Uitwendig gebruik: de do’s en don’ts voor het gebruik van etherische olie op de huid

0 08/11/2022 - ETHERISCHE OLIËN, Het gebruik van etherische olie, Huidverzorging, SCHOONHEID

Mensen die willen profiteren van de voordelen van Moeder Natuur kunnen etherische oliën aromatisch gebruiken, innemen en op de huid gebruiken. Deze blog bevat een spoedcursus over het gebruik van etherische olie op de huid.

Wat is uitwendig gebruik?

Uitwendig gebruik dekt een aantal dingen: het verdunnen van etherische olie met basisolie, het masseren van het lichaam met etherische olie en het toevoegen van etherische olie aan favoriete cosmetica voor verheffing van de dagelijkse huidverzorgingsroutine. Bij uitwendig gebruik wordt de olie direct opgenomen door de huid. Dit is dus een snelle, handige en effectieve manier om van de voordelen van etherische olie te genieten.

Persoon brengt etherische olie en V-6® Complex aan op de voeten.

               

Het verdunnen van etherische oliën

Voordat we het hebben over de manieren waarop etherische olie op de huid gebruikt kan worden, is het cruciaal om naar het belang van verdunning te kijken. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde bestanddelen geëxtraheerd uit planten die de zuiverste essentie van de natuur bevatten. Maar zuiver betekent ook krachtig en vluchtig. Etherische olie is vaak te sterk om direct op de huid te gebruiken. Passende verdunning is noodzakelijk om ieders veiligheid te garanderen.

Verdunnen met basisolie

Basisoliën zijn net als etherische oliën gemaakt van planten. Kokosolie, amandelolie, jojoba-olie en plantaardige olie worden het meest gebruikt. Maar wat is nou het verschil tussen deze plantaardige producten? Etherische oliën zijn vluchtig en kunnen snel op de huid verdampen. Basisoliën verdampen niet, waardoor ze perfect zijn om met etherische olie te combineren.

Basisoliën doen wat ze beloven op de verpakking. Ze functioneren als een basis die de etherische olie draagt. Dit doen ze door de verdampingssnelheid te vertragen en een veilige, effectieve opname door de huid te verbeteren zonder de natuurlijke voordelen aan te tasten.

Verschillende basisoliën hebben verschillende kenmerken en kunnen variëren in absorptie, samenstelling, geur en houdbaarheid. Young Living raadt aan om één druppel etherische olie te verdunnen met vijf tot tien druppels V-6® Enhanced Vegetable Oil Complex of een andere basisolie. Verdiep je in de verschillende soorten basisolie en ontdek welke voor jou geschikt is. Vergeet ook niet om de etiketten te bekijken, want verhoudingen verschillen per product of merk.

Etherische oliën op de huid gebruiken

Waar kun je etherische oliën aanbrengen?

 • Gezicht: voeg één of twee druppels etherische olie toe aan je favoriete gezichtsverzorgingsproducten om een gezonde uitstraling te behouden.
 • Buik: verdun één of twee druppels etherische olie met een basisolie en geef jezelf een verzachtende massage op momenten van ongemak.
 • Borstkas: breng teatree (Tea Tree) of groene munt (Spearmint) aan op de borstkas om een vrije ademhaling te stimuleren.
 • Armen en benen: breng na het sporten etherische oliën aan en masseer de ledematen om lichaam en geest te ontspannen.
 • Onderkant van de voeten: mensen die etherische olie voor het eerst gebruiken, kunnen ze aanbrengen op de onderkant van de voeten. Deze huid is dikker en veerkrachtiger.
 • Polspunten: breng etherische oliën aan op de punten waar het bloed het dichtst bij het huidoppervlak stroomt om een kalmerende, ontspannende ervaring te creëren. Voorbeelden zijn de nek, borstkas, binnenkant van de elleboog, polsen, slapen en achter de oren. Bekijk de afbeelding hieronder om te zien waar je de olie precies aan moet brengen.

Graphic met belangrijke polspunten.

               

Maak een warm bad nog fijner en verwen het hele lichaam door enkele druppels van je favoriete etherische olie toe te voegen aan het water. Geef de huid de kans om de voordelen in zich op te nemen en adem de geruststellende geur in voor een kuuroordachtige ervaring.

