Melissa: wat weet jij over deze olie?

1 24/08/2020 - Alle berichten, Doe-het-zelf, Etherische olie

Je vraagt je misschien af waar de naam van deze olie vandaan komt. Dat kunnen wij je vertellen!

Melisse is afgeleid van het Griekse woord voor ‘bij’, simpelweg omdat bijen de plant onweerstaanbaar vinden. De plant wordt dan ook al eeuwenlang om deze reden gekweekt. De plant heeft de naam dus te danken aan bijen.

Melisse is ook wel bekend als citroenmelisse en wordt Bal-Smin genoemd in het Hebreeuws, wat ‘hoofd van de oliën’ betekent.

Wat is melisse-olie?

Melisse-olie ontstaat door de plant met stoom te distilleren. Melisse is een winterharde, kruidachtige vaste plant. Dit betekent dat de plant ieder jaar tot op de grond afsterft en de wortels in leven blijven, zodat de plant het jaar erop weer kan groeien.

Melisse komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa en werd door de Romeinen naar Noord-Europa gebracht. De plant groeit in Europa in het wild en komt vooral voor in velden en bossen. Melissa van Young Living wordt gedistilleerd op onze bekende en prachtige boerderij in St. Maries, Idaho. Medewerkers van Young Living praten liefdevol over de bezoeken van oprichter Gary Young en de manier waarop hij de groei van de delicate citroenmelisse op de boerderij in de gaten hield. De bladeren van de melisseplant kunnen omschreven worden als brandnetelachtig. Ze zijn soms hartvorming, gerimpeld, glanzend, klein en bleekgroen van groen. De kleine bloemen zijn wit of roze.

Onze favoriete historische verwijzing naar melisse heeft te maken met de Orde van de Karmelieten. Men beweert dat de Karmelieten rond 1611 melisse met water gebruikten. Enkele eeuwen eerder noemde Zwitserse arts en alchemist Paracelsus (1493-1541) de plant ‘een levenselixer’.

Waarom is melisse-olie tegenwoordig zo duur?

Veel mensen vragen zich af waarom melisse-olie zo duur is. Het antwoord is eenvoudig: er is veel plantmateriaal nodig om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Bovendien moet men zeer voorzichtig omgaan met de plant (zo mag de plant de grond niet aanraken) als deze geoogst wordt. De bladeren van de plant worden voordat er bloemen verschijnen met stoom gedistilleerd.

Een Young Living-lid genaamd Erin vroeg waarom melisse-olie zo zeldzaam is.

Melisse moet op het juiste moment gedistilleerd worden om de maximale hoeveelheid olie te garanderen. Het verschil tussen de hoeveelheid olie bij oogsten in de vroege ochtend en late namiddag is enorm. De hoeveelheid kan met maar liefst negentig procent dalen, er is dus sprake van een klein venster waarin geoogst moet worden. Minder dan een duizendste van het plantmateriaal produceert olie. Het plantmateriaal moet direct na de oogst naar de distilleerderij gebracht worden. Wanneer het plantmateriaal uitdroogt, kan de olie verloren gaan of de opbrengst ernstig beperkt worden. De distillatie moet dus nauwkeurig gepland worden.

Melissa van Young Living is honderd procent zuiver en afkomstig van de Melissa officinalis. Onze unieke standaard, Seed to Seal®, geeft onze toewijding aan kwaliteit weer.

Hoe ruikt melisse-olie?

De olie heeft een heerlijke citroenachtige geur die soms als grasachtig omschreven wordt. Men is dol op de zoete, kalmerende geur. De plant maakt deel uit van de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Melisse-olie is een ingrediënt in diverse melanges, waaronder Forgiveness.

Waar wordt melisse-olie voor gebruikt?

  • Melisse-olie kan op de huid gebruikt worden en verstoven worden.
  • Melisse-olie wordt vaak gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten vanwege het positieve effect op de huid.
  • Voeg eens een paar druppels toe aan bodylotion en gebruik in de avond om van de kalmerende geur te genieten.
  • Of voeg enkele druppels toe aan een sprayfles gevuld met water. Schud en spray op het gezicht om de huid op te frissen.
  • Verstuif in de avond of op rustige momenten om een gezellige, kalmerende sfeer te creëren.
  • Maak een spray door een sprayfles te vullen met gedistilleerd water, drie of vier druppels Melissa en een theelepel toverhazelaar.

 

Deel

Geen berichten

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

* Let op: alle berichten worden gemodereerd en niet onmiddelijk weergegeven. Berichten kunnen in overeenstemming met het beleid en de richtlijnen van Young Living en de federale regelgeving enigszins aangepast of verwijderd worden.