Utvärtes användning: allt om vad man bör göra och vad man bör undvika när man använder eteriska oljor på huden

0 07/11/2022 - ETERISKA OLJOR, Hudvård, Hur man använder eteriska oljor, SKÖNHET

Om man vill dra nytta av Moder naturs fördelar så kan man prova eteriska oljor invärtes, utvärtes eller som doft. I denna blogg går vi igenom grunderna inom utvärtes användning.

Vad innebär utvärtes användning?

Att använda eteriska oljor utvärtes kan innebära allt från att späda ut dem med en basolja till att massera in på kroppen eller blanda oljorna med hygienprodukter för att förbättra ens dagliga hudvårdsrutin. Vid utvärtes användning absorberas oljorna av huden och detta är ett snabbt, behändigt och effektivt sätt att dra nytta av fördelarna med eteriska oljor.

En person masserar in eterisk olja och V-6® Complex på fötterna.

              

Hur man späder ut eteriska oljor

Innan vi går igenom hur man kan använda eteriska oljor utvärtes är det viktigt att lära sig vikten av utspädning. Eteriska oljor är otroligt koncentrerade föreningar som extraheras från växter för att fånga naturens renaste essens. Då de är så pass rena är de även otroligt verksamma och flyktiga. Eteriska oljor är ofta för starka för att kunna användas på huden outspädda och därför är det nödvändigt att späda ut dem för att kunna använda dem på ett säkert sätt.

Blanda med basoljor

Precis som med eteriska oljor så kommer basoljor också från växter. Några vanliga basoljor är kokos-, mandel-, jojoba- och vegetabilisk olja. Vad är det för skillnad mellan dessa växtbaserade produkter? Eteriska oljor är flyktiga och kan snabbat avdunsta på huden, men det gör inte basoljor och de är därför perfekta tillsammans med starka eteriska oljor.

Basoljor är precis som det låter en bas till den eteriska oljan som gör så att oljan inte avdunstar lika fort och att oljan säkrare och effektivare tas upp av huden, utan att förändra den eteriska oljans naturliga fördelar.

Olika basoljor har olika egenskaper och kan skilja sig när det gäller absorbering, konsistens, doft och hållbarhet. Young Living rekommenderar att man kombinerar 1 droppe eterisk olja med 5-10 droppar V-6® Enhanced Vegetable Oil Complex eller en annan basolja. Lär dig mer om olika basoljor och hitta den som passar dig bäst. Se till att läsa på etiketten eftersom hur man bör späda ut oljan kan skilja sig beroende på vilken produkt och vilket märke man använder.

Hur man använder eteriska oljor utvärtes

Var på kroppen man kan använda eteriska oljor

 • Ansiktet: Tillsätt 1-2 droppar eterisk olja i dina ansiktsprodukter för att främja hy som ser frisk ut.
 • Magen: Blanda 1-2 droppar eterisk olja med en basolja och massera in på magen när du känner obehag.
 • Bröstet: Använd eteriska oljor såsom tea tree (Tea Tree) eller grönmynta (Spearmint) på bröstet för att andas in den svala doften och främja känslan av lättare andning.
 • Armarna och benen: Massera in eteriska oljor på dessa kroppsdelar efter ett träningspass för att koppla av i kropp och själ.
 • Fotsulorna: Om du inte har använt eteriska oljor förut kan du prova lite olja på fotsulorna där huden är tjock och tålig.
 • Pulspunkterna: Använd eteriska oljor där du kan känna pulsen, såsom på nacken, bröstet, insidan på armbågen, handlederna, tinningarna och bakom öronen för att uppleva en rogivande känsla. Se kartan nedan för att se exakt var du kan använda oljorna.

Bild på pulspunkterna.

              

För att pyssla om hela kroppen kan du lyxa till badet med några droppar av din favoritolja. Låt huden dra nytta av oljans fördelar och andas in den avkopplande doften i ditt hemmaspa.

Eteriska oljor på huden: våra 5 bästa tips

 • Lavendel (Lavender): Använd några droppar av denna underbara olja i hudvården på kvällen för att varva ner efter en lång dag.
 • Kopaiva (Copaiba): Förhöj din naturliga lyster med denna varma och sensuella olja. Tillsätt den i en fuktkräm för att vårda huden.
 • Cederträ (Cedarwood): Lindra huden med denna vårdande olja som har en söt och förtrollande doft.
 • Tea tree (Tea Tree): Välj denna uppiggande olja som har hudvårdande egenskaper. Den lindrande doften skapar en uppfriskande upplevelse på vintern när man är hemma med en förkylning.
 • Ros (Rose): Framhäv ditt inre glow med en droppe i din favoritbodylotion eller i badet för att vårda huden.

Tips på säker användning

 • Undvik känslig hud! Även när man späder ut eterisk olja med en basolja finns det vissa känsliga områden man bör undvika, såsom runt ögonen, i öronen och på skadad hud.
 • Var uppmärksam på solkänslighet! Vissa eteriska oljor, såsom citrusoljor, kan orsaka tillfällig ljuskänslighet. Om du använder dessa oljor på huden bör du undvika solljus i upp till 12 timmar.
 • Testa oljan på huden: Om du oroar dig över om huden kommer reagera på oljan kan du testa lite eterisk olja på insidan av underarmen och vänta i 2 timmar för att se om huden blir irriterad.
 • Förvara oljorna på rätt sätt! Det är viktigt att lära sig hur man förvarar eteriska oljor för att bevara oljans egenskaper och fördelar.
 • Byt ut gamla oljor! Vi rekommenderar att man byter ut oljorna efter 3 år, men läs alltid på produkternas etiketter.
 • Undvik heta oljor! Det är inte alla eteriska oljor som lämpar sig för utvärtes användning. Undvik oljor såsom kanel, svartpeppar och timjan eftersom de kan göra så att huden känns varm eller brännande.
 • Var försiktig! Rådgör med läkare före användning om du är gravid, ammar, tar någon medicin eller har någon sjukdom innan du provar en olja.

Var man köper eteriska oljor som kan användas på huden

Young Living är stolta över våra oljor som är rena och håller hög kvalitet. Vårt kvalitetslöfte Seed to Seal® motiverar oss att skapa varje eterisk olja med dessa tre grundpelare i åtanke – inköp, vetenskap och kvalitet – så att du inte bara kan uppleva fördelarna med rena oljor, utan även dra nytta av fördelarna med våra globala resurser och vårt branschledarskap.

Familjevänliga eteriska oljor

Om du vill att hela familjen ska kunna använda eteriska oljor är det viktigt att veta vilka produkter som är säkra att använda och hur man använder dem. Därför har Young Living skapat olika sortiment så att du kan välja rätt produkt till alla familjemedlemmar.

Kolla in Young Livings KidScents®-sortiment som har skapats för att även barnen ska kunna använda eteriska oljor på ett säkert sätt. För ännu mindre barn har vi Young Livings Seedlings®-serie med vegetariska produkter utformade med naturligt härledda ingredienser som passar spädbarnens ömtåliga hud.  Vi kan förstås inte glömma våra pälsbeklädda familjemedlemmar. Young Livings Animal Scents® har utformats för husdjur och är utmärkt att använda på dina fyrbenta vänner.

Hund och matte som använder YL:s Animal Scents®-sortiment.

              

Hur tycker du om att använda eteriska oljor utvärtes? Kommentera nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.