Skladno djelovanje čakri, eteričnih ulja i joge

0 09/02/2022 - Prisutnost u trenutku, ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Joga i eterična ulja dobar su izvor utjehe i energije, ali što je to u njima što nam daje poleta? Tjelesna aktivnost, tijek položaja i tehnike disanja imaju važnu ulogu u jogi, dok eterična ulja nadopunjuju praksu prednostima poticajnih mirisa. Ali što je s tajanstvenim čakrama koje se često spominju kad je riječ o jogi i eteričnim uljima? Što su čakre i kako utječu na našu energiju?

Što je čakra?

Čakre se često opisuju kao vrtložna energijska polja. Doslovni prijevod riječi čakra znači „vrteći disk” ili „kotač”, a jedan je to od mnogih naziva na starom sanskrtu koji se i danas rabe u praksi joge.

Prema tradicionalnom nauku, joga ne koristi samo našem fizičkom tijelu, već i energijskom tijelu oko kojeg struji životna sila (na sanskrtu prana) kroz kanale zvane nadi. Čakre su mjesta na kojima se ti kanali sijeku. Obično govorimo o sedam takvih sjecišta. Svako to sjecište odgovara određenom području fizičkog tijela. Nalaze se u liniji od korijenske čakre pri dnu kralježnice do krunske čakre na vrhu glave. Svaka čakra ima specifičnu funkciju, ali opći cilj joge jest održati ih otvorenima i uravnoteženima kako bi životna sila slobodno tekla, donoseći osjećaj tjelesnog i emocionalnog blagostanja.

Žena u položaju joge

Koja je veza između čakri i joge?

Dok vježbate, instruktori joge mogu vas potaknuti da kao pomoć u održavanju ravnoteže i fokusa vizualizirate pranu kao zlatnu nit koja vas vuče prema gore. Čakre mogu pomoći i u jačanju određenog položaja aktiviranjem ili blokiranjem područja tijela povezanog s tom čakrom.

Koja je veza između čakri i eteričnih ulja?

Ed Dailey, dugogodišnji učitelj joge i stručnjak za eterična ulja Young Livinga, kaže da određena ulja namijenjena za određenu čakru mogu imati važnu ulogu u praksi joge. Čakre, eterična ulja i joga djeluju u međusobnom skladu.

Dvije žene vježbaju jogu

Kako uravnotežiti čakre pomoću eteričnih ulja?

Korijensku čakru (na sanskrtu muladhara), koja se nalazi u podnožju kralježnice, možemo ciljati položajima kao što su „ratnik” ili „drvo”, koji zahtijevaju ravnotežu. Povezuje se s osjećajem prizemljenosti i stabilnosti, što se savršeno slaže s motivirajućim sastavom mješavine eteričnih ulja Believe. „Dodatak eteričnog ulja tamjana Frankincense pomaže vam da postignete osjećaj prizemljenosti i ravnoteže. Jednostavno ulje utapkajte na pulsne točke tijekom joge”, ističe Dailey.

Krećući se prema gore, slijedi zdjelična ili sakralna čakra (svadhishthana), povezana s kreativnošću i ljudskim odnosima. Sljedeća je čakra solarnog pleksusa (manipura), smještena između pupka i rebara, koja se smatra središtem elementa vatre, a veže se uz samopouzdanje i snagu volje.

Srčana čakra (anahata) povezana je s ljubavlju i suosjećanjem. „Note eteričnog ulja ruže Rose koje sadrži umirujuća mješavina White Angelica i poletni Joy potaknut će vas da otvorite svoju srčanu čakru te osjetite bezuvjetnu ljubav i osjećaj samopouzdanja”, poručuje Dailey.

Grlena čakra (vishuddhi), koja se nalazi u podnožju grla središte je komunikacije, a čeona čakra ili čakra trećeg oka (ajna) između obrva smatra se središtem intuicije i unutarnje percepcije vanjskog svijeta. Naposljetku, smatra se da nas krunska čakra (sahasrara) povezuje s beskonačnosti te je središte pozitivnosti i osjećaja mira.

Iako ideja energijskog tijela, otvaranja i poravnanja čakri može zvučati komplicirano, imajte na umu da je joga usko povezana s čakrama i da specifični položaji joge stimuliraju određene čakre. Prednosti joge doista je bezbroj.

Silueta žene koja se bavi jogom u suton

Uspijevate li postići sklad joge, čakri i eteričnih ulja? Ostavite komentar u nastavku ili nam se javite na mseublog@youngliving.com.

Cat Weakley spisateljica je i urednica s dugogodišnjim iskustvom pisanja o skijaškim putovanjima, hrani i zdravlju, zamjenica je voditelja skijaškog sadržaja u uglednom britanskom listu The Telegraph te je strastvena biciklistkinja i skijašica koja se bavi jogom već 20 godina. „U jogi sam se najprije okušala kako bih istegnula mišiće napete od godina vožnje biciklom. Brzo sam postala ovisna o ovoj praksi koja ujedinjuje brigu o mentalnom zdravlju i fizičke izazove.”

Share

No comments

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

* Please note all comments are moderated and will not appear immediately. In addition, it is possible that some posts may be slightly modified in accordance with Young Living's Policies and Procedures and current legislation.