget förhindrar också att luft och vatten tar sig in. Låt den sitta kvar på flaskan om du inte byter ut den mot en roller.

Du ska inte låta dina oljor utsättas för värme eller solljus

För mycket värme eller solljus kan påverka oljans kvalitet.

  • Både värme och solljus kan förändra oljans kemiska beståndsdelar.
  • För hög värme kan göra så att oljan avdunstar för snabbt och göra den mindre verkningsfull.
  • För mycket solljus kan förstöra oljan.

YL-tips: Förvara dina eteriska oljor i ett skåp eller en byrålåda och lämna dem inte i bilen. En bra regel är att alltid förvara oljorna svalt och mörkt.

Ta hand om dina oljor när du är på språng

Om du är lik oss så tar du säkert med dig dina favoritoljor överallt, i bilen, träningsväskan, handväskan och på skrivbordet. Favoritoljorna kan man använda hela tiden! De goda nyheterna är att du kan förvara dina oljor på ett säkert sätt under resan med en väska som har utformats specifikt för eteriska oljor. Bär med dig oljorna vart du än ska. Här hittar du våra bästa tips på hur man tar med sig sina oljor på resan.

Var inte rädd för att använda dem

Du gillar dina oljor och ska inte vara rädd för att visa det! Ställ dem på en framträdande plats i hemmet, t.ex. på en bokhylla bredvid en fin blomma eller något annat dekorativt. Se bara till att platsen du väljer inte utsätts för solljus regelbundet och låt oljorna stå i fokus!

Bild som visar eterisk olja av pepparmint i solskenet med en X-symbol och ett oljefodral med ett kryss.

Få svar på dina frågor

Har du frågor om hur du förvarar dina oljor på rätt sätt, om hållbarheten hos dina favoritprodukter från Young Living, om att hålla kvaliteten jämn över tid eller om hur du får ut det mesta av varje liten flaska? Eller kanske har du velat lära dig mer om säkerhet för eteriska oljor? Det här är några av de vanligaste frågorna:

1. Kan man förvara eteriska oljor i kylen?

Det finns de som älskar att lägga sina eteriska oljor i kylskåpet. Det är inte den låga temperaturen som spelar roll, oljor behöver inte förvaras så kallt, utan det jämna klimatet. Kylskåpet håller samma temperatur dag och natt, vilket bidrar till att bevara oljan. Vi rekommenderar dock att du tar ut oljan cirka 12 timmar före användning så att den kan återgå till rumstemperatur.

2. Kan eteriska oljor förvaras i plastflaskor?

Eteriska oljor är otroligt kraftfulla, vilket innebär att många oljor löser upp plast. Av den anledningen förvarar vi alltid våra oljor i glasflaskor. Tänk på detta om du någon gång väljer att göra egna parfymer eller blandningar med eteriska oljor!

3. Behöver eteriska oljor förvaras i mörka flaskor?

Du kommer att märka att majoriteten av Young Livings eteriska oljor kommer i bärnstensflaskor. Det är för att skydda dem från allt ljus som skulle kunna förändra deras känsliga sammansättning. Vi rekommenderar att alltid förvara eteriska oljor i mörka flaskor för att bevara kvaliteten.

4. Kan man frysa eteriska oljor?

Att ha eteriska oljor i frysen är helt okej. Den jämna temperaturen och bristen på ljus bidrar till att bevara oljorna. Vissa oljor, såsom ros (Rose), timjan (Thyme) och några andra, har naturliga ingredienser som stelnar eller kristalliserar i frysen.

5. Kan eteriska oljor bli dåliga efter en viss tid? Om så är fallet, vad är den genomsnittliga hållbarhetstiden för en eterisk olja?

Undrar du hur länge eteriska oljor håller sig när de har öppnats? De flesta eteriska oljor har faktiskt ett utgångsdatum, även om detta beror på typen av eterisk olja och dess beståndsdelar. I allmänhet rekommenderar vi att du byter ut dina eteriska oljor vart tredje år för att undvika irritation som kan orsakas av att du applicerar en utgången olja lokalt.

6. Hur ska utgångna eteriska oljor kasseras?

Om man tror att man har eteriska oljor som är för gamla kan man frestas att göra sig av med dem genom att hälla oljan i diskhon. Vi rekommenderar dock starkt att du inte gör det, eftersom olja kan täppa till dina rör och orsaka miljöskador. I stället föreslår vi att du kontaktar din kommun och frågar om reglerna för kassering och hur du ska gå tillväga. När du har gjort dig av med dina eteriska oljor på ett säkert sätt kan du återanvända eller återvinna behållarna som de kom i och skapa dina egna DIY-blandningar.

Kvinna som läser etiketten på en eterisk olja

Vilka är dina bästa tips när det gäller att använda eteriska oljor? Skriv dina kommentarer nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.