Den eteriska oljan Melissa: vad vet du om denna olja?

0 25/08/2020 - Alla inlägg, At Home, Essential Oils, Eteriska Oljor, Filmer

Kanske undrar du över namnet Melissa, eller citronmeliss på svenska. Vi har svaret!

Namnet härstammar från det grekiska ordet för bi eftersom växten är helt oemotståndlig för bin och har odlats av den anledningen genom historien. Vi har alltså bina att tacka för växtens namn.

Den har även kallats ”Bal-Smin” på hebreiska, vilket betyder ungefär ”den ledande oljan”.

Vad är egentligen den eteriska oljan Melissa för något?

Den eteriska oljan Melissa ångdestilleras från citronmeliss. Citronmeliss är en tålig och flerårig växt. Växten dör varje år men rötterna lever vidare och börjar växa på nytt varje år.

Citronmeliss kommer från södra Europa och introducerades i norra Europa av romarna. Den växer vilt i Europa och fyller både fält och skogar. Young Livings citronmeliss odlas och destilleras på vår vackra och välkända gård i St. Maries, Idaho. Young Livings personal har fina minnen från när grundaren Gary Young besökte St. Maries för att se hur den delikata citronmelissen växte. Citronmelissens blad liknar nässlor och är ibland hjärtformade, rynkiga, glänsande, små och ljusgröna. De små blommorna är vita eller rosa.

Det finns många historiska hänvisningar till citronmeliss, bland annat en som handlar om karmelitorden i Frankrike. Enligt sägnen använde karmelitmunkarna citronmeliss i vatten runt år 1611. Ännu tidigare kallade den schweiziska läkaren och alkemisten Paracelsus (1493-1541) växten för ”livets elixir”.

Varför är dagens eteriska olja Melissa så dyr?

En vanlig fråga om oljan Melissa är varför den är så dyr. Svaret är enkelt. Det krävs en stor mängd citronmeliss för att framställa lite olja. Växten är också mycket ömtålig och får till exempel inte nudda marken under skörden. Bladen ångdestilleras innan växten har blommat.

En Young Living-medlem som heter Erin frågade vad det är som gör oljan Melissa så speciell.

Citronmelissen måste destilleras exakt när den börjar blomma för att framställa olja av högsta kvalitet. Skillnaden mellan att skörda tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen kan innebära att oljeproduktionen minskar med så mycket som 90 %, så växten måste skördas på en väldigt specifik tid. Mindre än en tusendel av växten brukar resultera i kondenserad olja. Växten måste också förflyttas från åkern till destilleriet på en gång. Om växten torkar något förstörs eller begränsas destillationsprocessen. Hela produktionen måste tajmas perfekt.

Young Livings olja Melissa innehåller 100 % ren eterisk olja (Melissa officinalis). Vår unika kvalitetsstandard Seed to Seal® är vårt löfte om oöverträffad kvalitet.

Hur doftar den eteriska oljan Melissa?

Oljan har en ljuvlig doft av citron som ibland beskrivs som något gräsaktig. Många tycker om oljans söta och rogivande doft. Citronmelissen tillhör familjen kransblommiga växter. Du hittar förresten oljan i vår blandning Forgiveness.

Hur används den eteriska oljan Melissa?

  • Den eteriska oljan Melissa kan användas utvärtes eller i en doftspridare.
  • Citronmeliss används ofta i smink- och hygienprodukter eftersom den har en positiv verkan på huden.
  • Tillsätt några droppar i en bodylotion och smörj in huden på kvällen för att njuta av den rogivande doften.
  • Blanda några droppar med vatten i en sprejflaska av glas. Skaka och spreja på ansiktet för att känna en upplyftande doft och få en uppfriskande upplevelse.
  • Sprid doften på kvällen eller när du kopplar av på dagen för att skapa en rogivande och behaglig stämning.
  • Skapa en rumssprej med destillerat vatten, 3–4 droppar Melissa och en tesked trollhassel i en sprejflaska.
Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.