Ljuskänsliga eteriska oljor: säkerhetstips på sommaren

0 05/06/2019 - ETERISKA OLJOR, Livsstil, Standarder och säkerhet, VÄLBEFINNANDE

Sommarstämningen börjar infinna sig och vi vet att alla tänker på det stundande solskenet. Man kan redan se framför sig den första dagen vid poolen; först tar man på solkräm, sedan delar man ut badleksakerna och lägger sig i solstolen för att slappna av. Mitt i allt det roliga är det viktigt att komma ihåg hur du använder dina favoritoljor på ett säkert sätt under sommaren. Läs på om ljuskänsliga eteriska oljor innan du packar ned dina favoritoljor i strandväskan för att se till att dina favoritoljor inte orsakar ljuskänslighet.

Vad är det som gör en eterisk olja ljuskänslig?

Citrusoljor, omtyckta för sin friska och somriga doft, är de vanligaste eteriska oljorna som orsakar ljuskänslighet. Det är för att beståndsdelarna i citrusoljorna, furanokumariner, i hög grad ökar UV-känsligheten. Trots att de flesta ljuskänsliga oljorna är citrusoljor så kan andra oljor innehålla beståndsdelar eller sammansättningar som har samma verkan som furanokumariner och därför inte heller är säkra att använda i solen. Läs alltid etiketten innan du använder oljan för att se om den orsakar ljuskänslighet.

Hur vet jag om en olja orsakar ljuskänslighet?

Alla Young Livings oljor som orsakar ljuskänslighet har information om detta på etiketten. Lemon, Lime, Grapefruit, Orange, Bergamot, Tangerine, Peace & Calming, Stress Away, Citrus Fresh, Gentle Baby och Joy är några populära Young Living-oljor som orsakar ljuskänslighet men andra oljor kan också utgöra en risk. Läs alltid på etiketten för varningsföreskrifter för just den oljan du använder.

Hur avgör Young Living om en blandning orsakar ljuskänslighet?

Beräknat på mängden ljuskänslig olja i blandningen kan Young Living på ett säkert sätt avgöra om blandningen är säker att använda i solen.

Hur kan man på bästa sätt minska risken för negativa reaktioner?

Använd ljuskänsliga oljor på kvällen

Att använda ljuskänsliga oljor på kvällen minskar risken som dessa oljor medför. Använd gärna dessa oljor i din hudvård på kvällen, i din lotion eller duschkräm på kvällen, i ditt kvällsbad eller i en skön massage på fötter, nacke eller rygg före läggdags.

Täck huden

Att blockera UV-strålar genom att täcka huden minskar också risken för hudirritation. Använd oljan på ryggen, nedre delen av bröstet eller tinningarna och täck dig med en t-shirt och en solhatt. Se till att området där du använder oljan är helt täckt med ett täckande eller tätt sammanvävt tyg.

Följ anvisningarna på etiketten

Det bästa sättet att undvika negativa reaktioner är att följa anvisningarna på etiketten. De flesta ljuskänsliga oljor som inte är utspädda kräver att du väntar 12 timmar före solexponering men med vissa oljor kan det ta 48 timmar. Observera att mängden du använder och om du späder ut oljan eller inte påverkar koncentrationen av ljuskänsliga beståndsdelar och kom ihåg att solkräm hjälper dig att skydda dig i solen även efter den rekommenderade väntetiden.

Vad bör jag göra om jag får en reaktion från oljan?Den eteriska oljan Lemon

Om du eller någon i din närhet får en reaktion ska du komma bort från UV-exponeringen omedelbart och följa någon av följande instruktioner:

Efter en hudreaktion:

  • Tvätta omedelbart med kallt vatten och tvål. Skölj noga.
  • Späd ut och skölj huden med vegetabilisk olja för att späda ut den eteriska oljan.

Efter en ögonreaktion:

  • Håll ögat öppet och under rinnande vatten i flera minuter.
  • Ta vegetabilisk olja på en steril kompress och applicera runt ögat för att späda ut den eteriska oljan.
  • Sök alltid vård om huden gör ont eller om reaktionen täcker en större del av kroppen.

Vi älskar eteriska oljor och vet att du också gör det. Därför vill vi ge dig allmän information för att öka din förståelse för säker användning av eteriska oljor. Läs och följ alltid anvisningarna på etiketten för att ta hand om dig och din familj på bästa sätt. Bäst av allt är att det finns massor av oljor utan ljuskänsliga beståndsdelar som är redo att användas på sommaren. Du har en fantastisk möjlighet att prova något nytt och hitta en ny favorit!

Vilka är dina favoritsätt att använda eteriska oljor på sommaren?

Berätta i kommentarerna nedan!

Dela

Inga kommentarer

Lämna svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

* Observera att alla kommentarer modereras, därför visas de inte direkt. Dessutom kan vissa inlägg ändras en aning eller tas bort för att överensstämma med Young Livings principer och rutiner samt tillämplig lagstiftning.