Welke etherische olie is het beste voor de huid? Onze vijf aanraders:

 • Lavendel (Lavender): voeg ‘s avonds enkele druppels van deze fijne olie toe aan je huid- en lichaamsroutine om te ontspannen en kalmeren na een lange dag.
 • Copaiba: ondersteun je natuurlijke uitstraling met deze warme, sensuele olie. Voeg toe aan je favoriete gezichtscrème voor extra verzorging.
 • Cederhout (Cedarwood): verzacht de huid met deze zeer vochtinbrengende olie met zoete, meeslepende geur.
 • Teatree (Tea Tree): gebruik deze olie voor zijn reinigende eigenschappen. De verzachtende geur biedt een verfrissende ervaring in de winter als je verkouden bent en tijd thuis doorbrengt.
 • Roos (Rose): omarm je innerlijke gloed en verwen de huid door een druppel toe te voegen aan je favoriete bodylotion of een warm bad.

Tips voor veilig gebruik

 • Vermijd gevoelige plekken. Zelfs als je een olie verdunt met een basisolie moet je bepaalde gevoelige lichaamsdelen vermijden. Denk hierbij aan het gebied rondom de ogen, de binnenkant van de oren of kapotte, beschadigde huid.
 • Houd rekening met lichtgevoeligheid. Sommige etherische oliën, zoals citrusoliën, kunnen tijdelijke lichtgevoeligheid veroorzaken. Vermijd ten minste twaalf uur na uitwendig gebruik van deze oliën direct zonlicht.
 • Doe een huidtest. Mensen die zich zorgen maken over de gevoeligheid van hun huid kunnen een kleine hoeveelheid etherische olie aanbrengen op de binnenkant van de onderarm en twee uur wachten op eventuele ongunstige reacties van de huid.
 • Berg oliën op de juiste manier op. Gebruikers moeten op de hoogte zijn van de do’s en don’ts voor het opbergen van oliën zodat de eigenschappen en voordelen behouden worden.
 • Vervang oude oliën. We raden aan om oliën elke drie jaar te vervangen, al is het raadzaam om elk individueel etiket te controleren.
 • Blijf uit de buurt van ‘warme’ oliën. Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor gebruik op de huid. Vermijd kaneelolie, zwarte peperolie en tijmolie. Deze oliën kunnen de huid warm of heet aan laten voelen.
 • Neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Raadpleeg voor het gebruik van etherische oliën een arts als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen neemt.

Etherische oliën voor gebruik op de huid kopen

Young Living is trots op zijn zuivere, hoogwaardige oliën. Onze Seed to Seal®-belofte motiveert ons om elke etherische olie te produceren volgens de drie pilaren van deze belofte: inkoop, wetenschap en standaard. Dit betekent niet alleen dat je kunt profiteren van de voordelen van zuiverheid, maar ook van wereldwijde bronnen en leiderschap in de branche.

Etherische oliën voor het hele gezin

Als je jouw liefde voor etherische oliën met het hele gezin wilt delen is het niet alleen belangrijk om te weten welke producten veilig zijn voor gebruik, maar ook hoe je ze gebruikt. Young Living heeft speciale collecties samengesteld zodat jij het juiste product voor elk gezinslid kunt kiezen.

Bekijk KidScents®, een collectie samengesteld voor kinderen zodat ook zij op een veilige manier van etherische oliën kunnen genieten. Voor nog jongere olieliefhebbers is er Seedlings®. Deze collectie is geschikt voor vegetariërs en bevat ingrediënten met natuurlijke oorsprong die ideaal zijn voor gebruik op de gevoelige babyhuid. En we mogen natuurlijk huisdieren niet vergeten! De oliën in de Animal Scents®-collectie zijn zorgvuldig samengesteld voor huisdieren en perfect voor trouwe viervoeters.

Hond en baasje genieten van de Animal Scents®-collectie van YL.

               

Hoe gebruik jij het liefst etherische oliën op de huid? Laat het ons weten in een reactie of neem contact op via mseublog@youngliving.com

Deel

Geen berichten

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

* Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.