Eteriska oljor i hårvård: 3 hemgjorda recept du måste prova

0 14/10/2022 - Alla inlägg, Hårvård, SKÖNHET

Gå in i vilken skönhetsaffär som helst så kommer du se hyllor fyllda med hårprodukter med långa ingrediensförteckningar. Det måste inte vara komplicerat att ta hand om håret. I den här bloggen får du veta hur man kan använda eteriska oljor för att håret ska se snyggt ut och kännas friskt. Vi kommer också att tipsa om vilka eteriska oljor som passar bäst i håret och om olika hemgjorda hårvårdsmetoder för olika slags hår.

Är eteriska oljor bra för håret?

Eteriska oljor har använts inom skönhet i flera hundra år. De kan användas för att främja friskt hår utan onödigt starka kemikalier. De är omtyckta eftersom de kan förbättra utseendet på skadat hår och även användas när man stylar håret för att tämja det och ge det volym.

Vilka eteriska oljor passar bäst i hårvård?

 • Eterisk lavendelolja (Lavender) har länge använts för att förbättra håret. Denna väldoftande olja är djupt återfuktande för håret och ger dig snyggt och glansigt hår.
 • Eterisk rosmarinolja (Rosemary) har fått sitt namn från det latinska ros marinus som betyder ”havets dagg”. Den kan användas för att vårda och rengöra torr hårbotten och ger även håret en frisk doft av örter.
 • De eteriska oljorna pepparmynta (Peppermint) och Tea Tree har använts i hundratals år tack vare deras rengörande egenskaper. Dessa oljor passar särskilt bra för fett hår när man behöver en djuprengöring för att få tillbaka sin naturliga glans.
 • Den eteriska oljan Ylang Ylang (som uttalas ilang-ilang) passar perfekt om man har fått livlöst hår efter många års hårfönande och stylande. Denna exotiska olja som ångdestilleras från blommorna på trädet Canang vårdar livlöst hår och ger det en utsökt blomsterdoft.

De eteriska oljorna lavendel, rosmarin, pepparmynta, tea tree och ylang ylang

Säkerhetstips

Eteriska oljor bör aldrig användas outspädda på hårbottnen. Blanda alltid oljan med en basolja för att undvika irritation på hårbottnen.

Hur man kan använda eteriska oljor i hårvård

Nu har vi gått igenom vilka eteriska oljor som passar bäst i håret och det är dags att lära oss mer om hur man kan använda dem i sin hårvårdsrutin.

Förbättra schampo och balsam

Tillsätt en eller två droppar eterisk olja (vi rekommenderar lavendel) i ditt favoritschampo och -balsam för att återfukta håret och ge det en härlig doft. Det här är ett perfekt sätt att börja använda oljor som nybörjare.

Hemgjord hårolja

Du behöver:

 • 2-3 droppar av den eteriska oljan Ylang Ylang
 • 2 msk basolja

Blanda 2-3 droppar eterisk olja (prova till exempel Ylang Ylang) med 2 msk basolja, såsom kokosolja, jojobaolja eller en vegetabilisk olja, och blanda väl. Massera försiktigt in på hårbottnen, svep in håret i en handduk eller badmössa, och vänta 10 minuter innan du tvättar det med schampo för en riktigt vårdande hårinpackning. Använd blandningen två gånger i veckan för att få glamoröst hår som ser friskt ut. Byt gärna ut oljorna till de eteriska oljor du föredrar.

Man kan också göra en egen hårsprej för att snabbt ge håret fukt.

Hemgjord exfolierande hårbottenskrubb

Du behöver:

 • 2 droppar av den eteriska oljan Tea Tree
 • 2 msk basolja
 • 2 msk havssalt
 • 2 msk äppelcidervinäger

Har du en massa hårprodukter kvar i håret? Blanda 2 droppar Tea Tree och 2 msk basolja i en liten skål tillsammans med 2 msk havssalt och 2 msk äppelcidervinäger. Massera försiktigt in denna exfolierande skrubb på hårbottnen med cirkelrörelser. Vänta 10 minuter och tvätta sedan håret som vanligt för att omedelbart få hår som ser friskare ut.

En kvinna som masserar in en produkt i håret

Hemgjord hårpomada

Du behöver:

 • 3 msk sheasmör
 • 2 msk bivaxkulor
 • 2 msk jojobaolja
 • 1 msk majsstärkelse
 • 3 droppar av den eteriska oljan Rosemary

Tämj håret och ge det volym med detta naturliga recept som inte gör håret fett. Smält 3 msk sheasmör och 2 msk bivaxkulor i ett vattenbad. Blanda 2 msk jojobaolja och 1 msk majsstärkelse i en annan skål. Häll de smälta ingredienserna i skålen och tillsätt 3 droppar av den eteriska oljan Rosemary. Blanda och häll över i en glasburk. För att använda hårpomadan tar du lite kräm på fingerspetsarna och drar fingrarna genom håret för att tämja det eller skapa volym och styla lockar.

Om du vill hålla ansiktshåret i skick kan man också använda eteriska oljor i skägget.

En burk hårpomada i en kvinnas händer

Har du inte tid att göra egna hårvårdsprodukter? Upptäck Young Livings Lavender Volume Shampoo och Mirah Lustrous Hair Oil som innehåller de allra renaste eteriska oljorna som uppfyller vårt kvalitetslöfte Seed to Seal®.

Hur använder du eteriska oljor i håret? Kommentera nedan eller kontakta oss på mseublog@youngliving.com

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.