Balans tussen chakra’s, etherische oliën en yoga

0 09/02/2022 - Mindfulness, WELLNESS

Yoga en etherische oliën kunnen ons een oppepper geven als we daar behoefte aan hebben, maar wat wakkert nou precies die feelgood-factor aan? Lichamelijke inspanning, de overgang van houdingen en ademhalingstechnieken spelen allemaal een rol in yoga, terwijl etherische oliën talloze voordelen en heerlijke geuren bieden. Maar hoe zit het nou met die mysterieuze chakra’s waar men het over heeft als men over yoga en etherische oliën praat? Wat zijn chakra’s en welke rol spelen ze in het leveren van een oppepper?

Wat is een chakra?

Een chakra wordt vaak omschreven als een wervelende poel van energie. Letterlijk vertaald betekent chakra ‘draaiende schrijf’ of ‘wiel’. Het is een van de vele woorden in het oude Sanskriet dat tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt tijdens de yoga.

Yoga is traditioneel gezien niet alleen gunstig voor het fysieke lichaam, maar ook voor het zogenaamde energielichaam waar een levenskracht (‘prana’ in Sanskriet) omheen stroomt via kanalen die ‘nadis’ genoemd worden. De chakra’s bevinden zich waar deze kanalen elkaar kruisen. Men heeft het meestal over zeven chakra’s. Ieder chakra correspondeert met een deel van het fysieke lichaam. De chakra’s strekken zich uit in een lijn: van het wortelchakra aan de basis van de wervelkolom tot het kruinchakra bovenop het hoofd. Elk chakra heeft een functie en het algemeen doel van yoga is om de chakra’s open en uitgelijnd te houden zodat de levenskracht vrij kan stromen, wat een gevoel van fysiek en emotioneel welzijn teweegbrengt.

Vrouw in yogahouding

 

Hoe worden chakra’s tijdens de yoga gebruikt?

Een yogaleraar kan je uitnodigen om de prana te visualiseren als een gouden draad die je naar boven trekt en je helpt met balans en focus. Je kunt er ook voor kiezen om chakra’s te gebruiken ter ondersteuning van een yogahouding door het gebied geassocieerd met het chakra te activeren of te vergrendelen.

Kunnen etherische oliën en chakra’s gecombineerd worden?

Als je tijdens de yoga etherische oliën voor ieder chakra gebruikt kunnen zij hun eigen rol spelen, aldus Ed Dailey, onze yogi en olie-expert. Chakra’s, etherische oliën en yoga kunnen zo op harmonieuze wijze samenwerken.

Twee vrouwen doen buiten aan yoga

Hoe balanceer je chakra’s met etherische oliën?

Het wortelchakra (muladhara in Sanskriet) bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en is het doelwit van yogahoudingen zoals de Warrior of Tree, die om balans vragen. Deze houdingen worden geassocieerd met een gevoel van aarding en stabiliteit, wat overeenkomt met de krachtige etherische oliemelange Believe. “Deze melange bevat Frankincense (wierook), wat een aardend gevoel van balans opwekt. Breng simpelweg tijdens de yoga aan op de polsen,” aldus Ed.

Als we vanaf het wortelchakra naar boven gaan komen we uit bij het bekken- oftewel sacaraal chakra (Svadhishthana). Dit chakra wordt geassocieerd met creativiteit en relaties terwijl het zonnevlechtchakra (Manipura), ook wel het vuurcentrum genoemd, tussen de navel en de ribbenkast zit en gelinkt wordt aan vertrouwen en wilskracht.

Het hartchakra (Anahata) wordt geassocieerd met liefde en medeleven, “De geur van Rose (roos) in onze verzachtende White Angelica en opbeurende Joy kan je aanmoedigen om je hartchakra open te stellen, onvoorwaardelijke liefde te ondersteunen en een gevoel van vertrouwen en rust te stimuleren,” zegt Ed.

Het keelchakra (Vishuddhi) bevindt zich aan de basis van de keel en vormt het centrum van communicatie, terwijl het derde oog-chakra (Ajna) zich tussen de wenkbrauwen bevindt en gezien wordt als het centrum van intuïtie, wat voor innerlijke leiding zorgt. Als laatste is er het kruinchakra (Sahasrara) dat je verbindt met het oneindige en voor positiviteit en rust zorgt.

Het idee achter het openstellen en in lijn brengen van je energielichaam en chakra’s klinkt misschien ingewikkeld, maar omdat yoga intrinsiek verbonden is met de chakra’s en de bekende houdingen ontworpen zijn om ermee samen te werken zul je zeker de vruchten plukken van yogasessies!

Silhouet van vrouw die yoga beoefent bij zonsondergang

Combineer jij graag yoga, chakra’s en etherische oliën? Laat het ons weten in een reactie of neem contact op via mseublog@youngliving.com.

Cat Weakley, auteur en editor met veel ervaring in het schrijven over skireizen, voeding en gezondheid als plaatsvervangend hoofd van ski-inhoud bij The Telegraph, is een enthousiaste fietser en skiër die al twintig jaar aan yoga doet. “Ik probeerde voor het eerst yoga om spieren die na jaren fietsen aangespannen waren op te rekken. Ik raakte vervolgens verslaafd aan de manier waarop yoga mentaal welzijn combineert met fysieke uitdagingen.”

Deel

Geen berichten

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

* Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.