Balansera chakran, eteriska oljor och yoga

0 09/02/2022 - Mindfulness, VÄLBEFINNANDE

Yoga och eteriska oljor kan göra att vi mår bättre, men vad är det med dem som gör att vi reagerar på det sättet? Fysisk utmattning, flödet av positioner och andningstekniker spelar alla en roll i yoga medan dofterna av eteriska oljor för med sig underbara fördelar. Men vad menas med de mystiska chakran som det brukar talas om när det gäller både yoga och eteriska oljor? Vad är det och hur bidrar det till att vi mår bättre?

Vad är ett chakra?

Chakra beskrivs ofta som ett virvlande energiflöde, men bokstavligen betyder ordet ”snurrande skiva” eller ”hjul” och är ett av många ord i det antika språket sanskrit som fortfarande används vid yogautövning.

Traditionellt främjar yoga inte bara din fysiska kropp, utan även ”energikroppen”, runt vilken en livskraft, ”prana” på sanskrit, flödar via kanaler som kallas ”nadi”. Chakran är platserna där kanalerna möter varandra, och vanligtvis finns det sju av dem. Varje chakra motsvarar ett område på den fysiska kroppen och sträcker sig i en linje från rotchakrat vid ryggradens slut till kronchakrat ovanpå huvudet. Alla har en funktion, men det generella målet med yoga är att hålla dem öppna och justerade så att din livskraft flödar fritt och därmed ger dig en känsla av fysiskt och känslomässigt välmående.

Kvinna i en yogaposition

Hur används chakran vid yoga?

När du utövar yoga kan yogalärare tipsa dig om att visualisera prana som en guldtråd som drar dig uppåt för att hjälpa dig med balans och fokus. Du kan också använda chakran för att ge dig stöd i olika positioner genom att aktivera eller ”låsa” området på kroppen som förknippas med chakrat.

Kan eteriska oljor användas tillsammans med chakran?

Att förhöja yogapass med eteriska oljor för varje chakra betyder att de också kan spela sin roll, säger Ed Dailey, Young Livings erfarne yogautövare och oljeutbildare. Då arbetar chakran, eteriska oljor och yoga tillsammans i harmoni.

Två kvinnor utövar yoga utomhus

Hur balanserar du dina chakran med eteriska oljor?

Rotchakrat (muladhara på sanskrit), som finns längst ner på ryggraden, aktiveras vid yogapositioner såsom Krigarpositionen eller Trädet, som kräver balans. Det förknippas med en känsla av att vara rotad och stabil, vilket passar utmärkt med Young Livings stärkande eteriska oljeblandning Believe. “Den är berikad med frankincense som hjälper dig få en känsla av lugn balans. Applicera den på handlederna när du utövar yoga,” säger Dailey.

När vi förflyttar oss uppåt från rotchakrat så förknippas sakralchakrat (svadhishthana) med kreativitet och relationer, medan solarplexus-chrakrat (manipura), som också kallas vårt ”eldcentrum”, sitter mellan naveln och bröstkorgen och är kopplat till självförtroende och viljestyrka.

Hjärtchakrat (anahata) förknippas med kärlek och medkänsla, så “noterna av vår eteriska olja Rose (ros) som finns i Young Livings lindrande doft White Angelica och blandningen Joy kan inspirera dig till att öppna ditt hjärtchakra och gynna villkorslös kärlek och ge dig en känsla av självförtroende och lugn,” säger Dailey.

Strupchakrat (vishuddhi) sitter vid halsens bas och är förknippat med kommunikation, medan det tredje ögat-chakrat (ajna) kan hittas mellan ögonbrynen och anses vara ditt intuitionscentrum som ger inre vägledning. Slutligen har vi kronchakrat (sahasrara), som anses sammankoppla dig med det oändliga och ge positivitet och ro.

Idén om energikroppen och att hålla sina chakran öppna och justerade kanske låter komplicerad, men eftersom yoga är mycket sammankopplat med chakran och de bekanta positionerna är utformade för att fungera med dem, så kommer du att kunna avnjuta fördelarna med dem om du utövar yoga!

Siluett av kvinna som utövar yoga vid solnedgång

Tycker du om att använda yoga, chakran och eteriska oljor tillsammans? Kommentera nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com.

Cat Weakley är en skribent och redaktör med lång erfarenhet av att skriva om skidresor, mat och hälsa och har jobbat som biträdande chef för skidrelaterat innehåll för The Telegraph. Hon är också en entusiastisk cyklist och skidåkare och har utövat yoga i 20 år. ”Jag testade yoga för att stretcha muskler som hade blivit spända av åratal av cykling och blev sedan beroende av det på grund av hur det kombinerade mentalt välbefinnande med fysiska utmaningar.”

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.