Så här gör du tvålar med luffasvamp

1 02/05/2019 - Hemgjort, SKÖNHET

Hemgjorda tvålar med luffasvamp och eteriska oljor

Skrubba, exfoliera och tvätta dig – använd dem hur som helst! Det enda som är roligare än att göra dessa exfolierande luffatvålar är att använda dem! Ha några tvålar till hands vid handfatet för en uppfriskande handtvätt eller förvara några i duschen för att få len hud med lyster från topp till tå!

Så här gör du dina egna tvålar med luffasvamp och eteriska oljor – få mjuk och len hud med bara några få ingredienser!

Räcker till ungefär 15 tvålar

Ingredienser:

3 naturliga luffasvampar, ca 12-15 cm långa

900 g genomskinlig glycerintvål

Tvålfärg

Eteriska oljor: se våra förslag nedan

Runda silikonformar, cirka 7-8 cm i diameter

 

Gör så här:

  1. Klipp luffasvamparna i platta bitar som är 2,5 cm breda och lägg dem platt ned i formarna.

YL-tips: Knyt en tråd runt svampen innan du lägger den i formen. Då kan du hänga tvålen på en krok i duschen så att du aldrig tappar den!

  1. Skär glycerintvålen i fyrkanter som väger cirka 28 g var. Lägg två bitar i en mikrougnssäker skål och värm i mikron på hög värme i 30 sekunder eller tills tvålen har smält.

YL-tips: Två bitar räcker till en tvål. För att göra fler tvålar med samma doft kan du smälta mer tvål och tillsätta rätt mängd olja och färg för att utöka receptet. Vi gillar att göra tvålar med olika dofter och färger.

  1. Tillsätt 3-4 droppar tvålfärg och 3-4 droppar av den eteriska oljan du föredrar i den smälta glycerintvålen. Blanda väl.
  2. Häll blandningen av glycerintvål i formen så att den helt täcker luffasvampen.
  3. Upprepa på samma sätt tills alla svampar har täckts med glycerintvål. Låt torka i 2-3 timmar och ta sedan ut dem ur formarna och börja tvätta dig!

 

Varför exfoliera huden?

När man exfolierar tar man bort ett lager döda hudceller som finns på huden. När man har tagit bort dessa kan det undre hudlagret komma fram och göra att din hud ser renare ut.

Det handlar dock inte bara om att få hud som ser mer hälsosam ut. Att ta bort lagret med döda hudceller hjälper huden att bättre kunna ta åt sig serum och krämer. För att få silkeslen hud bör du exfoliera huden 2-3 gånger i veckan och avsluta med en fuktkräm. Kombinationen av både exfoliering och återfuktning kommer vitalisera och förbättra även den torraste hud!

YL-tips: Luffasvamparna i tvålarna är jättebra för att exfoliera kroppen men de är för grova för den ömtåliga huden på ansiktet.

 

Fakta om luffasvampar

Undrar du varför vi kan kalla dessa exfolierande supertvålar helt naturliga? För att luffa växer på rankor! Luffa kommer från den mogna frukten på träden  L. aegyptiaca eller L. acutangula  – en luffasvamp om dagen håller torr hud borta!

Dofter vi älskar

Varje hemgjord luffatvål behöver 3-4 droppar eterisk olja så vi håller oss till enkla blandningar. Du kan också använda bara en eterisk olja i dina tvålar för en koncentrerad doft av din favoritolja. Om du gillar att blanda oljor så kommer några tips här:

Rogivande retreat: Peace & Calming och Copaiba

Blommor och blad: Lavender och Geranium

Lugnande lödder: Patchouli och Bergamot

Maskulin miljö: Shutran och Northern Lights Black Spruce

Citrussåpa: Tangerine och Grapefruit

Skogsstämning: Pine och Cedarwood

Vilka eteriska oljor kommer du använda för att fylla ditt bad eller din dusch med härliga dofter?

Berätta i kommentarerna!

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.